Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Búcsúzik a sakklegenda

Makó - 69 éves, ezért leköszön a makói sakkszakosztály-vezető, Balázs Tibor. 48 évig irányította, járási bajnokságban botladozó csapatból formálta az NB I. meghatározó gárdájává a sakkozókat, s közben olyan tehetségeket is felfedezett, mint a világbajnok Erdős Viktor.
Balázs Tibort Makón azok is ismerik, akik nem szeretik a sakkot, hiszen 48 éve vezeti az egykor Spartacusnak hívott makói sportegyesület sakkszakosztályát. Ezzel ő a második leghosszabb ideje hivatalban lévő szakosztályvezető Magyarországon. Soha nem dolgozott másik egyesületnél. Ősszel 69 éves lesz, ezért úgy döntött, leköszön posztjáról.

Bízik a sakk jövőjében. Balázs Tibor mostantól az utánpótlás-neveléssel foglalkozik. A szerző felvétele
Bízik a sakk jövőjében. Balázs Tibor mostantól az utánpótlás-neveléssel foglalkozik.
A szerző felvétele

Képeslap Portisch Lajostól

Balázs Tibor különösen büszke arra, hogy felfedezettje, Erdős Viktor nemzetközi nagymester, világ- és Európa-bajnok most először a pekingi világbajnokságra is elutazik a válogatott keret tagjaként. Más tehetségekre is felfigyelt, több neves fiatal sakkozó karrierje indult Makóról, összesen közel 200 diákkal foglalkozott. A szívének legkedvesebb emlék talán egy képeslap, amit Argentínából, a 78-as sakkolimpiáról küldött neki Portisch Lajos, valamint az 1. helyezett férfi és az ezüstérmes női csapat – merthogy ő szervezte meg a felkészülésüket, egy hétig itt voltak Makón.

A 64 mezőn vívott csaták világával édesapja fodrászüzletében ismerkedett meg, ahol volt tábla, a vendégek pedig partikkal ütötték agyon a várakozás idejét. Az iskolában már kiválóságnak számított. Azért szerette meg a sportágat, mert ebben nem lehet csalni, az ember szemtől szemben mérkőzik meg az ellenféllel, és nem számít, ki kicsoda. A Spartacusba azt követően hívták játszani, hogy megnyert egy országos úttörőversenyt. Akkoriban a város sakkcsapata a járási bajnokságban, a környező falvakkal küzdött.

Ez az ő közreműködésével vált az ország egyik legjobb csapatává. Amikor újjászervezte, még a tanácsházán dolgozott, később, a rendszerváltás után nem sokkal pedig főállású sportvezető lett. Úgy fogalmaz: a legtöbbet a szponzoroknak, a pályázatoknak köszönhet. Nagy szó, hogy miközben a csapat lassan egy évtizede küzd az első osztályban, és tavaly legjobb eredményét, a 4. helyet is elérte, a nagy csapatok költségvetésének néhány százalékából működik.

Balázs Tibor az ASS- Makó elnöki tisztségéről már az év elején lemondott, most pedig a sakkszakosztálytól is elköszön – mint mondja, jó szívvel. Egyrészt azért, mert nagyon sok szép emléke van, másrészt mert megtalálta azokat az embereket, akiknek átadhatja a stafétabotot. A sakktól azért teljesen nem búcsúzik el: az utánpótláscsapat edzője lesz, emlékeiből – mint fogalmaz, a makói sakk aranykoráról – pedig még idén könyvet ír.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtélyes vételi zavar

A munkák kezdete óta gyakran nehezen lehet fogni a földi sugárzású tévé- és rádióműsorokat – panaszkodtak lapunknak a makói főtéri körforgalom építkezésének közelében élők. Tovább olvasom