Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Csepregi Éva: negyven éves szerelem

Makó - Csepregi Éva ötvenhat éves, és még mindig szexis, elbűvölő és eredeti. Fiatalokat megszégyenítő energiával és könnyedséggel mozog a színpadon, ahogy tette azt legutóbb is Makón.
Nem is gondolnánk, hogy negyvenéves szerelem fűzi ahhoz a világhoz, amely immáron szenvedélye és a munkája is egyben. A Neoton Família örök Éváját arról kérdeztük, milyen volt nőnek lenni az elmúlt négy évtizedben.

Csepregi Éva ötvenhat éves, és még mindig szexis, elbűvölő és eredeti.
Csepregi Éva ötvenhat éves, és még mindig szexis, elbűvölő és eredeti.

– Negyven éve van a zenei pályán. Sokat változott a világ első nagy sikerű nyilvános fellépése, az 1972-es Ki mit tud? óta, és vele a női szerepek is változtak. Milyen volt akkor nőnek lenni, és milyen most?
– Azt, hogy rögtön az elején egy fiúzenekarba csöppentem, egyértelműen jónak tudom be. Érdekes módon abban az időben ez még nem volt nagyon divat. Azután egyszerre elindult egy hullám: lányok jelentek meg a zenekarokban. A 72-es Ki mit tud?-on ott volt a Generál vagy a Mikrolid Vokál. Furcsa, hogy ez tényleg egy csapásra indult el itthon. A kezdetekkor az, hogy mi, nők egy csapatban dolgoztunk, valamiféle védelmet adott. Jó érzés volt a hetvenes évek elején úgy utazgatni a világban, hogy ott voltunk együtt, egymásnak. Azt hiszem, a női diplomáciai érzék nagyon sokat segíthet adott esetben összetartani egy csapatot. Úgy érzem, hogy nőnek lenni ebben a szakmában kivételes helyzetnek számít: jobban odafigyelnek arra a bandára, amelynek női tagja is van, jobban össze lehet tartani őket. Ugyanis a mai világban ez már komplikáltabb. Megteremtettünk valamikor magunknak valamit; egy image-t, a sikereinket, és ebből építkezünk ma is. Nagyon nehéz meghatározni, hogy egy nőtől mit vár el a közönség, például amikor idősebbek leszünk, a vizsgálódó szemek sokkal könyörtelenebbek, jobban figyelnek ránk, sajnálkoznak vagy éppen csodálkoznak. Jobban figyelnek ránk, mint egy férfira. Amíg egy férfinak elnézik, ha sörhasat növeszt, addig egy nőnek nem nagyon.

– Sokat dolgozik azon, hogy ilyen remek formában tartsa magát?
Amikor elérkezünk ebbe a korba, már megtanulunk magunkkal bánni. Jobb a kozmetikus, jobbak a krémek és a sminkek, megtanultuk, mivel érdemes kifesteni magunkat. Valamiféle fitten tartás, táplálkozási őrület van rajtunk. Egy bizonyos kor után odafigyel erre az ember. A fiamnak nehezen tudom elmagyarázni, hogy ne egyen csipszet. Mindenkinek be kell érnie ahhoz, hogy rájöjjön, az étel orvosság, de méreg is lehet.

– Rengeteg szerepet kell vállalnia egy nőnek a mai világban. Helyt kell állnia például anyaként, társként és a szakmában is. Ha valaki híres, akkor példaképként is meg kell felelnie. Ezt ön hogyan éli meg?
– Önkéntelenül is figyelnek ránk. Ez komoly felelősség, és én ezt fontosnak tartom. Ugyanakkor a mai világ nem a megfelelő példamutatásról, hanem inkább a botrányokról szól. Az az érdekes, ha valakinek furcsa hóbortja van, vagy nem úgy él, ahogyan kellene. Ha az ember reflektorfényben él, akkor igenis köteles tisztességesen viselkedni. Mi még úgy nőttünk fel, hogy ez fontos volt. Manapság másként gondolkodnak az emberek, számtalanszor hallom: attól, hogy valaki híres, ugyanúgy követhet el hibákat, és az emberek vállat vonva eltűrik ezt. Én jobban büntetném azokat a híres embereket, akik bűnt követnek el. Tartozunk annyival a hírnevünknek, hogy tisztességesek maradunk.

