Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Buzás Péter: jussak eszetekbe 4–6 év múlva!

Makó - Elkezdődött a makói és a hódmezővásárhelyi kórház összevonásának előkészítése – hangzott el a makói képviselő-testület ülésén. A rendőrkapitány beszámolójából kiderült, egy év alatt 26 százalékkal csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, és sokkal kevesebb a baleset az M43-as elkészülte óta.
Amikor a kormány terve még formálódott az egészségügy átalakításával kapcsolatban, orvosok telefonáltak a makói polgármesternek: veszélyben érzik a helyi kórház jövőjét. Most, hogy Lázár János országgyűlési képviselő kezdeményezésére elkezdődött a hódmezővásárhelyi kórházzal való integráció előkészítése, és a helyi tévében már a két igazgató a jövőről beszélt, néma maradt Buzás telefonja. A polgármester – mint szerdán a képviselő-testület ülésén mondta – ebből arra következtetett, hogy a szakma vagy jónak tartja ezt az utat, vagy fél. Ő már elmondta, mit gondol az összevonásról: rövid távon lehet ez a jó megoldás, főleg, ha így megmarad a gyermekosztály és a szülészet, de meggyőződése, hogy később, ha szűkíteni kell a kapacitásokat, azt az alárendelt helyzetben lévő makói kórház sínyli meg. „Jussak eszetekbe 4–6 év múlva!" – mondta. Ezzel együtt tudomásul vette, hogy egyedül maradt a véleményével.

Sánta Sándor képviselő nem osztotta a polgármester aggodalmait. Arról beszélt, ő az integráció híve, és bár jobb lenne, ha a kórház független maradhatna, tudomásul kell venni, hogy így is, úgy is állami kézbe kerül. Ilyen körülmények között az a fontos, hogy legyenek garanciák az ellátás színvonalának megőrzésére, javítására.

A képviselő-testület ülésén elhangzott, hogy a tavaly tavaszi 1,9–2,1 milliós havi bevételekhez viszonyítva az új fürdő eddig havi 28–30 milliót realizált. Elfogadták a képviselők a tavalyi év zárszámadását.

A rendőrök munkájáról beszámoló Palicz András kapitány – aki Sánta szerint maga a „két lábon járó polgárbarátság" – azt emelte ki, hogy a vagyon elleni bűncselekmények száma tavaly 26,6 százalékkal csökkent, és ez már a 93 térfigyelő kamerának is köszönhető. Kerékpártolvajt is fogtak el a felvételeknek köszönhetően. Az 53,4 százalékos nyomozáseredményességi mutató az országos és a megyei átlagot is meghaladja.

Gál Sándor kérdésére – hogyan lehetne a menet közben telefonáló, járdán közlekedő kerékpárosokat a szabályokhoz szoktatni – a kapitány bevallotta, ő is nagyon óvatosan lép ki a kapitányság épületéből a járdára, mert arra is járnak biciklisek. Kollégái gyakran ellenőrzik a kerékpárosokat, és az ittas vezetésért keményen büntetnek is – de minden szabálytalanságért elsőre nem lehet, mert az nagyon nagy bírságokat eredményezne. Palicz szerint kisebbfajta csoda, hogy ilyen kevés baleset éri a kerékpárosokat. Bár az is elhangzott, hogy míg korábban évente 180–245 között mozgott a balesetek száma, tavaly – az M43-as megnyitásának köszönhetően is – csak 65 karambol történt a kapitányság területén.

Olvasóink írták

 • 19. dédi8 2012. május 01. 09:44
  „A Spar és a Judit virágüzlet közötti járdaszakasz az egyik legveszélyesebb Makón. A sok kerékpáros úgy suhan el a babakocsis anyukák mellett, mintha a Tour De France -n lennének. Több kisgyermeket sodortak már el. A multkor az ott dolgozó fodrász kisfiát. Az egyik esetet láttam is: gondolkodás nélkül továbbhajtott az a kretén elektromos biciklijével. Ez egyszerűen cserbenhagyásos gázolás és úgy gondolom, hogy letöltendő börtönbüntetést érdemel.
  Nem igaz, hogy nem tudják 100 métert tolni a kerékpárjukat. Addig a rendőrség sem fog cselekedni, míg egy jogosan felháborodott szülő be nem takarja a szemtelen biciklist. Persze akkor majd apukát veszik elő, mert meg merte védeni a gyermekét a többszörösen szabálytalanul közlekedő gondatlan biciklistől.”
 • 18. 6tyúktava 2012. április 30. 18:44
  „Sokkal szigorubban kellene fellépni a kerékpárosokkal szemben is!”
 • 17. WSS 2012. április 27. 20:05
  „<moderálva>”
 • 16. Francois 2012. április 27. 08:58
  „13. viro 2012.04.26. 16:38
  "Francois, akkor emlékezz Andreára ha tudsz??!!!!!!!!!!!" Az kicsoda?!!!!!!”
 • 15. CsImre 2012. április 26. 19:32
  „"hogyan lehetne a menet közben telefonáló, járdán közlekedő kerékpárosokat a szabályokhoz szoktatni "

  Mondjuk, hogy járművezetőként kezelik őket, ennek megfelelő következetes és ésszerű infrastruktúrát építenek nekik. Nah, ez az, ami nem megy Makón, és most már, milliárdos nagyságrendű közpénz elherdálása után már nem is merik felülvizsgálni. A válasz tehát, hogy sehogy.

