Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Célba ért a kórházért aggódó civilek nyilatkozata

Makó – Lázár János kormánypárti frakcióvezetőnek adta át Sánta Sándor makói önkormányzati képviselő a város kórházáért aggódók aláírásait. A szignók gyűjtése ősszel kezdődött, amikor kiderült, az egészségügy átszervezése hátrányosan érintheti a makói intézményt.

Szerda óta Lázár János országgyűlési képviselőnél, vásárhelyi polgármesternél vannak azok az aláírások, amelyeket makói civilek gyűjtöttek a város kórházának megmaradása érdekében. A gyűjtés azért kezdődött, mert nyilvánosságra került a kormány tervének néhány részlete az egészségügy átszervezéséről. Ennek kapcsán lehetett hallani arról, hogy be akarják zárni a kórházat, aztán arról, hogy nem, csak egyes osztályait, ellátásait megszüntetik. – Alig jutott el hozzánk hiteles információ, de más érintettek sem tudtak eleget. Ezt nyilván azért is intézték így az átszervezés lebonyolítói, hogy az intézményeikért aggódó lokálpatrióták ne tudják rendesen kifejezni érdekeiket – mondja Sánta Sándor önkormányzati képviselő, a testület egészségügyi bizottságának elnöke.

Természetes betegutak

Mi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium álláspontja a makói és a hódmezővásárhelyi kórház összevonásának tervéről? Melyek az integráció előnyei a szakma szerint? – kérdeztük a tárcától. A minisztérium sajtóosztálya általánosságban válaszolt. Eszerint az egészségügyért felelős államtitkárság „szakmai szempontok alapján hozta és hozza meg döntéseit az egészségügyi struktúraátalakítás során. Az intézkedések célja, hogy egy, a jelenleginél jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszert jöjjön létre, amelynek minőségi szolgáltatásaihoz betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül, egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára". Úgy rendezik át a meglévő kapacitásokat, hogy figyelembe veszik „a természetes betegutakat, azt, hogy mely kistérség polgárai hol kapják meg a lehető legmagasabb színvonalú ellátást, azt, hogy hol lehetséges fenntartható módon átrendezni a kapacitásokat".

– Nálunk mégis indult aláírásgyűjtés a városban és környékén, a kórház megmaradásának érdekében. Az ívek hozzám kerültek, én pedig vállaltam, hogy eljuttatom oda, ahol figyelembe is veszik ennek a tízezer embernek a véleményét. Mágori Józsefné, a mi országgyűlési képviselőnk korábban helytelenítette az aláírásgyűjtést, ezért nem hozzá vittem. Másutt se nagyon foglalkoztak velünk – magyarázta Sánta.

– Azért döntöttem Lázár János mellett, mert ha valaki, ő biztosan közel van a tűzhöz, a választókerületek átszervezése után várhatóan ő lesz a mi városunkban is a Fidesz országgyűlésiképviselő-jelöltje – mondta Sánta Sándor.

Arról Sánta szerint nemcsak lehet, kell is beszélni, vitatkozni, hogyan ildomos megmenteni a makói kórházat. Ő kapott hideget-meleget, amióta a testületi ülésen megmondta, támogatja a makói és a vásárhelyi kórház összevonását. Úgy gondolja, ha az intézmény minden mostani osztálya megmarad, és jövője hosszú távon biztosított, akkor ez az egyesülés a jó megoldás. Ha valami nem úgy megy, ahogyan a város közösségének megfelelő, a makóiaknak ugyanannyi beleszólásuk lesz a dologba, mint ha önálló marad a kórház, hiszen egyébként is az állam lesz a működtető. – Ezt az ügyet nyilvánosan kell intézni, hogy mindenki választ kapjon a kérdéseire. Arra kértem Lázár Jánost – és félig-meddig erre is kaptam ígéretet –, hogy tárgyaljon a mi polgármesterünkkel, Buzás Péterrel, igyekezzen meggyőzni őt – magyarázta Sánta.

„Példaértékű." Göbl Vilmos, a vásárhelyi önkormányzat sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy Sánta Sándor a hivatalában kereste fel Lázár Jánost, és átadta neki a makói kórház megmentését kérő mintegy 10 ezer makói és Makó térségi polgár aláírását. A kormánypárti országgyűlési képviselőcsoport vezetője példaértékűnek nevezte a makóiak társadalmi összefogását, és megígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy zavartalanul működhessen tovább a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet, és ne szűküljön, hanem bővüljön az itt elérhető egészségügyi ellátások, szolgáltatások köre.

