Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Citromízű banán Makón - de így is kész csoda

Makó - Csodájára járnak a makóiak ezekben a napokban annak a banánfának, ami Varga Józsefék háza előtt, a Thököly utcában áll – apró banánok láthatók ugyanis rajtuk.
Gazdájuk bő egy évtizede rendelte az első egzotikus fát egy szombathelyi kertészetből. Azóta többet az udvarban, tetővel védett helyen ültetett el, és az utcakertbe is került belőlük.

A banánfák kétévente hoznak termést, és azon, amelyen most megjelentek a fürtkezdemények, várhatóan nagyjából százötven darab gyümölcs lesz. Márciusra érnének be, a helyi zöldségeseknek azonban nem kell versenytárstól tartaniuk: már kiderült a többi fa példáján, hogy a mi éghajlatunkon a banánok nem tudnak rendesen kifejlődni. A védett helyen nevelt fáról is csak úgy sikerült a megszokottra valamelyest emlékeztető banánokat szüretelni, hogy Varga József letakarta, védte őket a fagytól, a hidegtől – de a déligyümölcs így is kicsi és savanyú lett.

Varga József az apró banánokkal. A szerző felvétele
Varga József az apró banánokkal. A szerző felvétele

Varga József egyszer mindezek ellenére meglepte a fiát és az unokáit szép, sárga fürtökkel, amit ők lelkesen tördeltek a hatalmas, zöld levelek közül. Csak miután jóízűen elfogyasztották a termést, árulta el, hogy megtréfálta őket: a banánt zöldségesnél vette, és dróttal erősítette az ágak közé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letették az esküt és 56-ra emlékeztek Makón

A felelősség és a biztonság programjaként jellemezte beiktatási beszédében programját Farkas Éva, Makó új polgármestere. Tovább olvasom