Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Csanádpalota építhet olcsóbb víztisztítót

Csanádpalota - Tavaly november óta várták Csanádpalotán, mit válaszol a Vidékfejlesztési Minisztérium Kovács Sándor polgármester levelére, amelyben azt kérdezte: a kisváros az ivóvíz tisztítását megvalósíthatja-e saját beruházásban.
A kérdés azért merült fel, mert Palota talált a hazánkban jelenleg ismert technológiánál egy harmadával olcsóbbat, korábban viszont több településsel összefogva még egy másik, 700 milliós beruházás megvalósítását tervezte. A válaszlevél azóta sem érkezett meg, ám a város első embere most arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vonatkozó jogszabályok kedvező irányban változtak. Nincs akadálya az olcsóbb, lényegesen kisebb vízdíjemeléssel járó módszer alkalmazásának.
Mint korábban megírtuk, Csanádpalota a romániai Buzauban működő Grup Romettel vette fel a kapcsolatot még tavaly nyáron azért, mert mint sok magyar településen, itt sem felel meg a csapvíz a szigorúbbá vált uniós szabványoknak, a víztisztító berendezések gyártásában Európa-szerte piacvezető cég pedig olcsó, de a szabványoknak szintén megfelelő eljárást kínált a probléma megoldására. A társaság szakemberei megvizsgálták a palotai ivóvizet, majd elkészítettek a prototípusát annak a berendezésnek, amely kifejezetten az itteni víz szűrésére alkalmas. A készülék a teszten jól vizsgázott.

A csanádpalotai önkormányzat most arra készül, hogy benyújtja anyagát a nemrég megjelent pályázatra. Két év alatt valósulhat meg a beruházás: most az előkészítésre, tervezésre lehet pályázni, jövőre pedig már a munka finanszírozására. A víztisztítás megoldása persze így is költséges lesz, a megye legfiatalabb városának az önerő előteremtéséhez is szüksége lesz központi segítségre – de a korábban tervezett technológia még ezzel együtt is vállalhatatlan terhet rótt volna az önkormányzatra.

Olvasóink írták

  • 2. nikyke 2011. április 26. 21:57
    „"140" Rövid, tömör és érthető a válaszod!!!!!!!!!!!!! :)) :)) :))”
  • 1. 140 2011. április 17. 14:09
    „Ez Jó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holokauszt-emléknap Makón

Makó - A Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület és a makói zsidó közösség holnap reggel 8-tól délután 5-ig… Tovább olvasom