Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Chippel látták el a makóiak kukáit

Makó - Kórházügyben jól dolgozott Makó polgármestere a helyi jobboldal szerint, ám a költségvetési koncepció fölvezetésekor nem volt elég lojális a kormányhoz. Az ASA chipet tett a makói szemetesedényekbe, így műholdas rendszer rögzíti, mikor melyiket ürítik.
Megmarad a makói kórház, a gyermekosztályt azonban várhatóan megszünteti az állam, és a szülészetet is meg akarja; ez ellen a makóiak országgyűlési képviselőjük segítségét kérve még küzdenek – hangzott el a képviselő-testület szerdai ülésén. Buzás Péter polgármester (MSZP) megköszönte a képviselőknek, köztük első helyen Sánta Sándornak (Fidesz), hogy a kórház aktív ellátásának megőrzése érdekében egyeztetéseket kezdeményezett. A polgármester meggyőződése, hogy e nélkül rosszabbul alakult volna az intézmény sorsa. Gál Sándor (Fidesz) a polgármester munkáját köszönte, hozzátette, Mágori Józsefné országgyűlési képviselőnek (Fidesz) szintén komoly érdeme van abban, hogy viszonylag kedvezően alakultak a tárgyalások.

Egyhangúlag fogadta el a testület a folyékony és a szilárd hulladék elszállításával kapcsolatos beszámolót. Az ülésen jelen volt Reith Imre, az ASA kft. ügyvezető igazgatója, és megerősítette: valóban chipet tettek a makói szemetesedényekbe, a kukáskocsikon pedig azért van antenna, mert műholdas rendszer rögzíti, melyik kukát mikor ürítették. Ezzel a nyilvántartást akarja pontosabbá tenni a cég, nem titkolva: az a jövő, hogy mindenki idővel annyi szemét után fizessen, amennyit elvitet. Reith szerint afelé halad a világ – ezt bizonyítják a kormány intézkedései is –, hogy sima kommunális hulladékot egyre ritkábban visz el a szolgáltató. Így szorítja rá az állam a családokat arra, hogy szelektáljanak, s a cél az, hogy amit csak lehet, hasznosíthasson újra az ipar, és a telepekre csak az kerüljön, amivel már végképp nem lehet mit kezdeni. Reith kijelentette: abba az árba, amiért Makón elvállalták a hulladékszállítást, sok minden belefér, a díjkintlévőség azonban nem. Ez most 19 millió forint, és növekszik. Elhangzott, hogy egyre kevesebb a PET-palack a szemétben, mert sokan azzal fűtenek.

Egy nem szavazattal fogadta el jövő évi költségvetési koncepcióját a testület: Sánta Sándor nyomott piros gombot. Ő előzőleg azt mondta, az előterjesztés írott szövege kellően lojális a polgári kormányhoz, a polgármester szóbeli fölvezetése azonban nem volt az. Buzás inkább lakonikusnak minősítette saját expozéját, amelyben valóban részletezte, mitől nehéz megtervezni a jövő évet. Ám úgy vélte, ha most Bajnai Gordonnak hívnák a miniszterelnököt, és hasonló lenne a helyzet, a makói jobboldal sokkalta keményebben fogalmazna, mint ahogy most ő beszélt.

Tudomásul veszi az önkormányzat, hogy a kilencvenes évek közepén átadott tűzoltóságokat most visszaveszi az állam – az időközben félig önkormányzati pénzből vett fecskendőkkel, egyéb felszereléssel együtt. Buzás hozzátette: a középiskolák épületeinek államosítását azonban igazságtalannak tartják, főleg azért, mert ezeket a megyei önkormányzat kötvényadósságának konszolidálása fejében viszi a kormány. Makón olyan épület is állami kézbe kerül ezen a címen, ahol már régen nem is folyik oktatás.

