Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Civilek kamerákért: másfél milliót már összeadtak Földeákon

Földeák - Eddig közel másfél millió forintot ígértek, illetve fizettek be helyi vállalkozók és magánemberek a Földeák Községért Közalapítvány számlájára azért, hogy a faluban térfigyelő kamerákat tudjanak telepíteni.
Az ötlet gazdája Neparáczki Olga független képviselő, aki ezt már választási programjában is felvetette. Azt mondja, Földeákon pillanatnyilag jó a közbiztonság, de a jövőre is érdemes gondolni. Vigyázni kell a gyerekekre, az idősekre, otthonaikra – mondja. A képviselő kisgyermekes édesanya, üzlete van. Úgy gondolja, az is siker lesz, ha a kamerák elriasztják a bűnözőket.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy 5 térfigyelő berendezést szerelnek fel, amely a ki- és bevezető utak forgalmát követi, de látva a sok támogatót úgy tűnik, tíznél többet fognak telepíteni. Még a helyi plébános, Katona Pál is az ügy mellé állt – nemrégiben lapunkban közzétett olvasói levélben buzdította a földeákiakat adakozásra. Az ő támogatása azért is fontos, mert a rendszer jelfogó berendezése a templomtornyon lesz; ez a falu legmagasabb épülete. A kamerák pásztázzák majd a főteret és a fontosabb közlekedési csomópontokat is. A helyszíneket a szervezők a rendőrséggel együtt választották ki, és önkormányzati épületeken helyezik el a készülékeket. A rendszer a képet a helyi rendőrőrsre továbbítja, de felvételt is készít.

A kamerák telepítése 2–2,5 millió forintba kerül. A munkát egy helyi és egy makói vállalkozó végzi el afféle referenciaként, munkadíjat ugyanis nem számolnak fel. Az első kamerát hamarosan felszerelik, a többit pedig folyamatosan egymás után, ahogy gyűlik a pénz. A rendszer akkor is kiépül, ha esetleg nem jön össze adományokból a teljes összeg, az önkormányzat is beszáll majd a költségek előteremtésébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyott templomokat fotóz Czank Gábor

Szülőföldje, a bánsági vidék elhagyott templomait, sírkertjeit fotózza a makói plébános. Tovább olvasom