Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Csirkefejet, petárdát hajítottak a deszkások pályájára

Makó - Azért, hogy ne a város utcáin sportoljanak a fiatalok, megoldást jelentene egy a részükre kialakított sportpálya. Ilyen tíz éve működött is a városban, de lebontották.
A makói extrém sportpálya a Hollósy Kornélia utcában, az új parkolóház helyén volt. Ott az egyik szomszéd rendszeresen feljelentette őket. „Volt, hogy a szomszéd bácsi petárdát, üvegeket hajigált át a pályára, sőt, egyszer még csirkefejet is kaptunk. Többször feljelentett bennünket, hogy hangoskodunk. Pedig semmivel sem voltunk hangosabbak, mint bárki más sport közben."- panaszolja egy makói deszkás, Gábor.

Amikor lebontották a Hollósy Kornéliai utcai pályát, az elemeket az Aradi utca végére a 43-as főút mellé szállították, itt egy ideig lehetett használni őket, ám később ezt is bezárták. A városból gyakorlatilag elüldöznek, helyet viszont nem adnak nekünk – folytatja Gábor.

A városból gyakorlatilag elüldöznek, helyet viszont nem adnak nekünk - állítják a deszkások.
A városból gyakorlatilag elüldöznek, helyet viszont nem adnak nekünk - állítják a deszkások.

„Különös ebben a városban, hogy éppen azt a szubkultúrát próbálják meg egy szabályozott, egyesületi formába szorítani, aminek éppen a szabadság, a közösen együtt töltött, élvezetes sporttevékenység a lényege."- teszi hozzá neve elhallgatását kérve egyikük.

A városban papíron még most is működik a Makói Extrémsport Egyesület, vagyis a MESE. Azonban az akkori alapító tagok többsége felnőtt, elköltözött vagy már nem űzi ezt a sportot. Tudomásunk szerint az egyesület elnöke szívesen átadná helyét másnak, azonban ezt még nem sikerült átvennie senkinek.

Kirívóan közellenséges?
Kirívóan közellenséges?

Mucsi Tamás a helyi ifjúsági klub vezetője elmondta, ő többször próbált segíteni a fiataloknak, hogy egyesületet alapíthassanak, mivel azok, akik a tagjai lennének kiskorúak, így az alapításhoz nagykorú személyekre lenne szükség, akik vállalják a tagságot. Arra a kérdése, hogy mit szól az önkormányzati rendelethez ezt a választ kaptuk: „Teljesen egyet értek vele. Szükség van egy szabályozásra, ami megfelelő keretek közé zárja ezt a tevékenységet."

A kluvezető segítségével nem régen alakult meg egy olyan szervezet, ami a makói fiatalok érdekeit képviseli, egyesületi formában és számos célra tudnak így pályázni. Elárulta ebben sporttevékenység is szerepel, azonban, ahogy mondta, ő nem azért nem vállalja fel ezt a fajta, a makói deszkásokat segítő tevékenységet, mert ő nem tudja vállalni a felelősséget, ha a sportpályán baleset történik.

Tamás elmondása szerint többször próbált segíteni a fiataloknak, hiteles alapítási okiratmintát küldött át emailen a csapattagoknak, akiknek megígértük beszámolunk az ügy további fejleményeiről.
A fiatalok egy kisebb csoportja ideiglenesen egy hangárban húzta meg magát. Most oda járnak sportolni, trükközni, gurulni.Azt mondták, nem tudnak olyan városról, ahol a makóihoz hasonló törvényben büntetik őket, ahol van tartalmában megközelítőleg hasonló törvényi szabályozás, ott van extrém sportpálya is. Üldözöttnek, magukra hagyva érzik magukat.

1. rész: Fenyegetik a makói deszkásokat
2. rész: Nem vagyunk ördögök - mondják a görkorisok
3. rész: Az extrém sportpályán is feljelentették őket

