Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Csanádpalota megúszta a leépítést

Csanádpalota - Többet fizet az államosított iskola dologi kiadásaira, mint amikor az intézmény a sajátja volt, mégis megússza leépítés nélkül ezt az évet Csanádpalota. Kevesebb jut a civilekre, a futballra, mindenütt nagyon takarékoskodni kell, viszont szeptembertől megjön az M43-as építőitől az iparűzési adó.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Jó, hogy az adósságot kezeli az állam, de aligha lesz pénz fejlesztésre idén Csanádpalotán – foglalta össze az önkormányzat helyzetét Kovács Sándor polgármester idén februárban, a költségvetés ismeretében. A képviselő-testület akkor úgy kalkulált, hogy az iskola majdnem annyiba fog kerülni a városnak, mint amikor még az önkormányzat működtette. A könyvtár és a művelődési központ jövőjét azonban még át kellett gondolni, ahogyan a futballcsapat, a helyi iskolásokból álló, minősített fúvószenekar és a 17 civilszervezet támogatása is lebegett.

– Azóta kiderült: míg korábban 15-16 millióba került az iskola dologi kiadása havonta, most 22 milliót fizetünk, egyértelműen többet, mint amikor még a miénk volt az intézmény – reagált érdeklődésünkre Kovács Sándor. – A könyvtár és a művelődési ház működtetése megoldódott, a zenekartól sem vontunk el. A civileknél a kisebbek támogatását változatlanul hagytuk, a nagyobbaktól elvettünk, így a futballcsapatra is kevesebb jut 300 ezer forinttal. Az együttes ettől jól teljesít, 3. a megyei bajnokságban, a kupában jól szerepelt, augusztus 11-én a Dunaújvárossal játszik itthon.

Hiába teljesítenek jól a palotai focisták (kék mezben), csökkenteni kellett a csapat támogatását is. Archív fotó: Schmidt Andrea
Hiába teljesítenek jól a palotai focisták (kék mezben), csökkenteni kellett a csapat támogatását is.
Archív fotó: Schmidt Andrea

Annak, hogy nem kellett elküldeni dolgozót, és a személyi jellegű kiadások nem csökkentek, az volt az ára, hogy bár eddig is spóroltak, a dologi kiadásokat mindenütt egyformán visszanyírták. Most viszont számíthatnak arra, hogy szeptembertől pluszbevételhez jut a város. Az M43-as út egy része Csanádpalota közigazgatási területén húzódik, az építők így iparűzési adót fizetnek a településnek. A bejelentkező adóalanyok előlege akár 10-12 millió forint is lehet.

A városnak nem kellett lemondania a fejlesztésről sem. Igaz, hogy ez korábban elindított projekt, de augusztusban elkezdődik a 2 milliárdos szennyvízcsatorna-építés. Kiválasztották a kivitelezőket a magyar és a román oldalon is a Csanádpalotát a romániai Nagylakkal összekötő út megépítésére.

Olvasóink írták

  • 2. makovaros 2013. július 25. 20:52
    „1. jaja jogos
    egyébként valójában: ez volt a szöveg de most már az önkormányzatok fizetik a költségeket, ugyanakkor nincs semmibe se beleszólási joguk (pl igazgató választás, bérek, pedagógiai programok stb)”
  • 1. csmano 2013. július 25. 13:54
    „Még jó hogy átvette az állam az iskolát, és elvett egy rakás bevételt az önkormányzatoktól, azzal a szlogennel, hogy most már az állam tartja fenn az iskolát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapok hétvégéje

A hétvégén két faluban is ünnepelnek a makói járásban: Apátfalván Szent Anna-napokat rendeznek, Kiszomboron pedig közösségi napokat. Tovább olvasom