Olvasóink írták

 • 12. scott1 2012. április 07. 16:58
  „Pierre_Quatre!
  Amennyiben az önálló kórház a cél és nem akarnak közösködni Vásárhellyel, akkor mi a csodának küldték oda egyáltalán a Sánta Urat a 10000 aláírással a gyerekosztályért??? Sőt! Amennyiben már nem is a gyerekosztály a legfontosabb, akkor miért h...lyítették azokat, akik összegyűjtötték és aláíratták a petíciókat? Persze az is sokatmondó, hogy egy esetleges szegedi orientációval már nem is volna fontos a kórház függetlensége...
  Szerintem el kellene először dönteni, hogy mit is akar a "város", minden tiszteletem azé aki a facebo...-on azért kampányol, hogy az intézmény dolgozói továbbra is itt dolgozzanak tovább, ugyanazon tisztelet azoknak, akik összegyűjtötték az aláírásokat a gyerekosztályért, az Ő céljaik tiszták és világosak, szemben azokéval, akik a leghevesebben ellenzik a meglévő terveket, részükről a konkrétumok helyett csak a maszatolás megy... ha ennek a kezdeményezésnek - miszerint a kórház függetlenül maradjon fent - vannak olyan felelős személyei, akik az élére állnak, akkor vállalják is fel azt, sok sikert hozzá!
  Ha már a politikát megemlítetted, semmi szükség olyan félresikerült PR nyilatkozatra, ami után a vásárhelyi Jobbik, Zöldbal... azt hangoztatja, hogy a makói szocik most az 500 fős Nagylak egészségügyi ellátására hivatkozva kérdőjelezik meg a vásárhelyi ellátás szükségességét - a helyi Mszp-nek van elég baja, a "dk-s kórussal" kísért makói PR nélkül is...”
 • 11. Pierre_Quatre 2012. április 07. 14:55
  „Nézd, ha választani kellene, hogy önálló-autonóm-érdekeiért kiálló de állandóan egyezkedésre kényszerülő, vagy az országos szembeszélből kimentett, szélárnyékba kényszerített, de függetlenségét elvesztő kórház legyen, én valóban az elsőre szavaznék. Én személy szerint ugyanis hiszem (vagy szeretném hinni), hogy egy tökös (!) kórházigazgató (hol van Baráth? Miért nem nyilatkozik?! Miért halllgat?!), egy helyi érdekekért aktívan lobbizó képviselő (függetlenül attól, hogy mi a véleményünk Mágori Andreáról vagy a pártjáról: hogy szavazhatja meg egy MAKÓI képviselő, hogy 2014-ben MAKÓNAK NE LEGYEN önálló országgyűlési lépviselője??), egy eltökélt képviselő-testület, néhány hozzáértő, megfizetett szakértő + civil hangadók csapata képes (lenne) csodát tenni; ne felejtsd el hogy a magyar politikában teljesen szituatív és esetleges a legtöbb döntés kialakulása, és hihetetlen nagy szerepe van a személyi tényezőknek. Ha úgy tesszük föl a kérdést, hogy Lázár János lobbierejétől, és Vásárhely befolyásától tartok-e jobban, mint a négyévente váltógazdaságban cserélődő országgyűléstől, programoktól akkor az előbbire szavazok: kórház"reform" 2-3 évente van, de ha most lemondunk a kórház önállóságáról, akkor egy öt évvel ezelőtti kormány még ha esetleg úgyis dönt, hogy 30 milliárdot ad minden kistérségi kórháznak (nyilván, a feltevés irreális, de csak a hipotézis kedvéért), akkor erről az összegről öt évvel később már nem mi, makóiak, hanem Kallai Árpád fog dönteni. Persze, lehet hogy rövid távon még akár nyerünk is vele (úgy legyen! én lennék a legboldogabb!), de vallom, hogy hosszú távon jobban járnánk egy önálló kórházzal. A két kistérség (makói/hmvhelyi) kb. ugyanakkora lakosságú, 48-9 ezer fő, Buzást pedig nem azért említettem, mert hogy ő csodákat tett volna az egészségügyben (ágyszámokat vagdostak kegyetlenül már akkor is), vagy messiásként tekintenék rá, de nem Botkához szaladt átpasszolni a kórházat, nem bólogatott a pártban fölötte állók minden szavára, hanem azt mondta, hogy a rohadt életbe, hát van egy kórház, ami a rám bízott választókerületben van, minimalizáljuk már a veszteségeket, egy héten menjünk be hatszor az eü. miniszter irodájába, találjunk ki új funkciókat neki (egynapos sebészet), elvégre ezért vagyok az EGYÉNI VÁLASZTÓKERÜLET képviselője.”