  "Palicz szerint kisebbfajta csoda, hogy ilyen kevés baleset éri a kerékpárosokat."

  Látva, hogy milyen irtózatosan veszélyes feltételeket teremtettek számukra a közlekedéshez, valóban csoda.”
 • 14. dareky 2012. április 26. 19:17
  „"jussak eszetekbe 4-6 év múlva!"
  Biztos így lesz! Akkor még nyögni fogja a város a felvett hiteleket! És erre mindenki emlékezni fog, meg a bőrén is érzi majd.
  A diktátorokat sokáig megőrzi a hétköznapi emberek emlékezete. Sztálint a szülővárosában még mindig nagyon szeretik, bár ezzel egyedül vannak még Oroszországban is.”
 • 13. viro 2012. április 26. 16:38
  „Francois, akkor emlékezz Andreára ha tudsz??!!!!!!!!!!!”
 • 12. eva45 2012. április 26. 14:52
  „10. cucusz

  Ez is igaz, de az utak is nagyon keskenyek lettek a parkolók miatt.”
 • 11. scott1 2012. április 26. 13:44
  „Én nagyon sokszor hivatkoztam már arra, amit évekkel ezelőtt mondott a Polgármester Úr, mégsem volt sosem örömködés ilyenkor a táborát erősítő fórumozók köreiben... :(”
 • 10. cucusz 2012. április 26. 13:17
  „7. eva45
  De nagyon sokan meg az úttesten gyalogolnak egymás mellet 3-4 is, közben a biciklis a járdán dönget. Mielőtt kilépek a kapun érdemes körülnézni, nehogy a biciklis elsodorjon mikor elszáguld előttünk/ nincs kerékpárút előttünk/. Ja és még a gyalogosnak áll feljebb az úton, ha elakarok menni az autóval mellette.”
 • 9. Francois 2012. április 26. 13:15
  „5. makovaros!Köszönöm hogy mélységes hozzászólásoddal hozzá segítettél engem és barátaimat az önismeret rögös útján való előrehaladásunkhoz.Tényleg, nem győzök hálálkodni, és ez oldalon átívelő indoklás lenyűgöz. Elnézést hogy véleményünk van, mi több negatív véleményünk.Számunkra is nyilvánvaló hogyha valakinek nem egyezik a véleménye Makón, akkor az itt közellenség ! Szégyellem is magam, meg a többi fórumozó is, ráébresztettel hogy mekkora szemét,alja emberek vagyunk, jó hogy van időd a hivatalból írogatni! :D Megyünk és a vonat elé vetjük magunkat.Köszönjük 1.5 éves felemelő hozzászólásaidat! Mi is biztosak vagyunk benne hogy ő fog ott ülni! Hisz ki más lehetne Makón?! :P :D”
 • 8. dmonlájn 2012. április 26. 11:25
  „Majd jusson eszetekbe lázár elvtárs is, amikor a vásárhelyi krházigazgató elfelejti a makói kórház pályázatait aláírni, leépíteni ezt fogja... sajnos ez a fene nagy fityesz "demokrácia"”
 • 7. eva45 2012. április 26. 11:20
  „Járdán közlekedő kerékpáros?
  Megmondaná valaki, hogy mivel a kollégium környéke meg a József Attila utca egy része is felbontva , meg tele munkagépekkel, mégis hol közlekedjen a kerékpáros?
  Sokan azért mennek kerékpárral mert nehezen bírják a gyaloglást.
  Nem mindenkinek van autója hogy a seggén ülve kényelmesen nyomkodja a pedált.
  Persze nem száguldozva kell menni a járdán hanem ésszel , és óvatosan.”
 • 6. Egyolvasó 2012. április 26. 07:42
  „Most találtam.

  A közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezések
  3. §3
  (2) A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben - ideértve a forgalmi okból történő megállást is - kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

  A hozzátartozó, ( lyukfoltozási ) összeg 15000 Huf helyszínen vagy 30000 Huf nem helyszínen való hozzájárulás.”
 • 5. makovaros 2012. április 26. 07:08
  „5-6 év múlva még Buzás ott fog ülni a polgármesteri székben legalábbis remélem a város érdeke is az! Hihetetlen nagy fejlesztési bumm van most amit irányítani kell!

  Én a Zideszt nevezem zsarnoknak, Viktátor és Hoffman Meg a pénzügyes csóka vagy ki. Remélem hogy ők majd tényleg a rémálmaim közt lesznek. Sőt már az idén jó lenne valahogy lemondatni a kormányt!”
 • 4. Egyolvasó 2012. április 26. 06:59
  „Ha majd a kerékpározás közben telefonáló Makóikat megbüntetik a rendőrök, jusson eszükbe Gál Sándor úr kérdése, és köszönjék meg neki, hogy hozzájárulhatnak majd az államháztartás hiányának csökkentéséhez.”
 • 3. dédi8 2012. április 25. 21:12
  „Remélem már csak a múlt rémálmai között szerepel akkor ez a zsarnok!”
 • 2. történész 2012. április 25. 19:19
  „Makó a Fidesz lila ködében ég ..”
 • 1. Francois 2012. április 25. 18:05
  „Petyus-bá, minden nap eszembe jut! Rám számíthat! Elég csak a fürdő előtt elmennem már is magára gondolok! Sőt nekem még az unokám is magára fog gondolni! :P :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hét témája: Melyik vízpart a kedvence?

Ezúttal arról kérdetük a makói olvasóinkat, hogy melyik vízpart a kedvencük? Tovább olvasom