Olvasóink írták

 • 17. egyszerűvállalkozó 2011. november 26. 08:22
  „A PET palack szállítás nem a hónap első szállítási napján van, hanem a hónap első teljes hetének a szállítási napján.Tehát ha elseje keddre esik, azon a héten még nem viszik csak a következőn.Ettől függetlenül nemrégen nem vitték el tőlem sem csütörtökön.Másnap reklamáltam telefonon és délutn már jöttek is az egész utcában egyedül árválkodó zsákomért.Mondjuk az arc kifejezésük sokat elárult arról, hogy hova kívántak engem.”
 • 16. kgb696 2011. november 25. 20:26
  „lacusch69!
  Nekem is küldek egy ilyen számlát, mert nem fizettem be az elsőt igaz nem is kaptam... Írtam nekik egy emailt, hogy a felettes szervekhez fordulok ha nem küldenek egy másik csekket az eredeti összegről... Másnap kaptam a választ, hogy rendben küldik..:)
  Csak bepróbálkoznak a "kedvesek", hadd fizessünk minden jog alap nélkül!”
 • 15. Lacusch69 2011. november 25. 16:20
  „Mondjuk engem meg az érdekelne, hogy egy be nem fizetett csekk utáni felszólító levél miatt miért számláz az ASA 1500-Ft-ot pluszban?
  Ilyen órabér van náluk? Vagy ilyen lassan fogalmaznak meg pár sort?
  Elmehetnek a .....”
 • 14. katryn 2011. november 25. 08:59
  „Az eddigi tapasztalatok alapján a műanyag gyűjtőzsákok elszállításához először is a szolgáltató (A.S.A) illene felkészülni, sajnos a megadott napon rendszeresen nem viszik el, amit vissza kell vinni mert egyébként szétszakítják és volt már hogy az út test széléről szedtem össze hogy ne éktelenkedjen a ház előtt.Ilyen formában nincs értelme bedobni zsákokat.
  Biztos nagyon sok haszon lehet a szemét szállításon !!!!!!!!!!!!! ha műholdas rendszert is tud üzemeltetni a A.S.A-egyébként egyetértek avval hogy aki nem fizet az ingyen ne várjon szolgáltatást .”
 • 13. Egyolvasó 2011. november 25. 06:07
  „8. sztuncike 2011.11.24. 15:39

  Úr isten, mért kellett szegény kutyákat chippel ellátni??!!

  Azért, hogy azonosítható legyen a tulajdonos, és ha nem fizet akkor megnézheti magát.:)”
 • 12. hajosinas 2011. november 24. 19:00
  „Kedves sztuncike !
  A népi mondás szerint : "a hír igaz, csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak "
  Nos ha viccnek szánta akkor ne is fiigyeljen oda mit írtam.De ha nem, akkor:
  A hír igaz, de nem a kutyákat, hanem a kukákat látták el chippel. :)
  Hát szép estét kivánok mindenkinek.-”
 • 11. hajosinas 2011. november 24. 18:52
  „Na végre, ilyet is olvashatunk.A város különböző politikai szervezeteinek képviselői intelligens emberi hangnemben megköszönték egymásnak a város korháza érdekében kifejtett tevékenységét.Na ugye EMBEREK megy ez, lehet ezt így is csinálni.Lehet ha ezt továbbra is így teszik kedves politikusok, akkor még több célt érhet el a város a kitűzöttek közül a választó lakosság megelégedésére.Gratulálok a megnyilvánulásaikhoz, szeretném ha ez továbbra is ilyen emberi módon történne a későbbiekben.Jó egészséget, és sok sikert kivánok hozzá.Azt gondolom, a véleményemmel nem vagyok egyedül a város lakói között.”
 • 10. kakukkfű 2011. november 24. 18:38
  „Ha jól emlékszem, nem úgy szól a felhívás a szolgáltató részéről, hogy aznap elviszik, amikor éppen abban a körzetben szemét szállítás van, hanem azon a héten, valamelyik nap. Tehát lehet, hogy a szemetet hétfőn viszik, de a zsákot csak pénteken. Nekem ez a tapasztalatom is, tényleg nem azon a napon viszik, amikor a szemetet, hanem amikor odaér a zsák szállító autó. Csak borzasztó rossz a kommunikáció, nem eléggé értelmezhető a tájékoztató, az egyszerű emberek nyelvén kéne elmondani, mit kell tenni, és mikor.”
 • 9. hajosinas 2011. november 24. 18:38
  „Úgy gondolom a tapasztalatok alapján, kivánnivalókat hagy maga után az A.S.A. szelektív hulladékgyüjtése. Kérdem én, mi legyen az üvegpalackokkal ? Mi legyen a konzerves fém dobozokkal ? Mert ugye régebben a város különbözö pontjain voltak a szelektív hulladékgyüjtő szigetek, ahová az előbb felsoropltakat el lehetett vinni a papirhulladékkal együtt./hogy a szállításuk esetenkét az egyéb hulladékkal egybe öntve történt azt most ne firtassuk./Nos ez megszünt.De ezeket az anyagokat nincs is mód szelektíven gyüjteni.pontosabban gyüjteni lehet otthon, csak épp nem szállítják el.Megjegyzem a régi hulladékgyüjtő szigetet is megkérdőjeleztem,hogy ha én fizetek a hulladék szállításért, akkor miért kell nekem asetleg több száz méterre a lakásomtól elhelyeznem az ilyen anyagokat? Mert ugye ha minden utca végén lenne ijen gyüjtőhely akkor még azt mondom rendben van elviszem oda de így .Nos szóval lenne itt még mit tenni e területen is annak érdekében, hogy ki lehessen jelenteni a városunkban rendesen működik a szelektív hulladék gyüjtése.Persze elsősorban sok embernek a fejében kellene előbb rendet rakni ahhoz, hogy rendesen működhessen a szemétszállítás.”
 • 8. sztuncike 2011. november 24. 15:39
  „Úr isten, mért kellett szegény kutyákat chippel ellátni??!!”
 • 7. 80sFan 2011. november 24. 15:30
  „#6 Ha csak az volt benne és a megfelelő (a szolg. által közzétett) időben volt kinn, akkor valóban érthetetlen.”
 • 6. LV-426 2011. november 24. 15:13
  „5. 80sFan