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Betty1977 2012. június 26. 09:30
  „Tény és való, hogy ezeknek a fiataloknak hely kell, ahol deszkázhatnak, korcsolyázhatnak.Sajnálatos dolog, hogy Makó vezetését ennyire nem érdekli a fiatalok sorsa.Nem hiszem el, hogy nincs egy kis hely Makó területén, ahol pályát kaphatnának.
  De sajnos van egy árnyoldala is ennek a dolognak.Előre bocsájtom, hogy akinek nem inge, ne vegye magára.
  Épp a tegnapi nap volt vitám egy 12-13 éves fiúval.Egy olyan helyen rollereztek, ami magánterület.Szóvá tettem, hogy ezt nem kellene, amire az volt a válasz, hogy menjek a polgármesterhez, és kérjek nekik helyet.Hozzá kell tennem. hogy ezek a gyerekek nem azokhoz a deszkás fiúkhoz tartoznak, akik nem olyan régen ugyanezen a helyszínen, fantasztikus dolgokat műveltek a deszkákkal.
  Ezzel a pár sorral csak arra akartam célozni, hogy vannak deszkás, korcsolyás fiatalok, és vannak unatkozó 12-13 éves gyerekeke, akik csak törni-zúzni mennek egy pár helyre.Ha pedig számon kérik őket, akkor a deszkások háta mögé bújnak.Ezt a két csoportot külön kellene tudni választani, és külön megoldani a problémát.
  Ha valakit esetleg megbántottam, attól elnézést kérek, de ezt le kellett írnom.”
 • 27. timike27 2012. június 18. 20:28
  „itt csak a futballra van pénz!!!Szavazzatok meg polgármesternek és felszántjuk a focipályát,kukoricát termelünk rajta,a haszonból meg csinálok nektek EXTRÉM sportpályát:DDD”
 • 26. timike27 2012. június 18. 20:12
  „Ez mAKÓ! Egy rossz kis falu, begyöpösödött agyú emberekkel!!!!!!!!Ki a <moderálva> zavarnak ezek a fiatalok???????????”
 • 25. szilencium 2012. június 16. 09:05
  „T.24. klubvezető 2012.06.15. 18:07

