Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Csikóspusztát a tűzoltók mentették meg

Királyhegyes-Csikóspuszta - A Királyhegyeshez tartozó Csikóspusztán tegnap két szivattyúval dolgoztak a makói tűzoltók, mert a kerteket, udvarokat újra 20–30 centis víz borította el. Az olvadás miatti belvíz más gondot is okozott: ellepte a rákosi út felét.
Tegnap délután a Királyhegyeshez tartozó Csikóspusztán kellett szivattyúzniuk a makói tűzoltóknak, mert bár lakóházak nem, de kertek, udvarok víz alá kerültek, istállókat, melléképületeket fenyegetett a 20–30 centis belvíz. A probléma egyébként már kedden jelentkezett, tegnapig azonban nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, mert nem volt kitisztítva, kimélyítve a gyűjtőcsatorna, amelybe a kéttucatnyi portáról lefolyhatott volna a víz. Miután ezt megoldották, egy kocsival, négy emberrel és két, percenként 2300 liter teljesítményű szivattyúval munkához láttak. Balogh Róbert százados, parancsnokhelyettes a helyszínen lapunknak azt nyilatkozta, várakozásaik szerint néhány órás megfeszített munka elég a helyzet normalizálásához – a szivattyúkkal ugyanis egy közeli érbe tudják juttatni a felgyülemlett vizet.

Dolgoznak a makói tűzoltók Csikóspuszta határában. Fotók: Karnok Csaba
Dolgoznak a makói tűzoltók Csikóspuszta határában.
Fotók: Karnok Csaba

A tűzoltóknak egyébként a hétvégén és kedden volt a legtöbb gondjuk a magas vízállással. Korábban nemcsak Csikóspusztán, hanem Rákoson is dolgozniuk kellett. Királyhegyes polgármestere, Horváth Lajos lapunknak azt mondta, Csikóspusztán azért alakult ki veszélyes helyzet, mert az apró településen tulajdonképpen még ki sem épült a belvízelvezető rendszer, ezért egy komolyabb eső is gondot tud okozni.Balogh Róbertugyanakkor hozzátette: sok helyütt találkoznak azzal, hogy a meglévő, házak előtti vízelvezető árkok is gazosak, elhanyagoltak, az átereszek elzáródtak.

Csikóspusztán tegnap két szivattyúval dolgoztak a makói tűzoltók. Fotó: Karnok Csaba
Csikóspusztán tegnap két szivattyúval dolgoztak a makói tűzoltók.
Fotó: Karnok Csaba

Elzárja a víz az utat?

Miután Makóról elindultunk Királyhegyes felé a rákosi úton, a város határától nem messze, a csatornán átívelő híd után megdöbbentő látvány fogadott bennünket: az út két oldalán jobbra is, balra is olvadóban lévő jég borította a környező földeket. A víz mindenütt az út széléig ér, sőt egy helyen fél pályát már el is foglalt – erre a veszélyre kihelyezett terelőtáblák figyelmeztetik a közlekedőket. Az út teljes lezárása nem merült fel – tudtuk meg a katasztrófavédelem illetékesétől, Krán Istvánhódmezővásárhelyi kirendeltségvezetőtől. Ezt egyébként szükség esetén az önkormányzat kezdeményezheti a közút kezelőjénél. Erre azonban remélhetőleg nem kerül sor: a csorgó partján dolgoznak a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat nagy teljesítményű szivattyúi.

Olvasóink írták

 • 4. imre321 2011. január 13. 20:34
  „Ahol nincs takarítva acsatorna vagy az árkot bedúrták parkolónak ott baj lesz. Ne felejtsük el a víz AZ úr.”
 • 3. dark79 2011. január 13. 17:28
  „Horváth Lajos lapunknak azt mondta, Csikóspusztán azért alakult ki veszélyes helyzet, mert az apró településen tulajdonképpen még ki sem épült a belvízelvezető rendszer, ezért egy komolyabb eső is gondot tud okozni.

  Vajon mióta polgármester a térségben,hogy nem tudták még kiépíteni a belvízelvezető rendszert,és vajon hová tűnik el az erre szánt pénz???????????”
 • 2. banew 2011. január 13. 17:25
  „Nagy igazságod vagyon, gondolj bele, ez "csak" belvíz, milesz itt zöldárkor, ha elkezd olvadni a hegyekben is... Úszunk, vagy menekülünk, mint ´75-ben?! Az idén félek kissé a tavasztól.”
 • 1. imre321 2011. január 13. 14:21
  „A parasztokkal kellene kiásatni az árkokat amit kabzsiságuknak köszönhetően évekkel ez előtt be temettek, most meg sirnak rínak támogatásért segítségért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói Szakács Gábor Galamb József nyomdokain jár

Nemcsak névrokona a lángszóró megalkotójának a 32 esztendős, makói születésű tervezőmérnök, Szakács Gábor: a feltaláló a nagyapja unokatestvére volt. Tovább olvasom