Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Buzás és Mágoriné vitája a mélyépítésről: mennyibe kerül kapun belül a csatorna?

Makó - 70–100 ezer forintba fog kerülni a tulajdonosoknak a kapun belüli szennyvízcsatorna-hálózat – mondta a makói polgármester. Az országgyűlési képviselő szerint többe: 200 ezer forintról is hallott. A vállalkozók elmondták, mitől függ az ár.
Épül a szennyvízcsatorna Makón és a községekben, a kapun belüli hálózatot is el kell készíttetni, ez több mint 14 ezer háztartást érint. Komoly munka ez, sokan rámozdultak. A makói képviselő-testület legutóbbi ülésén Buzás Péter polgármester azt javasolta a makóiaknak, több embertől is kérjenek ajánlatot, mert hallott arról, hogy házról házra járó vállalkozók 200–300 ezer forintért ajánlották magukat, holott – a csatornatársulat kiszámoltatta – átlagosan 70–100 ezerbe kerül portánként ez a beruházás. Csak erre Makón és Kiszomboron a lakossági előtakarékosság révén 70 ezer forint gyűlt össze házanként.

Mágori Józsefné országgyűlési képviselő vitatja, hogy helytálló lenne az önkormányzat számítása. Náluk, a József Attila utcában több tulajdonos is 200 ezer forintról kapott árajánlatot vállalkozóktól. A város szerinte ott téved, hogy sok makói portán a kaputól messzire, az épület vége alatt jön ki a szennyvízcsatlakozás – hiszen ott áll az emésztőgödör is –, tehát odáig kell kiásni a porta bejáratától a cső útját. Mágoriné szerint azzal segítene az önkormányzat, ha lenne irányár, hogy méterenként mennyibe kerülhet a munka.

Nagy Lajostól, a társulat elnökétől kaptunk egy 33 névből álló listát, ez azokat az akkreditált vállalkozásokat sorolja föl, amelyek vállalják a fent említett munkát. A megkérdezettek méterenként 3000–4500 forintért vállalják a csatornafektetést, földmunkával együtt. Ha beton van, a vágásért méterenként körülbelül 1000 forintot számolnak. Vannak vállalkozók, akiknek nincs kifogásuk az ellen, ha a gazda maga ássa ki a cső helyét, mások nem örülnek neki, mert itt fontos a lejtés. Így viszont a költségek zöme megspórolható: 900 forintos méterenkénti ajánlatot is hallottunk. Egy 120 ezer forintos megbízás a vállalkozónak körülbelül 14 ezer forintot hoz a konyhára. Készülnek rá, hogy az adóhivatal és a munkavédelem is figyelni fogja a makói csatornázást, így aki feketén vállalja a melót, irreálisan nagy rizikót vállal.

A lista élén álló Pintér Imre egyéni vállalkozó azt mondta, tényleg célszerű több ajánlatot kérni, de nem lesz két egyforma költségű munka. Tud egy Kölcsey utcai portáról, ahol csak három méter csövet kell a kapun belül lefektetni – egy Ószegedi úti telken viszont 32 métert, lehet szorozni. Siska László Ferenc azt mondja, célszerű munkaszerződést írni. – Maradtam már le munkáról úgy, hogy irreálisan alám ígértek. Aztán menet közben kiderült a vetélytársról, hogy nem számolta az anyagot, a homok árát – homokolni pedig kell! –, vagy utóbb a kemény talajra, a gyökérre hivatkozva tett rá az elején kialkudott árra – figyelmeztet a vállalkozó.

Olvasóink írták

 • 12. csmano 2012. június 11. 09:01
  „Emberek, ahol kijön a szennyvíz a házból, onnan lehet kivezetni, a cikk csak általánosított, hiszen régen úgy építkeztek, hogy hátul legyen a kifolyás, és ott ásták az emésztőt is.”
 • 11. papika56 2012. június 07. 21:45
  „EGY kis reklám !!!!!!
  Ma voltam a csodaszép , Makói fürdőben !!! Szívesen elmegyek máskor is ! A benti nagymedencében 3 / HÁRMAN / a másikban 2 / KETTŐ / személy volt egész estig !!!!”
 • 10. Francois 2012. június 07. 14:23
  „Mert, az ingatlan tulajdonos nem tudja az anyagot megvenni! Nem a város legdrágább vállalkozóit kell keresni. Faceen hirdetik magukat, 80-100 ezer közt!”
 • 9. makovaros 2012. június 06. 18:50
  „7. jaja sajnos, Nálunk is egy két nem normális engedi az utcára..”
 • 8. eva45 2012. június 06. 18:49
  „6. Tommyst

  Igen így lenne logikus de a cikkben is azt emlegetik hogy az emésztőből kell csatlakozni.
  Akkor meg kell válogatni a vállalkozót , hátha van emberséges. Vagy ne reménykedjek?”
 • 7. Egyolvasó 2012. június 06. 17:50
  „A mi környékünkön, és ha jól tudom még Makón pár helyen ingyenes a csatorna használat, csak este ne közlekedjen arra senki.”
 • 6. Tommyst 2012. június 06. 17:43
  „5.: Nem kell, ez valami tévképzet. Én sacc 5-7 métert (~20-30 000 Ft-ot) spórolok azzal, hogy ott lesz rácsatlakoztatva a cső, ahol a házból kijön és nem ott, ahol az emésztő van. Utcagyűlésen itt voltak a hozzáértők, azt mondták, hogy így logikus, miért is kéne nekünk és a szennyvíznek plusz köröket leírni? Ja, mert a vállalkozónak több jut. :D”
 • 5. eva45 2012. június 06. 15:52
  „Arról nem is beszélve hogy mikor elkezdtük a pénz befizetését mennyivel többet ért.
  Mit mondtak akkor? Még marad is belőle!
  De nem értem miért kell az emésztőtől ugyanazon az útvonalon még egy csövet visszavezetni. A fürdőszoba közelebb van a kapuhoz. Nálunk még körbe kell betonozni is úgy hogy egy nagy <moderálva> az egész. Semmire nem lesz elég a pénz.”
 • 4. dmonlájn 2012. június 06. 13:59
  „"Náluk, a József Attila utcában több tulajdonos is 200 ezer forintról kapott árajánlatot vállalkozóktól." Tudva levő, hogy a József Attila utcában nagy telkek vannak, nagy házakkal és jellemzően a telek hátsó részén van az emésztő, így logikus, hogy az messze van a bekötési pont, ami többe kerül!
  Kedves Andrea menjen vissza a földjére kapálni (kínai fokhagymát) és lopja az adófizetők pénzét!”
 • 3. Vandorr 2012. június 06. 10:01
  „"Mágoriné szerint azzal segítene az önkormányzat, ha lenne irányár, hogy méterenként mennyibe kerülhet a munka."
  Legyen hatósági ár. És punktum.
  háromhatvan
  teccikérteni?
  Azután lehet fizetni a csatornadíjat.”
 • 2. viro 2012. június 06. 09:48
  „Főleg ha Mágoriné számolja ki!!Egész évbe nem láttuk hol volt eddig elveszve????Pucolta a hagymáját???”
 • 1. szentmiki 2012. június 06. 08:35
  „a csatornázgatás a világ legjobb lenyúlós biznisze...( és a kistelepüléseken kifejezetten káros)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fajtatiszta sem kell

Teljesen magára hagyott két kutyát egy makói kertes házban gazdája. Azt mondta, költözés miatt. Sem enni, sem inni nem adott az állatoknak. Tovább olvasom