Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Buzás nem támogatja a népszavazást

Makó - A makói polgármester szakértői véleményekre hivatkozva mondja: nincsenek olyan kockázatai a makói fürdőberuházásnak, ami miatt tartani kellene tőle. Ezért nem támogatja Kávási Mihály népszavazási kezdeményezését, késeinek is tartja. Buzás Péter szerint a fejlesztés nem jelent érzékelhető terhet a makóiaknak – és vétek lenne elszalasztani.
Bár általában véve népszavazáspárti, a makói fürdőberuházás ügyében kezdeményezett helyi referendumot nem tartja jó ötletnek a város polgármestere, Buzás Péter. Mint lapunknak elmondta, az elképzelést egyrészt megkésettnek tartja: hiszen a város bő egy évtizede fejleszti a fürdőt lépésről lépésre, abból a megfontolásból, hogy a turizmus lehet a város kitörési pontja. Az igaz, hogy az önkormányzat a 3,5 milliárdos (ennek fele támogatás) beruházás mellett eddig nem folytatott komoly tájékoztató kampányt. De ennek egyszerűen az az oka: még ma sem biztos, hogy nyer a projekt. A fejlesztés elveit és terveit azonban alaposan körüljárták, fórumokon ismertették és vitatták meg az érdeklődő makóiakkal, a médián keresztül is nyilvánosság elé tárták. Lett volna alkalom tehát más javaslatokkal előállni – most azonban, miután a pályázat a végső elbírálás előtt áll, és az önkormányzat százmilliót költött a tervek készítésére, ehhez már késő.

De nem támogatja a város első embere a népszavazási kezdeményezést azért sem, mert megalapozatlannak tartja azokat az aggályokat, amelyekkel Kávási Mihály előállt. Buzás Péter szakértői véleményeken alapuló meggyőződése szerint a beruházás rentábilis lesz, és nem jelent majd érzékelhető terhet a lakosság számára. Ami az utóbbi kitételt illeti: az önerő előteremtéséhez szükséges kötvényeket nem makói polgárok jegyzik majd le, a törlesztés pedig abban az esetben sem jelentene az elkövetkező esztendőkben nagyobb terhet évente, mint a fejlesztésre jelenleg helyben fordítható összeg fele, ha a beruházás nem térülne meg; megjegyzendő azonban, hogy a fejlesztési források, ahogyan eddig is, minden bizonnyal ezután is bővülnek, így ez a jövő nemzedék lehetőségeit nem korlátozza, a fejlesztés pedig a számítások szerint visszahozza a törlesztés részleteit. Cáfolta a referendumot kezdeményező Kávási Mihály számításait, miszerint a vendégek fogadására nem lesz elegendő szálláshely és parkoló. A városrehabilitációs program keretében a fürdőhöz közeli utcákban közel ötszáz parkoló létesül majd, a meghirdetett nagy ingatlanokban és a fürdő körül létesülő magánpanziókban pedig lesz elegendő hely azoknak, akik itt is alszanak – hangsúlyozza.

A polgármester azt mondja: hasonló idegenforgalmi beruházásra, amely közvetlenül 80-100, közvetve még 260-420 munkahelyet teremt, és komoly plusz helyi adóbevételt eredményez, eddig nem pályázhatott a város, 2013 után pedig már nem pályázhat – ezért az lenne a felelőtlenség, ha most elszalasztanák. Ugyanakkor szívesen fogadja mindenki kérdéseit, építő észrevételeit a tervekkel kapcsolatban.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Zoli1122 2008. április 30. 17:29
  „Fórum a fürdő fejlesztésről Makón, Korona, 2008. április 29. 16:00
  *********************************************************************************

  Ez a beirás idemásolt a következő helyről:
  "www.marosnet.hu"
  alatt
  "Makó"
  alatt
  "A város fejlesztéséről népszavazást kellene tartani."

  Édekes:
  A Délvilág nem irt egy sort sem a fórumról....
  Pedig a tavaszi szavazás előtti fórumokról részletesen tudósitottak.
  Néha azt gondolhatja az ember, hogy a Délvilág nem független lap.