 • 10. scott1 2012. április 07. 13:09
  „Pierre_Quatre!
  Értem, szóval azt javaslod, hogy Lázár János csak a Vásárhelyi kórházzal foglalkozzon (úgy tudom ez ellen neki semmi kifogása nem lenne) és elutasítjátok azt, hogy a Makói Kórház az egyesítéssel egyfajta "nagytérségi kórház" ellátását biztosítsa helyben, ehelyett a helyi képviselők a megmaradó kórházunknak lobbizzák ki azt, ami más hasonló nagyságú, az ország más önálló "kistérségi kórházát" is megilleti és a már régóta kívánt tiltakozás élére Búzás Urat képzelitek el?
  Amennyiben ezt véghezviszitek akkor mi lesz a szülészetért és a gyerekosztályért összegyűjtött 10000 aláírással, ugyanis az önálló helyi kórház megmaradásával erre szinte semmi esély nem marad?
  Milyen profilt akar idővel a helyi vezető a független kistérségi kórházunknak? Úgymond "nappali kórház" arculatot egynapos műtétekkel, vagy a sürgősségi ellátás mellet egy rehab jellegű kórházzá akarja átszerveztetni (ezen nem lepődnék meg, mert a rehab egyfajta rigolya mióta a helyi "fürdőbiznisz" beindult...)? Nem tudom mi lesz a sorsa akkor a nem létező osztályok eszközparkjával amiért Te annyira aggódsz, de lehet, hogy szerencsés esetben itt lesz elzárva egy raktárba...
  Amennyiben kevésnek fogják tartani az ország "egészségügyi ellátásával kapcsolatos reformját" és további "reformokat" fognak előírni? Ki fogja vállalni a felelősséget azért, ha az önálló kistérségi kórházként a megyénkből csak makóit fogja esetleg érinteni a következő "reform"? Mert az 500 fős Nagylak egészségügyi ellátására hivatkozva talán mégsem fogják bezárni a 44000 lakosú megyei jogú város Vásárhely kórházát, ezen is ellehetne gondolkozni...”
 • 9. Pierre_Quatre 2012. április 07. 10:29
  „8. dareky: jaj ne már, ugye azért titkon magadnak legalább bevallod, hogy a hasonlatod sántít? A MOK és az általános iskola városon BELÜLI intézmények összevonása volt, AZONOS fenntartóval és nagyjából MEGEGYEZŐ beiskolázási körrel, itt viszont arról van szó, hogy két KÜLÖNBÖZŐ város ELTÉRŐ betegállományát kiszolgáló ELTÉRŐ felszereltségű (a makói országos átlagban viszonylag fejlett, a vásárhelyi minősíthetetlen) kórházát vonják össze a VÁSÁRHELYI igazgató alatt, teret engedve a szabadrablásnak, ami a berendezést, képzett orvost, kvótát, stb.-t illeti. Én speciel sose mondtam, hogy megszűnik a makói kórház, szerintem csak elfekvővé alakítják és Lézer János kiskirályáságába kerül a sürgősségi-szülészet-meg minden egyéb, de szerintem ez sem egy túl fényes opció. Lázár nyilatkozatainak, ha megbocsátasz, nem hiszek. Buzásban legalább volt annyi kurázsi, hogy 95-ben a szoci kormány ellen tüntetett, öt éve pedig a csanádpalotai polgármesterrel ment Canossát járni a saját miniszteréhez. Mágoriné meg most mit tesz? Kb. fanfárokkal üdvözli a kórházunk lerohasztását és kifosztását tervező Lázárt, csak mert fél tőle, mint a tűztől, és neki mezei képviselőként egy olyan autokratikusan felépülő, hierarchikusan szerveződő pártban, mint a Fidesz még ellenvéleménye se lehet...”
 • 8. újratöltve 2012. április 07. 00:53
  „´´´4. bakosandras 2012.04.06. 13:57