– A Neoton Família jövőre lesz 40 éves. Honnan töltekeznek?
– Az örömből. Abból, hogy együtt zenélünk, és élőben játszunk. Ez nagyon nagy erőt ad, mert az a mi szórakozásunk, erről szól az életünk. Legutóbb, amikor a Szép nyári napot énekeltem, lepergett előttem, hogy valamikor '76 táján játszottuk először. Soha életben nem gondoltam volna, hogy 40 év múlva is ekkora tömeg előtt játsszuk. Ezek a pillanatok adnak erőt, ez pumpálja bennünk az adrenalint. A siker „csinált" meg minket, és mi megcsináljuk a sikert. Ez a szenvedélyünk és a munkánk is egyben. Pedig sok minden változott azóta. Valamelyik nap mutattak egy képet, amelyen egy mikrofonállványra támaszkodva ugrom a magasba. Sajnos ezt már nem tudnám megcsinálni, de táncolni és énekelni még mindig szeretünk.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. THK 2012. augusztus 05. 09:24
  „12,
  és Cserháti Zsuzsát se hagyd ki, pláne mert az itt szóban forgó áldott jó Évike is ludas a történetében - így végső soron a halálában is... :(
  (aki viszont legalább egy országnak megmutatta, milyen az igaz szerelem: még Ehdősben is meglátta férfit, és őszintén, érdek nélkül szerette)”
 • 20. 3évesférfi 2012. augusztus 05. 08:50
  „18. Qllancs: Nem lehet mindenki proletár.”
 • 19. Zotya100 2012. augusztus 04. 21:25
  „18. --- Nem láttad még közelről. Én igen.”
 • 18. Qllancs 2012. augusztus 04. 20:29
  „56 éves és jól tartja magát. Köszönhető a botoxnak, meg a plasztikai sebésznek.
  Mert ha az elmúlt 40 évet, pl. gyárban 3 műszakban csinálta volna végig , biztosan nem így nézne ki.”
 • 17. Egyolvasó 2012. augusztus 04. 11:29
  „Azért valljátok be, titokba még a fényképével félrevonultok a wc-be, egy röpke gyönyörszerzés erejéig.”
 • 16. Qllancs 2012. augusztus 04. 11:22
  „a mostani celebek meg pár hónapos --kiscsillagoknál --a Neoton tényleg jobb és sikeresebb még 40 év után is.
  De ez a mai "megasztár " stb . pár hónap után elfelejtik-- nem lesznek maradandó , évtizedes dalaik. A kutya se fog emlékezni rájuk. Omega, Presszer, Illés , nagyferó, Republik stb..... ők még most is telt házzal koncerteznek !!!
  Az átkosban is nyomták a " celebeket " --de ez most sincs másként !!”
 • 15. eva45 2012. augusztus 04. 08:30
  „Az biztos , hogy nagyon volt "nyomva" a Neoton a régi időkben. Ugyanannyi lendülettel meg a rockzenekarok voltak büntetve.”
 • 14. vasorrúbába 2012. augusztus 04. 07:17
  „Ők még tudtak slágereket írni, amit ma is örömmel hallgatunk! És nem stylist találta ki, miben lépjenek fel!”
 • 13. Zotya100 2012. augusztus 03. 20:21
  „Szerintem a nő se nem szexis, se nem elbűvölő. A hangja sehol se lett volna, ha nem áll olyan banda mögötte, aki sok slágert írt és "megtámogatta" vokállal, hangszereléssel.”
 • 12. Deadman 2012. augusztus 03. 19:54
  „11. 3évesférfi 2012.08.03. 19:07

  Ahahn igazad van csak Épp bpesti szamizdatosok jöttek le a koncertjeikre felnyitották az arra fogékony ELLENZÉKI emberek szemét stb stb és nem utolsó sorban valamiért LECSUKTÁK Őket..Tévedésből ????