  Az első emeleti terem majdnem tele volt. A megjelentek mintegy 80%-a láthatóan baloldali MSZP-es, vagy pedig baloldali érzelműek.
  Arra is ügyeltek, hogy a teremben szét legyenek szóródva.

  A mindszenti születésű multimilliomos és milliárdos Dr. Buzás Péter makói polgármester tartotta a bevezetőt.
  A beruházás 3.5 milliárd + ÁFA-ba kerül, de ez nem végső összeg, mert a közbeszerzés dönti el. 350´000 Ft/m2-be fog kerülni.
  Hitel:
  Zárt kötvényt bocsát ki a város, amelyet a bank jegyez le, CH-alapú lesz.
  Makó költségvetése 5 milliárd.
  2.5 milliárd kötvényt -azaz hitelt- vesz fel a város, amit 5 évig nem fizet, de utána 20 évig.
  Évente kb. 100 millió a kamat és 100 millió lesz a tőke törlesztés.


  Eslő kérdés.
  Mi lesz a tervben?
  Gerencsér Judit tervezőnő:
  A Kárpát Medencében egyedülálló hagyományokkal rendelkezünk..... (???)
  A medence egy intim hely lehet.... (???)
  (Összenéztek a teremben az emberek, zavart ez a nő???)
  Míg végül a moderátor megkérte a láthatóan másról beszélő nőt, hogy fáradjon vissza a helyére. Vissza fáradt (hála Istennek).
  Horváth Bernadett, Makó, Önkormányzat, válasza: Az 50 méteres medence nem lesz benne.
  Marosvári Attila:
  1. A Marcibányi tér,
  2. 600 parkoló,
  3. régi városháza helyén egy szálloda
  egy külön 1.2 milliárdos pályázattal lesznek felépítve.

  Vörös Imre tanácsadó:
  Makón 300´000 forint per m2 lesz a költség.

  Marosvári Attila:
  265 millióba került a kisajátítás plusz 60 millió a kútfúrás, nem 500 millióba, mint ez az Interneten megjelent.
  Ebben valószinű arra utalt, hogy Mágoriné képviselőnő valótlan adatokal számoltatta volna Kávási Misit a kisajátitás figyelembevételével a Délvilág ezen fórumában.

  Kérdés: ÁFA?
  Marosvári Attila: A cég igényli vissza 700 millió.

  Kérdés: Az önkormányzati szavazási terv és a mai terv nem ugyan az?
  Marosvári Attila: Nem. Ki lett egészítve és meg lett változtatva.
  De azt már nem nézhetik meg a makóiak, mert ez titkos(!).
  Azért titkos, hogy a konkurencia ne lássa.
  Úgy értették sokan, hogy még a képviselők sem nézhetik meg az új tervet.

  Kérdés: Maximális vendégszám?
  Vörös Imre: kb. 900 fő egyszerre és 2-3´000 naponta.

  Egy felszólaló mögöttem.
  Elmondta, hogy nem ért egyet a projekttel.
  Amíg beszélt, egy makói MSZP-s Gazdag, önkormányzati képviselő, bekiabált állandóan a felszólaló beszédébe. Több szomszédja elmagyarázta az MSZP-s tagnak, hogy maradjon csendben, hagyja beszélni a felszólalót. Nagy nehezen belátta Gazdag, hogy a felszólalás alatt mégiscsak csendben illik maradni. Akik pedig a felszólalás folytatását kérték, azokat is elkezdte hangosan szapulni. Lehiggadt végül is. Ez a makói MSZP-s stilus. Hagyománya és segitői vannak. A 2008.02.07.- i TB-fórumon is Gazdag hangosan zavarta a TB ellen felszólalókat. Az akkori "moderátor",
  a multimilliárdos Dr. Buzás Péter hagyta....

  Végülis azt lehet mondani, hogy nem zavarta később a fórumot.

  Az MSZP-s incidens után folytatódott a felszólaló beszéde.

  Fideszes zavargások nem fordultak elő egyszer sem.

  Mint kiderült,
  az önkormányzati közgyűlés a "Megvalósithatósági Tanulmányt" szavazta meg a füdő épitéssel kapcsolatban.
  Az EuroSpa Invesment Kft szállitotta ezt a dokumentumot.
  Az ebben szereplő számtalan adatra nem tudtak a fórumon válaszolni,
  mert a pénzügyi, gazdasági szakmeber ettől a cégtől nem is volt jelen.

