Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Csanádpalota megnyerte az 1,29 milliárdot: a szennyvíztisztító próbaüzeme jövőre indulhat

Csanádpalota - Megnyerte a csanádpalotai önkormányzat azt az 1,29 milliárd forintos pályázatot, amelyből megvalósíthatja szennyvízprogramját. Csatornákat és tisztítóüzemet építenek – utóbbihoz várhatóan Kövegy és Nagylak is csatlakozik.
Megnyerte a megye legfiatalabb városa a szennyvízberuházás elindításához szükséges 1,29 milliárd forintos uniós támogatást – tájékoztatta lapunkat Kovács Sándor, Csanádpalota polgármestere. Az első pályázatot még nagyközségként, 3 évvel ezelőtt nyújtották be tervezésre és előkészítésre. Akkor Palota 85 milliót nyert, és összesen 100 milliót költött erre a célra. Amint a tervek elkészültek, már pályáztak is a kivitelezésre – ezt a dokumentációt tavaly októberben nyújtották be, a sikeres elbírálásról pedig a napokban értesítették az önkormányzatot. Hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelező megtalálására, maga a munka pedig szeptemberben indulhat.

Csanádpalota  évek óta készül a csatornázásra. Fotó: Karnok Csaba
Csanádpalota évek óta készül a csatornázásra.
Fotó: Karnok Csaba

A 3300 fős Csanádpalotán a szennyvízcsatornázás 1350 lakóingatlant érint, az ingatlantulajdonosoknak három éve van módjuk az önrész összegyűjtése érdekében előtakarékosságban részt venni. A beruházás összköltsége 1,6 milliárd forint lesz. Összesen 32 kilométernyi csatorna megépítésére lesz szükség, valamint egy új, napi 400 köbméteres kapacitású tisztítómű felépítésére Palota és Nagylak között, a város határától 500 méterre. A próbaüzem jövő májusra várható. Erre fog csatlakozni egyébként Nagylak és Kövegy szennyvízhálózata is. A megtisztított víz az Élővíz-csatornába, onnan pedig a Marosba kerül.

Palotán most 2000 forintért szállít el egy köbméter vizet a szippantóskocsi. Pontos kalkuláció még nincs a szennyvízcsatornadíjról, de Kovács Sándor azt mondja, a beruházásnak köszönhetően a szennyvíz kezelése jóval olcsóbb lesz, mint jelenleg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészül a maroslelei orvosi rendelő

Maroslele - Jó ütemben halad az orvosi rendelő felújítása. A 34 millió forintos beruházás keretében… Tovább olvasom