Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Csinos modell a kamera mögött

Makó - Ha egy nő kedvet kap a televíziózáshoz, abban nincs semmi különös – ám ha operatőr lesz, az nem mindennapi. Ezt a szakmát ugyanis inkább férfiak választják. A tizenhat esztendős Takács Alexandra másfél éve mégis ezt a munkát végzi a makói városi tévénél.
Ha egy nő kedvet kap a televíziózáshoz, abban nincs semmi különös – ám ha operatőr lesz, az nem mindennapi. Ezt a szakmát ugyanis inkább férfiak választják. A tizenhat esztendős Takács Alexandra másfél éve mégis ezt a munkát végzi a makói városi tévénél. Korábban nem mert a kamera elé állni, azért is választotta inkább az operatőrködést a riporterkedés vagy a műsorvezetés helyett. Ez a munka viszont annyira meghozta az önbizalmát, hogy most már egyáltalán nem fél megmutatni magát: modellkedik is.

Félénksége miatt választotta a televíziózás iránt érdeklődő, médiaórákra is járó tizenhat esztendős makói Takács Alexandra a makói városi tévében tett iskolai látogatás után az operatőrködést. Noha a lányok általában szívesebben vállalnak riporteri munkát vagy műsorvezetést, éppen ezért nem is nagyon látni a kamera mögött nőket, ő pont azt szerette volna elkerülni, hogy egy kamera látószögébe kerüljön – pedig amúgy csinos. A döntés óta mindenesetre már eltelt másfél év. Szandra azóta sokat tanult kollégáitól és – amennyire iskolai elfoglaltságaitól telik – oszlopos tagja lett a helyi televízió csapatának; legutóbb a hagymafesztivál élő közvetítései alkalmával kapott komoly feladatokat.

Mit szeret az operatőri munkában? Azt mondja, mindenekelőtt azt, hogy ez alkotás – rajta múlik, milyen beállásból, kameramozgással követi az eseményeket. Izgalmas azt tudni, hogy a néző azt látja, amit ő megmutat neki. Ugyanakkor biztos abban, hogy az a látásmód, ami csak a nők sajátja, különbözővé is teszi képeit a fiúkétól. Jobban szereti a szép képeket, nem a praktikum, hanem a szépérzéke vezeti, amikor dolgozik és szeret minél több arcot mutatni, lehetőleg közelről. Hogy miért vállalja mégis kevés lány, hogy a kamera mögé áll? Szerinte egyrészt azért, mert ez a munka megkövetel bizonyos műszaki fogékonyságot – neki sem volt, de nem ijedt meg, igyekszik elsajátítani –, másrészt azért, mert fizikailag is megerőltető a munka. A fiúk a mai napig segítenek neki cipekedni – igaz, erre egyre kevésbé van szükség. Mindenesetre úgy véli, a stúdió szempontjából is hasznos, ha a csapatban van női operatőr. Amikor például egy fürdőruha-bemutató felvételei zajlottak, az erősebb nemhez tartozó kollégák bizony inkább a formás idomokat bámulták – ő viszont nyugodtan tudott a munkára koncentrálni.

Amikor egy-egy eseményen kamerával a kezében megjelenik, olykor furcsán néznek rá, ugyanakkor kapott elismerő szavakat is bőven a munkájára. A média komolyan érdekli, ezzel szeretne felnőttként foglalkozni, bár abban nem biztos, hogy operatőr lesz. Időközben ugyanis elmúlt a félelme a kamerától, elkezdett riporterkedni, mi több: már modellként sem fél megmutatni alakját. És már követője is akadt: a makói tévénél egy másik lány is elkezdte tanulni a szakma fortélyait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabb lesz a 43-as

Makó - Tízmillió forintot költ a napokban a hatalmas forgalom miatt megrongálódott 43-as főútvonal… Tovább olvasom