  Lehet, hogy nem is akart az Önkormányzat a részletkérdésekre válaszolni?


  Tény azonban az, hogy a fórum végén a hallgatóság nagy része rengeteg megválaszolatlan kérdéssel távozott, de ez rajtuk kivűl nem érdekelte a rendezőket.”
 • 30. Németh Pál, nyugalmazott mérnök, Makó 2008. április 26. 20:44
  „Tisztelt Olvasók!

  Jónak tartom, amint Mágoriné, Andrea, közölte itt a fórumban, hogy a kisajátítás a tanmedence építése előtt kb. 500 millióba került.

  Nos ha kb. 10 házat sajátítottak ki, akkor darabonként 50 milliót fizetett az Önkormányzat? Ezt azonban szinte elképzelhetetlenül magasnak és irreálisnak tartom.

  Miért nem ment vajon tovább az Andrea és kérdezte meg az Önkormányzattól pontosan, hova lett fordítva az 500 millió?

  S az után nem csak javasolta volna a Kávás Misinek, hogy számoljon újra, hanem ő, Andrea, mint az ezért fizetett önkormányzati képviselőnő is elmondhatott volna még több és közérdekű adatot a fórumban. Ezt is azonban vajon miért nem teszi?”
 • 29. dr. Bánfi Margit 2008. április 25. 15:16
  „Tisztelt Fórumozók!

  A több mint tíz éve tervezett, eddig lépésenként megvalósított városi fürdőfejlesztés az európai uniós támogatásoknak köszönhetően most valódi fordulópontjához érkezhet. Makó önkormányzata a költségek felének biztosításával néhány éven belül jelentősen megváltoztathatja a fürdő arculatát, új kitörési pontot biztosítva ezzel a városnak.
  A fürdőfejlesztésre vonatkozó pályázat beadása után - minden bizonnyal a nem kielégítő önkormányzati, hivatali kommunikációnak is köszönhetően - még gyakran fogalmazódnak meg kételyek. Ezek sok esetben megszűnnének a szakmai érvek alaposabb ismeretében.

  Kollégáimmal együtt - köztisztviselőként - természetesen a fürdőfejlesztésnek kizárólag a szakmai kérdéseivel akarunk foglalkozni. Számunkra ezért nem ez a fórum a megfelelő hely.
  Megoldásképpen a város honlapján létrehoztuk a ,,Kérdések, Válaszok, Ötletek, Tények - a Fürdőről" internetes felületet, melynek célja, hogy a tervezett makói fürdőberuházásról egyrészről hiteles információkat nyújtson, másrészről pedig hogy teret adjon a fürdőberuházással kapcsolatos véleményeknek, ötleteknek, kérdéseknek és az erre adott szakszerű válaszoknak. A felmerülő kérdésekre - rövid határidővel - kollégáim, valamint a tervezők és a fejlesztés során az önkormányzattal együttdolgozó különböző szakértők adnak választ.
  Felhívom a figyelmet arra, hogy az internetes felület moderált. A felületnek nem célja, hogy közéleti fórumként működjék, azaz nem kíván teret adni a tárggyal össze nem függő, azzal csak távoli összefüggésben lévő vagy a politikai tartalmú hozzászólásoknak.

  Kérem, keressék fel a furdoforum.mako.hu cím alatt található internetes felületet, és tegyék fel a fürdőfejlesztéssel kapcsolatos kérdéseiket, fogalmazzák meg aggályaikat. Tudjanak meg többet!

  Dr. Bánfi Margit
  Makó város jegyzője”
 • 28. kételkedő 2008. április 25. 10:56
  „Tessék!!!!
  500 millióért sajátították ki azt a 4-6 leromlott épületet? 100 millát kapott egy telektulajdonos a rajta levő százéves épületért?

  Nem ennyire gáláns a makói hivatal a makóiakhoz. Nézzen utána, mert ezt nem hihető!