  Megkövetlek,mert elkövettem azt a hibát,hogy ismeretlenül,mások szavára adva,agyamban a sötétítőt leengedve,előítélettel voltam irántad!
  Le kell azonban szögeznem,hogy a fiatalok sorsa továbbra sem megoldott,sőt éppen ellenkezőleg,még elnyomottabbá váltak!Tudom,hogy nagy áldozatokat vállalnak azok a személyek,akik valamilyen szervezet vezetésére vállalkoznak,ráadásul felelősség tudatnak is párosulni kell hozzá!Viszont annyi kritikát mindenképpen ejtenem kell,hogy az ifjúsági szervezetnek éppen az lenne a dolga,hogy a jelen pillanatban fennálló problémában segítsen!Amint látom ,ezt egyetlen makói ifjúsági csoportosulás sem tudja megoldani!Sajnos!Nyílván, jónéhány esetben sikeres pályázatokat tudtok felmutatni,ami előnyös lehet a fiatalok részére,és ha ez így van akkor emelem kalapom a munkád,munkátok előtt!Itt viszont elsősorban arról kellene meggyőzni,a gondolatokban hozzám hasonlóan sötét gondolkodású, önkormányzati rendelkezőket,hogy vonják vissza ,elsősorban a fiatalokat és családjaikat sújtó ,deviáns rendelkezésüket.Ha,ezután esetleg helyet is találnának az extrém pályának,az már igazi siker lenne!Azt is elismerem,hogy én ehhez nulla vagyok,max.így szóban tudok harcolni gyermekeinkért,és nem utolsó sorban magunkért!Ezért kérem,hogy Ti legyetek harcosabbak,és mielőbb oldjátok meg ezt a helyzetet,érvényesítsétek érdekvédelmi erőiteket!Csak van valami megoldás arra,hogy lehessen szabadon görkorizni,deszkázni,vagy bmx-ezni ebben a városban!Évtizedekig tűrtük Európa mocskát,a félelmet Makó útjain,utcáin,nehogy már 15-20 makói gyerek,fiatal kikapcsolódását ne tudjuk tolerálni!Remélem ezzel ,azért egyet értesz!
  Egyébként ,már korábban is javasoltam itt a fórumban,hogy az extrém pálya helyszínének érdemes lenne megvizsgálni a víztorony körüli területet!Jól megközelíthető,tágas,több generáció kikapcsolódására is alkalmas!Itt akár egy szabadtéri,szabadidő központ is megvalósítható lenne!
  Egyébként azért vagyok ennyire betipulva,mert a harmadik, legkisebb gyermekem is épp a napokban lett magabiztos a görkorizásban!Na ,most képzeld el a szitut,hogy a három gyermekemet folyamatosan tiltanom kell attól,hogy egy értelmes mozgásformát végezhessen a Főtéren a barátnőivel,ha meg hallgatok,akkor a nyáron összeszedhetik az egész éves fizetésemet,túlórákkal együtt önkormányzati bírság címén,csak azért ,mert éppen ,a mindenütt elfogadott,elismert,görkorit használták Makó főterén!Vagy görkori,vagy kenyér a szájba?Normális ez így?”
 • 24. klubvezető 2012. június 15. 18:07
  „Tisztelt Szilencium!
  Legnagyobb sajnálatomra Major Zsuzsi pontatlanul idézet.
  A mondat így hangzott:"...keretek közé szorítani..."
  Felfedeztem benne más stilisztikai hbát is.
  A következő mondat értelmetlen:
  "Elárulta ebben sporttevékenység is szerepel, azonban, ahogy mondta, ő nem azért nem vállalja fel ezt a fajta, a makói deszkásokat segítő tevékenységet, mert ő nem tudja vállalni a felelősséget, ha a sportpályán baleset történik."
  Sok a halmozottan összetett mondat és sorolhatnám.
  Ennek ellenére természetesen nem haragszom Zsuzsira.
  Továbbra is igyekszünk megoldani az extrémsport kedvelőinek problémáit éskeressük a megoldásokat.
  Ehhez azonban nekik is össze kellene fogniuk.
  Bízom benne, hogy ez sikerül. Mindent meg fogunk tenni érte.”
 • 23. olvaso123 2012. június 15. 13:07
  „Amit nem értek az egészben az az, hogy most ha egy 13 éves kislány görkorcsolyázni megy a barátnőivel akkor őt is megbüntethetik esetleg?
  Annak idején én is sűrűn megfordultam a Hollósy Kornélia utcai pályán. Biztos előfordult, hogy hangosabbak voltunk a kelleténél, de nem az lett volna a megoldás, hogy kipakolják a világ végére a pályát. A város úgy is annyi közmunkást alkalmaz feleslegesen. Oda is lehetett volna egyet kihelyezni, aki megpróbál rendet tartani.
  Bár még elég fiatal voltam, de ha emlékezetem nem csal, azon a pályán edzett régen a Makó KC, és a meccsek is ott kerültek megrendezésre. Hétvégente mikor összegyűlt 100-200 szurkoló gondolom hangosabbak voltak, mint 15-20 fiatal. Az miért nem zavarta a kedves szomszédot? Őket miért nem dobálta meg? És miért van az, hogy Makón, ha egy valakinek is nem tetszik valami, akkor több ember kényelmét meg semmibe veszik? Így most sokkal több embert zavarnak. ha a városban tudnak csak gyakorolni. Nagyon jól megoldották.
  Az egyesület megszervezése pedig nem Kovács Gábor (a makói önkormányzat oktatási és sportreferense) feladata lenne? Vagy az ő feladata kimerül a kihívás napjának a megszervezésében?
  Ha már a város áldozott egy ilyet pálya megépítésére. Persze anélkül, hogy egyeztetett volna bárkivel is, hogy milyen pályát szeretnének. Mert, ha már megépítették akkor ez is szóba kerülhetett volna, de hát Makón nem szokás megkérdezni mit szeretnének az emberek. Kár volna, hagyni, hogy teljesen tönkremenjenek a pálya elemek. Már, ha egyáltalán még megvannak.
  Másik oldalról meg a fiatalok is tehetnek arról, hogy ilyen megítélésben van részük. Szemetelnek, falakat firkálnak össze stb.. Persze ez nem mindenkire igaz, de az meg úgy se érdekel senkit. Tehetnének Ők is azért, hogy ne legyen mindenkinek rossz véleménye róluk.

