Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Csanádi lányok szavalnak románul a legszebben

Magyarcsanád - Sorra nyerték a román nyelvű országos versenyeket a magyarcsanádi református iskola diákjai, Luncz Lili és Faludi Olívia – most, nyolcadikban Lili második, Olívia pedig első lett az Eminescu versmondó versenyen. Tanáruk szerint jó hasznát fogják venni nyelvtudásuknak.
A két diáklányban sok közös vonás van. Mindketten óvodáskoruk óta tanulják a román nyelvet idegen nyelvként; a magyarcsanádi református iskolába járnak, és sikerrel szerepeltek nemrégiben egy országos szavalóversenyen. Mihail Eminescu költeményeit kellett elmondani a Hajdú-Bihar megyei Körösszegapátiban a poéta anyanyelvén, románul. A nemes versengésben, mint a díszes oklevelek tanúsítják, kategóriájában Luncz Lili második, Faludi Olívia pedig első helyezést ért el. Közös a két ifjú hölgyben az is, hogy noha elsős koruk óta rendre megnyerik az országos román nyelvű vers- és mesemondó versenyeket, más tanulmányi versenyeken is gyakran eredményesen szerepelnek.

Luncz Lili (balról) második, Faludi Olívia első lett az országos szavalóversenyen. A szerző felvétele
Luncz Lili (balról) második, Faludi Olívia első lett az országos szavalóversenyen.
A szerző felvétele

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Ugyanakkor a két lányt más-más dolog motiválja a tanulásra. Olívia elmesélte, hogy az egyik nagyapja – mint a faluban sokan mások – román volt. Mivel egyéves korában veszítette el, nem emlékszik rá, hogy románul szólt volna hozzá, de az emléke nagyon fontos számára. Mint mondja, bár még sosem járt Romániában, egy kicsit románnak érzi magát, s büszke a származására. Nyelvtudásának később is reméli hasznát venni: óvónő szeretne lenni, és nemzetiségi gyerekekkel szeretne foglalkozni. Lilinek viszont nincsenek román gyökerei. A nyelvtanulásra elsősorban az ösztönzi, hogy a barátja romániai. Ő is szerepet szán romántudásának a továbbtanulásban – turisztikai ügyintézőként képzeli el a jövőjét.

Vállalkozó, vendéglátós, vízügyes

A két lány tanára, Molnárné Ruzsa Éva úgy látja, valóban egyre érdemesebb tanulni a szomszédos ország nyelvét. Egykori tanítványai között van többek között kereskedő, vendéglős, a határnál dolgozó vízügyes – mindannyiuknak előnyt jelentett az elhelyezkedésnél a nyelvismeret. A magyarcsanádi iskola egyébként az egész megyében különleges, egyedül itt van románoktatás; s kuriózum az egész országban is, mert csak itt oktatják egyszerre két nemzetiség anyanyelvét – a másik a szerb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerény volt a majális Makón

Mi is úgy láttuk, megfogyatkoztak az ünneplők – árusból, mutatványosból is kevesebb volt, mint vártuk. Tovább olvasom