  Ha összetaposott, műanyag címkés ásványvizes palackot sem szabad beletenni, akkor semmi értelme az egésznek.

  A konyhai hulladék közel 80%-át a göngyölegek teszik ki .”
 • 5. 80sFan 2011. november 24. 14:58
  „Nekem mindig elviszik. De látom, hogy sokan vannak, akik nem jókor teszik ki vagy olyat tesznek bele, amit nem szabad. Ezért nem viszik el. Az emberek egy része keményfejű. A mi utcánkban is van olyan, aki nem fogja fel, hogy mi a szabály, de szerinte akkor is más a hibás, nem ő.”
 • 4. valakiné 2011. november 24. 14:52
  „LV-426 Mi is hasonlóan jártunk a papirral és müanyaggal teletöltött zsákot kitettük, a kukát kiüritették, a zsákot másnap reggel visszavittük,. Még a következő hónapban is próbálkoztunk, akkor sem vitték el. A negyedévi zacskókat bedobták a postaládába most is, de nem látom értelmét külön gyüjteni. A csipes jelölésse egyetértek, de mint halljuk, a városban megnőtt az illegálisan lerakott szeméthegyek száma.”
 • 3. LV-426 2011. november 24. 13:11
  „Azért kíváncsi volnék, mikor lesz végre szelektív hulladékszállítás Makón.

  Mióta bedobták az első szelektíves zsákcsomagot a postaládámba, minden hónap első kukanapján már reggel hatkor kitettem a zsákba gyűjtött, összenyomott ásványvizes PET-palackokat, amely zsákot minden alkalommal ugyancsak nekem kellett másnap reggel visszahoznom.”
 • 2. KamuNeni 2011. november 24. 09:56
  „Erre azert volt szukseg mert a cegek es dolgozoik nem eleg ontudatosak. A lustasagnak es hazudozasnak ez veget vet ha azok akik kovetik nem lustak es hazugok maguk is!!!”
 • 1. FordTom 2011. november 24. 09:09
  „nem hülyeség :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a makói szülészet sorsa?

Az első minisztériumi tárgyalás után úgy tűnik, a makói kórház nincs veszélyben – az intézmény szülészete viszont bizonytalan helyzetbe került. Tovább olvasom