  Kullancs, legyen szíves, vegyen visszább egy kicsit. Lehet erről kulturált hangnemben is beszélgetni.´´´´´???? Miből kellene visszavenni? Erről nagyon nehéz lenne kulturáltabb hangnemben beszélgetni! Sokkal kifejezőbb jelzőket is lehetne használni, de kimoderálják a sajtó és szólásszabadság jegyében! Makóról most lopják el a kórházat! Lézer hazudik, hazudott, és hazudni fog!!! Ébresztő Makó!!!!(szerintem)”
 • 7. dareky 2012. április 06. 18:50
  „Jó lenne már, ha mindenki tudomásul venné azt a tényt, hogy Andrea többször, legutóbb a márciusi testületi ülésen világosan elmondta, azt, hogy mit intézett, azt, hogy a makói kórház nem szűnik meg. Az, amit Lázár a Promenádban nyilatkozott, az is arról szólt, hogy a kórház nem szűnik meg. Az integráció, lásd -2007-ben MOK, vagy Makói Ált Isk., nem jeleneti azt, hogy valamelyik intézmény megszűnik. A gond az, hogy a polgármester a márciusi testületin folyamatosan sulykolta a testületnek, a tévé nézőknek az ó sajátos olvasatát az integrációról. És ennek a sajátos olvasatnak számosan bedőltek. Ezért van mindenkiben ekkora indulat. Ami a témában most zajlik, az a süketek párbeszédére hasonlít.”
 • 6. csikoo 2012. április 06. 17:56
  „Én még emlékszem arra, amikor Lézer Joe élőlánccal védte a lázárhelyi kórházat. Azt a kórházat, amely valóban gazdaságtalan, nyílászárói csoda, hogy nem hullanak ki az épületből. A makói kórház termál vízzel fűtött, korszerű és az országos átlaghoz képest kihasználtság és gazdaságosság területén is egészen jó mutatókkal rendelkezik. Ez sem Vásárhelyre, sem pedig az intézményeire nem igaz. Kell Makó ahhoz, hogy javuljanak Lázárhely statisztikái. Ne legyenek kétségeink, az itézmények összevonása után tuti, hogy Mr. Kallai "rongybábú" Árpád lenne a vezír. Az a Kallai, aki egy önálló mondatot nem tud elmondani, amíg nem kommunikált a "nagyember" sajtósaival. NEM NEM NEM. Makót nem hagyjuk tönkre tenni!”
 • 5. Mozimasiniszta 2012. április 06. 16:21
  „T. éljensokászegednek álcázott Moderátor !
  Körmönfontan fogalmaztál , de majd Én is így teszek !”
 • 4. bakosandras 2012. április 06. 13:57
  „Kullancs, legyen szíves, vegyen visszább egy kicsit. Lehet erről kulturált hangnemben is beszélgetni.”
 • 3. Qllancs 2012. április 06. 12:52
  „Vajon mikor--hol írták alá ezt a listát ???
  mágoriné nem támogatja?,----- kizavarni a képviselői székből !!! MIÉRT nem lehet visszavonni ezt a megbizatást ??!!
  MIKOR látszik NEM A MAKÓI EMBEREKET KÉPVISELI !!!! nagy ívben lesz@rja a választókat !! tömi a zsebét havi 1 ,2 millával !! CSAK ez megy neki ! FELHÁBORÍTÓ !!!!!”
 • 2. eljensokaszeged 2012. április 06. 10:33
  „1. Mozimasiniszta 2012.04.06. 10:32
  kis öröm nagy boldogság. szócső a rokonod.”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. április 06. 10:32
  „A cikk tatalmától eltekintve, a DM stílusáról: Sánta Sándor levele LÁZÁRNAK.....
  másik - Gyurcsány Ferenc szerint: ORBÁNNAK ....
  ha állami vezetőket nem tisztelnek meg azzal hogy leírják a teljes nevüket ( tipikusan a jobboldaliakét) semleges , vagy a bukott ballibériás politikusokról meg hozsannát zengedeznek, ne csodálkozzanak, miért van padlón a nyomtatott kiadásuk ! Azért tettem ezt szóvá , mert a címéhez illően a déli országrész lapjának szeretném látni, nem pedig szócsőnek!
  arra leszek kíváncsi kedves Moderátor hogy ez a kritika át megy-e ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad az adóslista

Továbbra is látható a kommunális adóval hátralékban lévő marosleleiek listája a falu honlapján, annak ellenére, hogy az ombudsman aggályosnak találta ezt a gyakorlatot. Tovább olvasom