  Elő egy számológépet és osztás, szorzás. Ma egy lakást 300000 /m2-ért kínálnak. Ennél csak drágább lehet egy fürdő. Burkolatok vízforgatók, légtechnika, szauna stb berendezések.
  A 400000/m2 egyébként is jelentősen lekerekített, a pontos 458.333 HUF/m2. A különbségbe belefér a kisajátítás.”
 • 27. Mágori Józsefné 2008. április 25. 09:30
  „Kedves Mihály!

  Az általad felrakott számítás nem helyes, mert a projekt 1,1 miiliárdos árából 500 millióba került a kisajátítás és tudtommal bruttó 540 millióba került az összes építkezés.(tanmedence épület stb)
  Kérlek ebből az aspektusból kezd el kiszámítani, mi mennyibe kerül.
  Figyelembe kell venni, hogy ebben az esetben nincs kisajátítás, mert a beépítendő terület a városé.(Szép utca, Marczibányi tér)”
 • 26. Hmmmm 2008. április 23. 16:26
  „NEM TÁMOGATJA... Jó,hogy nem q..a jó picsába mennyit akarnak méggggggg !!!!!!MAGUKNAK MEGSZAVAZNI MINDEN JÓT,MIKOR LESSZ MÁR ENNEK VÉGE...KINEK LESSZ MUNKAHELYE..AKI A TŰZHÖZ KÖZEL ÜL,NEM AKI RÁ VAN SZORULVA..AKI TÖBBET TEJEL...80"-helyről kap fizut egy némelyik,és döntenek a kisemberek béréről hogy az a.... NEKED TATÁM ELÉG 50EZER..!!!!!!!!!!!!!!!ilyen mocskos világot régen éltünk,de még mi lesz!!!!!!Mint régen mileszünk az uraknak a cselédei..éhbérért...már"és még mint rég élvezték is a női nemmel való etye-petyét!!! Búzás is így van neki is ott van a CSELÉDJE...jól fizeti.”
 • 25. Frank Einstein 2008. április 23. 08:16
  „Számoljunk! Gigafürdő épül Szegeden, fürdő működik Vásárhelyen, Szegeden, Mórahalmon, Tótkomlóson, Gyopároson, Szentesen, ilyet terveznek Csongrádon és valószínűleg össze sem szedtem mindet. Nehogy már ekkora biznisz legyen. Nézzétek meg Esztergomot, ők belerokkantak a sajátjukba és azt is egy "sztárépítész" tervezte, annyiba is került.”
 • 24. Kávási Mihály 2008. április 22. 09:44
  „Mi nem a fürdő és a turizmus fejlesztése ellen vagyunk, hanem az irreális, hibás tervezés ellen szólalunk fel és elvégezzük a VESZÉLYEK pólus elemzését.(SWOT elemzés)

  Újabb adattal egészítem ki az eddigieket.

  Mindenki 3,5 milliárd Ft-ról beszél. Ezt a megvalósulási tanulmányból veszik. Ott a készítő négyzetméter árral kalkulált 140-240 ezer Ft-tal(szerintem hibásan). Ezt egyszerű ellenőrizni, hiszen megépült a tanmedence épülete és ennek a projektnek az árát ismerjük. 1,1 milliárd.

