Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Csákányi Eszteré a Páger-díj

Tegnap délelőtt a szülőháznál rendezett koszorúzási ünnepség után, a Hagymaházban vette át a Makó jeles szülöttéről elnevezett Páger-emlékgyűrűt a díj idei kitüntetettje, Csákányi Eszter. A művésznő Téni bácsi nagy tisztelője – úgy véli, alakításai ma is korszerűek.
Csákányi Eszter meghatottan vette át a díjat Buzás Péter makói polgármestertől. Fotó: Karnok Csaba
Idén Csákányi Eszter kapta meg a Páger Antal nevét viselő, emlékét megörökítő színészdíjat, amelyet öt esztendeje alapított Makó önkormányzata abból a célból, hogy ily módon is kifejezze tiszteletét a helyi születésű színészóriás iránt. A díjat rangos szakmai kuratórium döntése alapján ítélték oda: a kitüntetettről Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművész, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, az egyetlen fiúunoka döntött. Maga a díj egyébként Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mása, melyet annak idején a Vígszínháztól kapott egyik születésnapjára. A gyűrű pontos mását leszármazottak hozzájárulásával készítteti el az önkormányzat évről évre egy példányban.

Réz András és Csákányi Eszter. Fotó: Karnok Csaba
A rangos kitüntetést Csákányi Eszter Jászai-díjas érdemes művész – a szülői háznál történt koszorúzás után, mely az immár Páger Antal nevét viselő utcában áll – Buzás Péter polgármestertől vehette át a Hagymaházban.

Mint a díjat odaítélő kuratórium indoklásából kitűnik, az elismerést a színházkedvelő makói közönség szeretetén túl Csákányi Eszter azzal érdemelte ki, hogy elhivatott, profi színművész. Kéttucatnyi filmben játszott, igazán azonban a színpadon érzi otthon magát. Életrajza szerint 1971-től 1973-ig a Nemzeti Színház stúdiójának növendéke volt – ezt követően a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött mint csoportos szereplő, rövidesen főszerepeket kapott, és a színház vezető színészei közé tartozott. Tizennyolc évadot töltött Kaposváron, majd 1992-ben átszerződött a budapesti Katona József Színházhoz. A díjátadót követő beszélgetés moderátora, Réz András filmesztéta megjegyezte: mindkét teátrumot modern szellemiségű és rendkívül népszerű színházként tartották számon abban az időben, amikor Csákányi Eszter ott játszott. Most a hasonló elismertségnek örvendő, külföldön is gyakran turnézó Krétakör Színház társulatának tagja.

Kétszer játszott Págerrel

A Páger-díj idei, egyébként ötödik kitüntetettje kétszer játszott együtt Téni bácsival. Úgy jellemezte: igazi profi volt, akit soha egyetlen jelenetben vagy beállításban sem látott hibázni. Ráadásul alakításai húsz-harminc, sőt negyven év után sem klasszikusnak, sokkal inkább modernnek, elevennek tűnnek.

A kitüntetést Csákányi Eszter meghatottan köszönte meg. Mint a színpadi beszélgetésben megvallotta, igazi csapatmunkásnak tarja magát, fontos számára a társulat, ugyanakkor egyáltalán nem bánja, hogy a filmvásznon szinte kivétel nélkül kevésbé hangsúlyos figurákat alakított eddig. Mint fogalmazott, ő nehezen megfogható, erős színpadi egyéniség, és ezt általában nehéz beilleszteni egy kész forgatókönyvbe. Eddigi életműve azonban ezzel együtt is igen gazdag, hiszen pályafutását tizenkilenc esztendősen kezdte. Terveiről azt mondta, a Krétakörben új darabot idén már nem játszanak – készülnek viszont ismét külföldre, ezenkívül felolvasóestekkel szeretnének a közönség elé állni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galamb Józsefre emlékeztek Makón

A Ford T modelljének világhírű konstruktőrére, Galamb Józsefre emlékeztek a főtéri szoborparkban… Tovább olvasom