Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Cserhalmi Györgyé a 11. Páger-díj

Makó - A makói színészdíjat, Páger Antal kedves pecsétgyűrűjének hű mását idén Cserhalmi György veheti át a Hagymaházban. Azt mondta, az új esztendő legjobb híre, hogy megkapja a kitüntetést – Téni bácsit a magyar színházi mesevilág egyik főszereplőjének tartja.
Cserhalmi György (64), többek között Balázs Béla- és Kossuth-díjjal is kitüntetett színművész kapja meg január végén a tizenegyedik Páger-díjat Makón. A mára rangossá vált elismerést a Maros-parti város önkormányzata azért alapította, hogy tisztelegjen a makói születésű Páger Antal előtt. Mint már többször megírtuk, a díjazott Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mását kapja, amelyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre egy példányban. Hogy ki kapja meg, azt a hagyományoknak megfelelően idén is rangos szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművész, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, az egyetlen fiú Páger unoka – döntötte el.

Kepler szerepében Az ember tragédiája 2011-es előadásának próbáján a szegedi Dóm téren. Fotó. Schmidt Andrea
Kepler szerepében Az ember tragédiája 2011-es előadásának próbáján a szegedi Dóm téren. Fotó. Schmidt Andrea

A Páger-társulat eddigi tagjai

2002: Halász Judit Kossuth-díjas művész
2003: Garas Dezső Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2004: Király Levente Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2005: Venczel Vera Jászai-díjas, érdemes művész
2006: Csákányi Eszter Kossuth-díjas, Jászai-díjas, érdemes művész
2007: Kern András Kossuth-díjas művész
2008: Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2009: Kulka János Kossuth-díjas, érdemes művész
2010: Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színművész
2011: Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész

A gyűrű idei várományosa 1948-ban született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1971-ben végzett, majd a debreceni Csokonai Színház szerződtette. Játszott a veszprémi Petőfi Színházban, a Nemzeti Színházban, alapító tagja volt a fővárosi Katona József Színháznak, és volt a Magyar Filmgyártó Vállalat művésze is. Jelenleg – több mint két évtizede – szabadúszó. Több mint kétszáz filmben játszott. Korunk egyik legjelentősebb férfi színészeként tartják számon, a 10 legjobb színész közé választotta be például Wim Wenders német filmrendező, forgatókönyvíró. Számos Oscar-díjra jelölt film szereplője – Szabó István Mephisto című alkotása meg is kapta a legnagyobb elismerést. A Páger-díjat január 27-én veheti majd át a Hagymaházban Buzás Péter polgármestertől.

– Szebben nem is kezdődhetett volna az új esztendő, mint hogy megtudtam, megkapom ezt a díjat – mondta lapunknak a méltán népszerű színművész. Elmesélte: Páger Antallal együtt játszottak az utolsó Sarkadi-filmben, az Elveszett paradicsomban, amely Téni bácsi forgatás idején bekövetkezett halála miatt másként ért véget, mint tervezték. A zárómonológot neki, az ég felé mondta el – emlékezett. Páger Antalról azt mondta, nem véletlen övezi őt mindmáig oly sok legenda, és az sem, hogy mindenkinek van egy kedves története róla: ő a magyar színház mesevilágának egyik főszereplője.

Olvasóink írták

 • 4. zsóka 2013. január 05. 21:44
  „Gratulálok!
  80sFan
  Mi bajod a többiekkel?”
 • 3. .suhym. 2013. január 04. 14:25
  „Gratulálok Gyuri!:))
  Nagyon megérdemelted!:))”
 • 2. 80sFan 2013. január 04. 14:20
  „Szerintem is, végre egy jó döntés!”
 • 1. Poslabény 2013. január 04. 10:46
  „Az egyik legjobb magyar színész! Gratulálok neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napelemes áramtermelés: az erő lehetne velünk

Fotovoltaikus erőművet – napelemes áramtermelő rendszert – építenének Makó mellett. Tovább olvasom