Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Csákányi Eszteré az idei Páger-díj

Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész kapja meg idén a Páger Antal-színészdíjat. A Makó önkormányzata által alapított elismerést a művésznő jövő vasárnap veheti át a Hagymaházban. Csákányi Eszter még játszott együtt a makói születésű színészlegendával.
Fotó: Frank Yvette
Pontosan öt évvel ezelőtt alapította meg a Páger Antal nevét viselő, emlékét megörökítő színészdíjat Makó önkormányzata, abból a célból, hogy ily módon is kifejezze tiszteletét a makói születésű színészóriás iránt. A díjat a Páger Antal születésének évfordulóját követő, hosszú évek óta hagyományos emlékünnepség keretében adják át, méghozzá rangos szakmai kuratórium döntése alapján. A díjról Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművész, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, az egyetlen fiú unoka dönt. Maga a díj egyébként Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mása, melyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre egy példányban.

Csákányi Eszter az ötödik

A Páger-emlékgyűrűt – a színész pecsétgyűrűjének egy-egy másolatát – eddig négyen kapták meg. Az elsőt 2002-ben, Páger Antal születésének 103. évfordulóján Halász Judit, a másodikat Garas Dezső, a harmadikat Király Levente, a negyediket pedig Venczel Vera.

A Páger-emlékgyűrűt idén a kuratórium Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művésznek ítélte oda – mint az indoklás szól –, Makó és az itteni színházkedvelő közönség szeretetét is kifejezve. Csákányi Eszter 1971-től 73-ig a Nemzeti Színház stúdiójának növendéke volt. Ezt követően a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, mint csoportos szereplő, ám rövidesen főszerepeket kapott és a színház vezető színészei közé tartozott. Tizennyolc évadot töltött Kaposváron, majd 1992-ben átszerződött a budapesti Katona József Színházhoz. Kitűnő énekesnő, Brecht-Weill songjainak egyik leghivatottabb magyarországi tolmácsolója. Számos film- és tévészerepet alakított eddigi pályája során – Páger Antallal is játszott együtt.

A díjátadó ünnepségre február 5-én, azaz jövő vasárnap délelőtt 11 órától, a szülőház megkoszorúzását követően kerül sor a Hagymaházban. Az aranygyűrűt Buzás Péter polgármester adja át a művésznőnek, majd Réz András filmesztéta beszélget a kitüntetettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zombori Diána újra a lován

Újabb sikerekkel igazolta tehetségét a kiszombori Takács Diána, aki személyes konfliktusok miatt… Tovább olvasom