Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Családtörténet - ősapától a kisbabáig

Kiszombor - Oexel János Jakabtól (1677–1730), a Bajorországból bevándorolt dinasztiaalapítótól a tavaly novemberben született Rónay Koppányig a Kiszomborhoz kötődő nemesi család minden tagja szerepel egy most megjelent kötetben.
A Zombori Rónay család története című könyv alapja egy kézirat, az 1965-ben elhunyt jogász, Rónay Elemér tárgyilagos, olykor kritikus munkája. Két történész „szerzőtárs", Gilicze János és a kiszombori születésű Marosvári Attila kutatásai eredményével kiegészítette és az 1945 utáni események feldolgozásával folytatta a családtörténetet, a forrásmunka így egyharmadával bővült. Nem sikerült hitelt érdemlő dokumentumokat találni arról, hogy az Oexel család tényleg rokonságban állt-e az ausztriai báró Oexelekkel, ám az 1714-ben nemességet szerzett, postamesterséggel és sörfőzéssel foglalkozó ős és a család útja Komárom megyétől Újaradon, Nagyszentmiklóson át Kiszomborig már világosan követhető.

A család jeles személyeket adott Csanád, Csongrád és Torontál megye közéletének, az országos politikának, élettörténetükön keresztül jobban megérthető a 19. század történelme. Gazdálkodásuk és gondoskodásuk döntően meghatározta a település egykori fejlődését, mai arculatát is. Kastélyukat az önkormányzat évek óta szeretné méltóképpen hasznosítani. A kötet megjelenését a család mellett a Makói Múzeumért Alapítvány támogatta, a múlt héten tartott makói bemutatót ősszel Budapesten és Kiszomboron is megismétlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap kérdése: Ismeri Makó testvérvárosait?

Ezúttal arról faggattuk a makói olvasóinkat, hogy vajon ismerik-e településük testvérvárosait? Tovább olvasom