Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Csatornázás: több mint ezren még nem szerződtek

Több mint ezer makói és Makó környéki nem jelezte még, hogy kér-e részletfizetési lehetőséget a 2011-ig megvalósuló csatornázásra. Aki február 28-áig nem köt szerződést, annak egyben kell befizetnie az önrészt, ami akár kétszázezer forint is lehet.
Még több mint ezer makói és Makó környéki háztartásból nem jelezték, hogy csatlakozni kívánnak-e a lakás-élőtakarékossági programhoz, pedig erre már kevesebb, mint egy hete van annak, aki nem szeretné egy összegben megváltani a jókora önrészt. Nagy Lajos, a Makó térségi csatornatársulat elnöke lapunknak elmondta: már nincs több haladék, hiszen eddig többször is kitolták a részletfizetési bejelentések határidejét.

– Aki február 28-áig nem jelzi csatlakozási szándékát, annak Makón mintegy 121 ezer forintot kell befizetnie, de az Apátfalván és Magyarcsanádon élők esetében ez az összeg a 180 ezer forintot is meghaladja. Az utolsó napokban úgy tűnik, megélénkült a fizetésre kötelezettek érdeklődése, de még így is vannak, akik úgy gondolják, hogy csak akkor fognak fizetni, ha már a házuk előtt ássák az árkot. Ez nem így van, a projektnek ugyanis 2011-re kell befejeződnie, ekkorra köthet a hálózatra minden háztartás – mondta az elnök.

Megtudtuk: a következő hetekben dől el, hogy mikor kezdődhet a közbeszerzési eljárás, hiszen a Makó és a közvetlen környezetében lévő öt település: Kiszombor, Apátfalva, Magyarcsanád, Maroslele és Földeák szennyvíz-csatornázását uniós pályázat segítségével valósíthatják meg. Amennyiben a pályázott összeget megítélik a társulatnak, a kivitelezési munkák a jövő év elején kezdődhetnek meg.

– Nagy a hajrá a lakástakarékossági szerződést még nem kötött ügyfelek között, tegnap tizenöten írták alá a papírokat, de további rohamra számítunk, hiszen biztosak vagyunk abban, hogy a háztartások többsége nem akar egyben fizetni. Az egy összegről kiállított csekkeket a jövő héten már postázzuk, és harminc napnyi határidőt adunk a fizetési kötelezettség teljesítésére – fogalmazott Jenei Tünde, a csatornatársulat pénzügyi vezetője. Hozzátette: aki a határidőig nem fizet, annak az adatait közlik az adóhatósággal, itt a kérdéses összeget az ingatlanra terhelik, vagy akár a fizetésből, nyugdíjból le is tilthatják.

A társulatnál felkészültek a napi több száz fős rohamra is. Kiderült: lakosságarányosan legtöbben Földeákon, legkevesebben Magyarcsanádon szerződtek. Legjobban egyébként a kiszomboriak járnak, hiszen itt 115 ezer forintos a lakossági önrész, a többi településen a tisztítóműtől számított távolság miatt kell többet fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patthelyzet a törvény miatt

Patthelyzetbe került a száz százalékban rokkant, már kerekes székkel is nehezen közlekedő makói… Tovább olvasom