Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Csempekályhát kapott a pitvarosi család

Pitvaros - Az első országos kályhásverseny egyik remekműve Pitvarosra került. A versenyt szervező cég a Vöröskereszt segítségével mind a húsz csempekályhát rászoruló családoknak adományozta.
Nyár elején rendezte meg Magyarország egyik legnagyobb kályhacsempegyártója, a MAT Kerámia Kft. Magyarszombatfán az első országos kályhásversenyt. A mesterek 20 hordozható csempekályhát építettek, amit a szervezők a Vöröskeresztnek adtak át, hogy ezzel segítsék a rászoruló családokat.

A Vöröskereszt az önkormányzatok bevonásával választotta ki az adományban részesülőket. A feltételek között szerepelt a kémény alkalmasságának vizsgálata és az, hogy a család szerepeljen az önkormányzat szociálistűzifa-programjában – tudtuk meg Sasvári Krisztinától, a Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének vezetőjétől.
Az egyik, 165 ezer forint értékű kályha Pitvarosra került a Héjja családhoz. Héjja Mátyás és Havrán Klára három gyermeket nevelnek. Dóra 11, Ádám 9, Istvánka pedig 8 éves.

– Nehéz körülmények között élünk. A páromat napi négy órában foglalkoztatja a munkáltatója, én pedig az önkormányzat közmunkása vagyok. Eddig is kályhával fűtöttünk. A cserépkályha még az édesapáméké volt. Nagyon szerettük, de sajnos már több helyen is kilyukadt. Nemcsak a hő szökött ki a réseken, hanem balesetveszélyessé is vált. Talán újrarakatással meg lehetett volna menteni, de arra sem volt pénzünk. Nem is tudom, mi lenne velünk télen, ha nem kaptuk volna ezt az adományt. Nagyon köszönjük, óriási segítség ez a családunknak – mondta meghatottan Héjja Mátyás.

A polgármester (baloldalt), a Héjja család és Zsándorkity Tibor kályhásmester (jobboldalt), aki segített beüzemelni a kályhát. a szerző felvétele
A polgármester (baloldalt), a Héjja család és Zsándorkity Tibor kályhásmester (jobboldalt), aki segített beüzemelni a kályhát. A szerző felvétele


A kályhát Zsándorkity Tibor szanki kályhásmester építette. A MAT Kerámia Kft. munkatársaival együtt ő is ellátogatott a Héjja családhoz, segített a kályhát a helyére állítani, beüzemelni és jó tanácsokkal is ellátta a családot.

– Mivel a családnak már volt kályhája, így a tüzelésre nem kell megtanítani őket. Csupán azt kértem tőlük, hogy az első két hétben a kályha optimális száradása miatt „takarékon" fűtsenek majd.
Radó Tibor, Pitvaros polgármestere is osztozott a család örömében. A Héjja család az önkormányzattól idén is kap majd tűzifát.

– Az elmúlt két évben részt vettünk a Belügyminisztérium tűzifaprogramjában. Idén, még a pályázat kiírása előtt eljuttattuk javaslatunkat a minisztériumba. Erdőgazdálkodóvá váltunk, szeretnénk a támogatást majd a saját erdőnkben felhasználni, így, megspórolva a szállítási költséget, több fával tudnánk a rászorulókat segíteni. Reméljük, hogy a kérésünket támogatja majd a minisztérium – mondta a polgármester.

Kályhásverseny a következő három évben biztosan lesz – ezt Apagyi Zsolt, a magyarszombatfai kerámiacég ügyvezetője jelentette be Pitvaroson. Megállapodást kötöttek a Vöröskereszttel, hogy a következő évek versenyein készülő csempekályhákat is jótékony célra ajánlják fel.

– Reméljük, a következő versenyekre sok mester jelentkezik, s akkor még több rászorulónak segíthetünk – fogalmazott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palotai diákot díjaztak

Csanádpalotai diák, Papp Debóra Cintia vehette át az idén alapított Kovács József-díjat. Tovább olvasom