Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Csata az útvesztő hadszíntéren

Kiszombor - A térkép hátoldalán korabeli nyelvezettel megfogalmazott napiparancsot talál az, aki végig akarja járni a kiszombori kukorica-útvesztőt – többek között ez jelzi, hogy az évtizedes hagyománnyal rendelkező különleges labirintus idén az első világháború kitörésének centenáriumára emlékeztet.
Megírtuk: a falu határában lévő útvesztő a legrövidebb úton 1,5 kilométer, de összesen 4,5 kilométernyi utat rejt, és a tábla alaprajzában az 1914-es évszám, valamint egy korabeli, kétfedeles harci repülőgép körvonala is látható.

Mi nagyjából 25 perc alatt barangoltuk be – igaz, a kijáratot elvétettük. Aki nekivág, nagy sárra ne számítson, arra viszont igen, hogy több tucatnyi mezei egérrel találkozhat az út során. A repülőgép kerekének közelében egy hídra is fel lehet mászni, ahonnan az egész, összesen 5 hektáros kukoricatáblát be lehet látni.

A kukorica-útvesztő egy részlete. A szerző felvétele
A kukorica-útvesztő egy részlete. A szerző felvétele

A kukorica-útvesztő a hét minden napján nyitva van, érdemes azonban szombaton felkeresni, mert ilyenkor különböző kísérő programok is fogadják az érdeklődőket. Múlt szombaton például ősmagyar napot tartottak – láttunk korabeli jurtát, ki lehetett próbálni régi népi játékokat, sőt az íjazást is, amit korhű ruhába öltözött lelkes hagyományőrzők mutattak meg azoknak, akik kíváncsiak voltak rá. Ezen a szombaton kézműves nap lesz, több helyi és környékbeli mester enged majd bepillantást műhelytitkaiba.

Részlet az útvesztő tervrajzából, melyen a harci repülő ábrája is jól kivehető. A szerző felvétele
Részlet az útvesztő tervrajzából, melyen a harci repülő ábrája is jól kivehető. A szerző felvétele

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis parfümszállítmány Nagylaknál

A pénzügyőrök 2240 db hamis parfümöt találtak egy mikrobuszban Nagylaknál. Az előkerült 31 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták. Tovább olvasom