  M.E.S.E. (Makói Extrémsport Egyesület) egykori tagja”
 • 22. cselac 2012. június 15. 11:34
  „Apátfalvi: szerintem az ágy alatt keresd, oda gurulhatott...”
 • 21. Apátfalvi** 2012. június 15. 07:57
  „a megszokott szélsőjobberek itt pattognak... a tv-székházat szétverő patkányok nem közösségellenesek? vagy a 44. március 19-ei megszállókkal szimpatizáló, hazám szuverenitását lepisáló neonáci agyhalottak felvonulásai? vagy a "magyar" (sic!) szigeten balhézó, bebaszcsizott hungaristák őrjöngése?

  hahahhaha”
 • 20. Apátfalvi** 2012. június 15. 07:53
  „6.

  hülyegyerek, hogyan feltételezheted, hogy az összes deszkás meg koris narkózik? észt és ismereteket nem osztogattak a jobbik pártirodájában, csak karikásustort meg kockakövet és zagyva györgy gyula "jótanácsok hazafi harczosoknak" c. zsebkönyvét...?”
 • 19. Malossi70 2012. június 14. 23:18
  „Érdekes ez a makói felfogás... ha egy román vagy esetleg egy nagydarab magyar csávó bőgeti a szakadtkipufogos "tuning" autoját vagy motorját akkor semmi probléma rájuk se néznek az emberek,de ha 1 fiatal gyerek kismotorozik vagy deszkázik vagy biciklizik egyből megy az ugatás aztán még nekik áll feljebb..JA?! h a felnőttnek mindig igaza van? bocs ez már nem a kádár korszak....2012-t irunk..attol h én vagy éppen más nincs meg 20-30 éves attol nekem nem szabad motorozni vagy deszkázni ami jár 2 csattanással vagy egy kis hangal?? érdekes a hangos részegekhez senki nem megy oda cirkuszolni...”
 • 18. wad 2012. június 14. 19:53
  „17. mango1 2012.06.14. 19:46
  lehet hogy akkora nagy korkülönbség mégsincs, én sem a 16-7 évesek közé tartozok, hanem 24 vagyok, de még mindig aktív :)”
 • 17. mango1 2012. június 14. 19:46
  „15.wad-----én veletek vagyok--- pedig nem az én korosztályom vagytok---remélem egyszer Nektek is lesz """"játszóteretek"""szurkolok Nektek”
 • 16. info 2012. június 14. 19:33
  „Ifjúsági csoport alakítása akár 6-25 évesig lehet, van közöttük felnőtt aki a háttérben koordinálná esetleg a működéséhez-fenntartásához-kapcsolattartás más csoportokkal stb. pályázatot lehetne benyújtani az önkormányzathoz.Talán még nyernének is hiszen így önmaguk alakítják ki a körülményeket, a megvalósításhoz nyilván kell újból egy csoportot alakítani, ha mást szeretnének mint a ´régiek. 10 főtől már megvalósítható, csak akarni kell.”
 • 15. wad 2012. június 14. 19:16
  „14. szilencium 2012.06.14. 18:44

  végre valaki aki normálisan gondolkozik!

  én is deszkás vagyok, olvasom a fórumot mióta van ez a vita, de eddig nem akartam kommentelni, mert sok emberrel vitatkozni sem lehet.

