Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csak az államnak lóg – 8,2 milliárddal

Az államnak 8,2 milliárddal tartozik, magánszemélynek, cégnek azonban nincs követelése az apátfalvi Meat-eximp Kft.-vel szemben. A felszámolás alatt álló vállalkozást 2013-ban vette jelenlegi tulajdonosa egy ukrán férfitól. Nem ez volt az egyetlen izgalmas üzlete.
Nem látták a ház gazdáját
Annyiban biztosan igazat mondott a felszámolónak az ügyvezető, hogy a cége 2013 óta nem csinált semmit. Az apátfalvi családi háznál legalábbis az utcabeliek sohasem láttak hús- vagy zöldségszállító teherautót. A ház gazdáját sem látták hosszú ideje. Ő helyben nevelkedett, jogot végzett, a régi vámhivatalnál középvezető lett, majd üzletelt, de végül kicsúszott a talaj a lába alól. Feleségét öt éve börtönbüntetésre ítélték kábítószer-csempészet miatt Romániában. Az apátfalvi polgármesteri hivatal semmit nem tud a ház tulajdonosáról, sem a cégről, azon túl, amit novemberben megírtunk.

Tavaly novemberben tettük közzé, hogy egy apátfalvi cég 8 milliárd 262 millió forinttal tartozik az államnak. Ez az összeg a be nem fizetett adó és az emiatt kiszabott bírság együtt. Ezzel a Templom utca 96. alatti lakatlan családi házba bejegyzett Meat-eximp Kft. a legnagyobb adóhiányt felhalmozó vállalatok élmezőnyében szerepel. A kft. – papíron – hús és húskészítmények, cukor, édesség, ital, zöldség-gyümölcs, élő állat nagykereskedelmével, baromfihús feldolgozásával, tartósításával foglalkozott. 2011-ben jegyezték be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az adóhiány miatt folyik a nyomozás, és a NAV mostani kérdésünkre ugyanazt válaszolta, amit tavaly novemberben: „a nyomozás érdekei miatt nem adhatunk tájékoztatást az ügyben".

Zajlik egy másik eljárás is, a felszámolás. Ez szintén novemberben kezdődött. A felszámoló, a Fiskális Kft. kereste a cég hitelezőit, hirdetményére azonban csak a NAV és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve jelentkezett, tehát csak az állam – magáncég nem. A Meat-eximp ügyvezetője írásban olyan nyilatkozatot tett, hogy 2013-ban vette a céget, és akkor nem kapott semmilyen iratanyagot a cég addigi ügyvezetőjétől. Az ő tulajdonában a cég már nem foglalkozott semmivel, vagyona, dolgozója nem volt, sem követelése. Be is nyújtott egy nullás mérleget. A NAV vizsgálatának eredményétől függ, hogyan folytatódik a felszámolás.

Újlengyel és Kisvárda után ez az apátfalvi ház adott otthont a kft.-nek. Fotó. Frank Yvette
Újlengyel és Kisvárda után ez az apátfalvi ház adott otthont a kft.-nek. Fotó. Frank Yvette

A Fiskális Kft.-nél nem mondták meg az ügyvezető nevét. A napi.hu című internetes portál azonban megírta, hogy a kft.-t először a budapesti Németh Dániel vezette, majd az ungvári Habel Pavlo, végül a tószegi Turcsányi Ferenc következett. Apátfalva előtt Kisvárdán működött, azelőtt pedig Újlengyel volt a központja. A cég csak 2011-ről nyújtott be érdemi mérleget. Ebből az derült ki, hogy másfél hónapi tevékenységgel 113 millió 684 ezer forint nettó árbevétele volt, adózás előtti eredménye pedig 19 ezer forint. Turcsányi neve összesen nyolc cégnél bukkan fel, ezek szintén adóvégrehajtás vagy felszámolás alatt állnak. A paletta színes: pénzügyi kiegészítő tevékenység, zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem, szörpgyártás, „előadó-művészetet kiegészítő tevékenység". A napi.hu feltételezi, a 28 éves tószegi férfi a cégek működésében nem vett részt, csak a nevét adhatta hozzájuk.

Vajon tényleg így van? Miért vesz az ember egy céget, ha nem kezd vele semmit? Miért pont Apátfalvát választotta székhelyül? Szerettük volna megkérdezni tőle, hívtuk a megadott mobilszámot, de nem vette föl senki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem marad el a javítás a 4 Makó környéki faluban

Napokon belül kiírják a közbeszerzési eljárást a tavaly ősszel félbeszakadt, illetve el sem kezdett út-helyreállítási munkákat a közös szennyvízprojektben érintett 4 Makó környéki faluban. Tovább olvasom