  Az ITÉLET TELJES szövege
  http://www.zene.net/index.php?type=20&id=1132

  Ehdős Péteh jó Zsidó munkásember volt aki megpróbálta a saját képére formálni az akkori zeneipart és ebbéli tevékenységében igen sok embert TETT tönkre vagy éppen kergetett a halálba v. külföldre..
  Csak Pár név COLOR együttes tagjai..Bencsik Sándor aki öngyilkos lett Barta Tamás, Fekete Gábor és még jó páran Pár általa nem megregulázott zenekar akik miatta NEM JUTOTTAK lemezhez pedig abban az időben CSÚCSON voltak..P. MOBIL. BEATRICE
  Az állami rockzenekar létrehozása és a Mobil szétverése Dinamit..Szerelme Évike néni révén a NEOTON familia tiszteségtelen előnyhőz juttatása más zenekarokkal szemben ...

  OFF Ha kérhetném a MODERÁTOR azért mert leírtam hogy ZSIDÓ volt még nem kell az egész kommenetemet NEM MEGJELENTETNI !!! Akkor tessék moderálni De nem az első eset hogy NEM JELENIM meg a komment akkor legalább egy üres oldal és egy moderáltam ezért meg ezért - OFF Vége”
 • 11. 3évesférfi 2012. augusztus 03. 19:07
  „9. bánki: A CPG se csinált semmi értelmeset a <moderálva>son kívül egyébként.”
 • 10. cumania 2012. augusztus 03. 18:09
  „Ezt a CPG-szlogent azóta hallottam így is: Gyurcsány Ferenc k.. ...! és így is: Orbán Viktor k.. ...!”
 • 9. bánki 2012. augusztus 03. 18:02
  „,,A magyar popzenében végzett sikeres cenzori munkáját a CPg együttes az "Erdős Péter" című számban örökítette meg. A zenekar tagjait 1983-ban ezért és egyéb rendszerellenesnek minősített tevékenységük miatt összesen 5 és fél év börtönbüntetésre ítélték."

  Gr. Cs. Éva !”
 • 8. bánki 2012. augusztus 03. 15:39
  „Erre csak az Én korosztályom emlékszik !

  Csepregi Éva- Neoton- Erdős Péter CPG !

  Lefordítom a fiatalabb generációnak !

  Erdős Péter élet halál ura volt az átkosban lemezkiadást tekintve( Hungaroton bakelit). Barátnője Cs. Éva E. Péter barátnője !
  CPG ! lásd. csatolt file mondta meg a tutit !

  Erdős Péter és Radnóti együtt meneteltek a Bóri lágertől Győrig ! Hát lehet, hogy Radnótival jobban jártunk volna !”
 • 7. mango1 2012. augusztus 03. 15:13
  „1.sved-----és Te ugyan milyen leszel 56 évesen---70 -nek fogsz ki nézni”
 • 6. klj-54 2012. augusztus 03. 13:12
  „Akinek nem tetszik mit tett le a köz asztalára a fikázásán kívül?”
 • 5. IVY 2012. augusztus 03. 12:32
  „3. Csecs 2012.08.03. 09:21
  Úgy van!!!! :) :)”
 • 4. cumania 2012. augusztus 03. 09:56
  „http://www.youtube.com/watch?v=bni_MMk0K7Q&feature=related itt a linkje :)”
 • 3. Csecs 2012. augusztus 03. 09:21
  „Erdős Péter, a ..... ........! /CPG/”
 • 2. kontrapista 2012. augusztus 03. 09:02
  „Két héttel ezelőtt az énekesnő felejthetetlen élményben részesítette a zentai lakosokat, amikor éneklésével elragadott minden jelenlévőt, nemzeti hovatartozás nélkül.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operett után Makói Muzsika

Az Operettfesztivál sikere után már a Makói Muzsika címen futó, a zene sokszínűséget zászlajára tűző fesztivált várja a Maros-parti város. Tovább olvasom