Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Citerákat készít, játszik is rajtuk - 21 évesen

Makó - Ódivatú dologra adta a fejét a 21 esztendős makói Fodor József: citerákat készít, s játszik is rajtuk. Most az egyik kedvenc zenekara, a Nox dalait készül megtanulni a hagyományos népi hangszeren – profi hangszerkészítő azonban nem akar lenni.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
„Nem azért találták ki, hogy egyszer feledésbe merüljön" – mondja a kézenfekvő választ Fodor József arra a kérdésre, miért foglalkozik 21 esztendős létére olyan ódivatú dologgal, mint a citerakészítés. A most raktárosként dolgozó, amúgy gépgyártástechnikusként végzett fiatalembert mindig is érdekelték a magyar hagyományok, a néptánc, a népzene, ráadásként a sors jó kézügyességgel áldotta meg – korábban például pipákat faragott. Nagyon szeret fával dolgozni, barkácsolni. Azt mondja, a fémmel ellentétben a fa élő, természetes anyag, jó az illata, a tapintása. 2 évvel ezelőtt járt a párjával Hódmezővásárhelyen, az ősi mesterségek vásárán, ott keltette fel a figyelmét a különleges hangszer. Bár sosem tanult zenélni, kedvet kapott ahhoz, hogy maga is játsszon rajta – kiderült azonban, hogy egy valamirevaló citera legkevesebb 70-80 ezer forintba kerül. Eldöntötte hát, készít magának egyet.

Fodor József könyvből és idős mesterektől tanulta meg a hangszerkészítés fortélyait. A szerző felvétele
Fodor József könyvből és idős mesterektől tanulta meg a hangszerkészítés fortélyait. A szerző felvétele
Azóta ez valósággal a szenvedélyévé vált. Eddig 5 darab került ki a kezei alól. Mint mondja, az első nem igazán jól sikerült, a legutolsóra viszont a mesterének tekintett vásárhelyi citerakészítő, Szakáll Laci bácsi is azt mondta: akár le is zsűriztethetné. Az első darabot dédnagyapja citerája után készítette. Igyekezett a neten is utánaolvasni, mi a citerakészítés titka, de érdekes módon alig talált információt. Végül egy hangszerkészítésről szóló régi könyv, no meg az idős citerakészítők segítettek neki elsajátítani a tudnivalókat. A hangszereket meg is rajzolja, tervezi, majd teljes egészében kézi munkával készíti. A kisebbekre 1-2 hetet áldoz, a nagyobbak akár 3-4 hetet is igényelnek. A munkát a padláson talált faanyagokkal kezdte. Diót, gőzölt bükköt, a tetejéhez pedig lucfenyőt használ – mint mondja, fontos, hogy a fa görcs- és penészmentes, valamint száraz legyen, és ne legyen elrepedve.

Citeráit meg is tudja szólaltatni. Olyannyira, hogy időközben a Nefelejcs népdalkör citerazenekarának tagja lett; mintegy 40 dalt ismer. Ő a csapat legfiatalabb muzsikusa – a többiek egy kivétellel mind nyugdíjasok. Ritkaság, hogy egy 21 éves fiatalember citerákat készít, és játszik is rajtuk, de mint mondja, barátai, ismerősei ezért egyáltalán nem tekintenek rá különcként. Mi több, volt rá példa, hogy megkérték: hozza el a hangszerét, és játsszon a társaságnak. A zenei ízlése amúgy sokszínű. A klasszikus népdalokon kívül egyelőre egyetlen más műfajú dalt, A dzsungel könyve egyik betétdalát tudja citerán előadni, de készül arra, hogy egyik kedvenc együttese, a Nox néhány szerzeményét is megtanulja.

Nem akar profi hangszerkészítő lenni.
Fodor Józsefet már a nagyközönség is hallhatta játszani: fellépett a tavalyi Hagymafesztiválon, a sándorfalvi citerazenekar előtt. Sikert aratott, de nagy öröm volt számára az is, hogy az idős, tapasztalt muzsikusok elismeréssel szóltak hangszeréről és játékáról. A közelmúltban egy megható találkozásban is volt része: a lapunkban is bemutatott 82 esztendős makói vak citerakészítő, Kiss István is kipróbálta hangszerét, és dicsérte munkáját. Mindezek ellenére nem akar profi hangszerkészítővé válni – tudását azonban igyekszik csiszolni, fejleszteni.

Olvasóink írták

 • 4. Sandroo 2013. február 28. 16:22
  „Szomorú dolog hogy a művészet "óvidatű" lett.”
 • 3. sultane 2013. február 28. 12:01
  „"ódivatú dologgal, mint a citerakészítés"
  MIVAN? Mi a csoda az, hogy ódivatú dolog hangszert készíteni? Vagy a citera lenne ódivatú? Hihetelten!”
 • 2. deszkás 2013. február 28. 11:24
  „Egy jó példa a ma élő gyerekeknek,hogy mire is fordítsa az eszét erejét egy tenni akaró mai fiatal.”
 • 1. csonakos 2013. február 28. 11:17
  „Azért fiatal mester ezt a citera készítést át kéne gondolni és ha ilyen jó kézügyességed van talán még el is lehetne indulni a hangszerkészítés, javítás felé! Ez megélhetést, hírnevet és biztos jövedelmet hozhat a konyhára! Sok sikert a megkezdett úton!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankönyvválasztás: se rendelet, se jegyzék

Nincs könnyű dolguk a pedagógusoknak az idén tankönyvválasztáskor. Az országos tankönyvrendelet aláírásra vár, a tankönyvjegyzék sincs még kész. Tovább olvasom