  Előre leszögezem, hogy aki cáfolni tudja az adatokat, kérem, tegye meg. Amit tudok leellenőrzök, más adatokat a sajtóból szerzek be.
  A tanmedence földszinti és emeleti alapterülete kb 2400 m2. Ehhez társul a szabadtéri medence.
  Ha tehát a tanulmányban tervezett 12400 m2-es terület árát keressük, akkor kiszámítható, hogy 400.000 Ft/m2 felett alakult az ár és így 5,7 milliárd Ft körül fog alakulni az új Makovecz épület is. Az összehasonlításra alapot ad, hogy itt is ragasztott főtartós terek lesznek és a medencék, vizes helyiségek, öltöző stb. hasonló költségigényűek. A felszerelést sem kell a jellegüknél fogva más költségűnek tekinteni. Az új inkább drágább lesz. A kalkulációból kihagytam, hogy terveznek új transzformátort és új kutat (205 millióért). Kimaradt a tervezésre költött 100 millió. Az új létesítménynek egy marketing kampányt kell tartani (ez nem volt a tanmedencénél) és az eltelt két évben és az elkövetkezendőben legalább 20 %-os inflációval is kell számolni. 6-7 milliárd?
  Miért nincs új bekerülési költség számítás? Mennyivel fogja ez a hitelt növelni és mennyivel a megtérülési időt?
  Cáfoljanak ha tévedtem!”
 • 23. makó rebellis 2008. április 21. 14:29
  „Szerintem mindenki aki józanul tud gondolkozni az ellene van ennek a beruházásnak.Lenne éppen mit kezdeni mást is ebben a városban.
  Kétkedőnek! Éppen ott a probléma hogy nem kérdezik meg az ország(város) lakóit milyen intézkedések azok amik előre viszik az életünket.
  Mint ahogy látod is ,szinte mindent elkövet a kormányzat és ebben búzás is ludas, hogy a mindennapok még nyomorultabbul teljenek.
  És ez már túlmutat a hatalommánián.
  És azok akik szavaztak a jelenlegi polgármesterre , azoknak mi a véleménye??
  Igen ,azoknak nem soknak van internet és nem tudnak véleménytnyílvánítani.
  De akik itt vagyunk , legalább próbáljuk meg megállítani az ámokfutást. Azt gondolom ebből a projektből is a város korrupt vezetése és a kis-nagy vállalkozók húznák le a zsíros pénzeket.
  Azután meg csak lesnénk ha nem lenne több járda -út javítás, és nem történne semmi előrelépés a városunkban.
  Egy azért biztos virág akkor is lenne. Ha faiskolája lenne akkor meg Makó lenne a világ legfásabb városa. Elég lenne már ebből!!!

  Úgyhogy legyen csak az a népszavazás és minél hamarabb!
  Úgyis belebukik a városvezetés , mint ahogy belebukott a kormány is a vizitdíjba.

  És még egy mondat erejéig!
  A város megszavazta a bizalmat!!!!!!!!!!!!!!!
  Jézus mondata cseng a fülembe olykor!
  Nem pontosan!
  "Ne haragudj rájuk uram, nem tudják mit cselekednek"”
 • 22. Kétkedő 2008. április 21. 11:20
  „Ez nem sértegetés, csak vélemény és kérdés.
  Én nem állok senki "oldalán", de ez nem lecsúszott, hatalomvágyban
  szenvedők kompetenciája, hanem azoké, akiknek ez a város bizalmat szavazott, felhatalmazott a döntésekre.
  Véleményem szerint ez nem süllyedhet le a piaci, sarki pletykák
  szintjére.”
 • 21. Alfa iéna 2008. április 21. 09:29
  „Tisztelt Kétkedő!
  Ez nem parasztfelkelés.
  Nem tudom melyik oldalon állsz.A polgármesterén v. azok oldalán akik normálisan gondolkkodnak és igen is beszélni akarnak erről a várost érintő fontos kérdésről.
  Feleslegesnek tartom a sértegetést.”
 • 20. Kétkedő 2008. április 21. 09:16
  „Ezt hívják parasztfelkelésnek!!!???”
 • 19. Németh Pál, ny.m., Makó 2008. április 21. 08:36
  „Tisztelt Fórumozók, T. Kávási Mihály!
  ***********************************************

  Ott leszünk ma délután 21.-én 18:00-kor az Állomás téren!

  Üdvözlet”
 • 18. alfa hiéna 2008. április 21. 06:16
  „Akkor valóban csak jóléti szolgáltatás lesz a makói fűrdő és marad a srand.Nem hiszem,hogy lesz kedvezmény.Mórahalom jó példa volna.Ott van olyan belépő "állandó lakosok részére kedvezményes belépőjegyek".A felnőtt napijegy 600 ft.Ezzel megvolnák elégedve.
  Még egy észrevétel.
  Azt hiszem a fűrdőhöz hozzátartoznak olyan dolgok,hogy gyerekek,zsivaly,konfliktusok idősek és fiatalok között.De ezért van az élmény medence.A gyerekek nem mennek már a gyógyvizes medencébe csapkodni és ugrálni.Az idősebbek viszont ha bemennek az élmény medencébe igen is vegyék tudomásul,hogy ott ugrálnak.Ez már régen is gond volt és akkor csak 3 medence volt.
  Én nem érezném magam jól ha nem volna tele a fűrdő gyerekekkel.
  Sajnos nem tudok elmenni a beszélgetésre,de szerintem lesz még rá alkalom.”
 • 17. Kávási Mihály 2008. április 20. 22:56
  „Kedves Fórumozók! Tedi! Triatlonos! Németh Pál! Mindenki, aki egyetért és aki nem!
  Hétfőn 21.-én találkozhatunk az Állomás téren 18 h kor. Ismerkedjünk meg! Beszélgessünk. Közösen okosabbak leszünk.