  mondták már páran, de pár normális országban ha az emberek gördeszkásokat látnak, akkor várják hogy milyen trükköt csinál. emberek tömörülnek a városban köréjük, és nézik hogy milyen durva ügyességet igénylő dolgokat csinálnak. a városban. kamerázzák, fotózzák őket. persze egy 13 éves kezdő deszkás nem tud olyan trükköket csinálni még, mivel KEZDŐ, és ügyetlenkedésnek látszik kívülálló számára. de valahol el kell kezdeni, és ez nem az a sport amiben 3 év alatt heti 2 alkalommal elmegy edzésre az ember, és akkor már eredményt lehet elérni. itt minden nap hajtani kell, ha van hely ha nincs, és több ezerszer kell egy trükköt megcsinálni, mire stabilan fogja tudni az ember.
  másrészről meg megértem azokat is, akiket zavar a hangoskodás, zenehallgatás, stb., de nem kell általánosítani. attól hogy gördeszkás valaki, még nem feltétlen tapló paraszt, nyilván mindenhol vannak olyan emberek akik nem tudnak viselkedni.
  egyébként a gördeszka lényegéből adódva egy kreatív sport, ezerféleképpen meg lehet csinálni mindent, ezért akármilyen pálya is épül akárhol (és ez minden országra igaz), akkor is fognak lenni az utcán deszkások, mert más lehetőségeket rejt.”
 • 14. szilencium 2012. június 14. 18:44
  „Basszus!! Egész életében zabálja az "ócsó",génkezelt, akciós,távol-keleti húsokat,veszi az "ócsó" kínai,kitudja miből van gatyákat,ráadásul nagy része nem is dolgozik,csak otthon nyúlik egész nap,majd fél életét a dokiknál tölti,és zabálja a gyógyszert,szórakozásként kimegy a hakni-partyra,a hagymafesztiválra,meg a tűzijátékra,és az agyába vésték,hogy ez a példás viselkedés,példás életforma!Ha véletlen valaki mást szeretne kipróbálni,ami tényleg szórakoztató,egészséges,ügyességet igényel,de néha-néha valamekkora hangot ad,akkor azt tiporjuk el,nyomjuk bele a sz@rba,ahol vagyunk!Hát ,hogy néz az ki,hogy az nem a mi posványunkban van!Én toleráljak?Há,ne mán!Nem azt verték belém a szemináriumokon!
  A Toyota majmokat zár be a kocsijaiba,hogy tesztelje a minőséget,mások kisgyerekek kezébe adják termékeiket,mielőtt piacra dobja,itt meg kövek,fémek szilárdságában nem bízunk?
  Valahol tragédia a Mucsi Úr nyilatkozata!Nem vállalja az egyesület vezetést,mert mi van ,ha valaki megsérül?Ja !!És tömörüljünk egyesületbe,mert akkor irányíthatunk titeket,akkor tudunk a szavazataitokért kedvezni nektek,de a lényeg,hogy mi mondjuk meg azt,hogy mit lehet és mit nem!Ti vállaljátok a felelősséget mindenért,mi meg lessük a hasznot!Érdekes felfogásuk van egyeseknek a demokratikus játékszabályokról,valamint az emberi szabadság fogalmáról!
  Csak még annyi aljegyzet,hogy a képeken jól látszik, ezek a fiatalok lehetőséget látnak a kiépített pályában,ha nincs az utca lehetőségeben,ha az sincs akkor raklapból és lemezekből kreálnak eszközöket,és,ha valaki majd ez is tiltja,akkor lesznek további ötleteik!Azért,mert kreatívak,azokkal a szerencsétlen,sivár gondolatvilágú léhűtőkkel szemben,akik,csak a panaszt ismerik,de stabil szavazók a bebetonozott hatalomnak!
  Jó lenne ,ha jönne Jótündér Keresztanyu(nem arra gondolok aki,a bársonyszékben horkol...) és a varázspálcájával kitörölné a deviáns,toleranciát nem ismerő gondolatokat!”
 • 13. mango1 2012. június 14. 18:08
  „szegény fiatalok ha sportolni akarnak az a baj ,ha betörnek valahova az a baj,ha nem csinálnak semmit az a baj---egyáltalán mit szabad nekik csinálniuk---- akik kiabálnak rájuk azok is voltak egyszer fiatalok,szerintem még rosszak is”
 • 12. macusnéni 2012. június 14. 16:42
  „Itt is a Fogadalmi templom bejáratát rongálták,meg a szemben levő Könyvtár lépcsőjét.Végre valaki ráeszmélt,hogy ott nem jó helyen vannak..Valahol adtak nekik helyet,ahol nem zavarják az embereket.”
 • 11. vip007 2012. június 14. 15:24
  „9. vuk 2012.06.14. 14:56

  Azok a dolgok is zavarnak sokakat, de a cikk a deszkásokról/korisokról szól. Gondolom a cikk írója arról is fog majd írni. Vagy nem.”
 • 10. makovaros 2012. június 14. 14:56
  „3. azért nem akarják:
  "Szerintem azért nem alapítanak egyesületet mert nem akarnak a bürokráciával szenvedni! Meg ezt a kormányt ismerve képesek arra is valami adót kivetni..." Pénzbe is kerül Szmsz-kell könyvelő meg minden http://www.egyesuletalapitas.info/alapitas.html”
 • 9. vuk 2012. június 14. 14:56
  „8. Queenmargareth 2012.06.14. 14:31
  Erdekes tenyleg, hogy az autok zaja senkit sem zavar?.. Hogy lehet ez?
  Meg az iszonyuhangosra allitott kismotorok? Menni nem megy de akkora zajt csap, hogy hallaskarosodast okoz.

  Na de a gordeszkas a nepellenseg. lol”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári tábor: összeadják, mint a kőlevest

Nem csak nagyvárosban lehet gond a szünidőben értelmes elfoglaltságot találni a gyerekeknek. Tovább olvasom