  Akinek ez az időpont nem jó, szervezünk másik időpontot is csak jelezzék.”
 • 16. lokálpatrióta 2008. április 20. 22:48
  „A Triatlonos elméletileg jól következtetett, de gyakorlatilag isten ments, hogy a város a szolgáltatások felé is terjeszkedjen. Ez verseny szféra. Szerintem a fürdő, ameddig jóléti szolgálatot szolgál az önkormányzati hatáskörbe tartozhat. Azon túl viszont elefánt a porcelánboltban viselkedése és érdektelensége miatt nem lenne szabad nyújtozzon.
  A vállalkozás mindig kockázattal jár. Közpénzből kockáztatni a következmények viselése nélkül csak kiváltságosoknak elérhető. A közösségi gondolkodásúak ezzel nem élnek vissza és tudnak ezen a területen is eredményt felmutatni. De akinek a saját ujraválasztása és a saját gazdagodása az egyetlen szempont, az ne játszon a köz pénzével.”
 • 15. triatlonos 2008. április 20. 20:05
  „Lassan összeáll a kép mindenki számára, mivel én is hallottam a lakossági fórumom, hogy amikor megkérdezték Buzástól, hogy a saját pénzéből is kockáztatna-e a fürdő beruházáshoz, akkor "okos, de kitérő" választ adott. Azt mondta, hogy legszivesebben a tanyai kollégiumot venné meg, vagy a görög téren 3-4 házat, és olyan panziót rittyentene, hogy messziről csodájára járnának. A panzió, étterem, fodrász biztosan nyereséges lesz, de a gigantikus objektum biztosan veszteséges. Ezért nem érdekli, hogy a makóiak ki tudják-e fizetni a belépőt, mert nem nekik készül. Az 50-es medencével sem az a legnagyobb baj, hogy kell a hely az épitkezéshez, hanem az, hogy a makói gyerekek zsivalya zavarja a "vendégeket"!
  Az egész rendszer akkor működhetne gazdaságosan, ha a szolgáltatás is a város tulajdonában lenne, és annak hasznából lehetne pótolni az üzemeltetés veszteségeit.”
 • 14. Tedi 2008. április 20. 19:48
  „TIsztelt Kávási Úr!

  kérem kezdeményezze azt a nem túl távoli, pontos időpontot is, amikor tüntetőlegesen felvonolhatunk a pm hivatal elé, azokat a szükséges médiaforrásokat is belevonva- országos Tv, rádió- amik pozitívan befolyásolhatják a kezdeményezést, a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtést, a kérdőívek szétosztását a támogatók között stb. mozdulnunk kell!!!! ÉBREDJ MAKÓ!!!!!

  Én maximálisan, erőmhöz mérten segédkezem Önnek, de ezt már a korábbiakban is említettem.”
 • 13. Házgyári Elemér 2008. április 20. 17:18
  „Állítólag reszketett a szája a nagyfejűnek amikor szóbakerült a népszavazási kezdeményezés...
  Senki nem tudja megállítani ezt a gátlástalan gazembert?”
 • 12. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. április 20. 16:32
  „Tisztelt nockboy!

  Magam is hallottam, amit idézett.

  Amiben téved a multimillomos és multimilliárdos, hogy itt nem az ő meggyőződése a kérdés, hanem a lakosság véleménye.

  S éppen ő az, aki 86%-ban az őt megválasztó lakosság ellen ügyködik.
  A 2008.03.09.-i népszavazás adatai ezt támasztják alá.

  Üdvözlettel”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulna Makón a Ford T-modell taxi

Makó - Hagymaétterem, Ford T-modell taxi, hírességeknek emléket állító utca – csak néhány elem… Tovább olvasom