Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Csődbe jutott Klárafalva

Klárafalva - Miután 2006-ban csődbe jutott a klárafalvi tollüzem, a falu is hasonló helyzetbe került, mert a cég által fizetett iparűzési adó az önkormányzat költségvetésének egynegyedét jelentette. Bezárt az iskola,a konyha, fejlesztésekre sincs pénz.
Egy cég tönkremenetele befolyásolhatja egy kistelepülés anyagi helyzetét, ahogy ez Klárafalván is történt. Miután a Németh Toll Kft. ellen 2006-ban elkezdett vizsgálódni a vám- és pénzügyőrség, és tönkrement az üzem, az önkormányzat elesett az iparűzési adótól és az ezzel járó szja-kiegészítéstől, ami csődközelbe juttatta az 530 lelkes községet.

– Az államkincstárnak a jegybanki kamat kétszeresével megemelt kiegészítést kell visszafizetnünk, amely 16 millió forint – tudtuk meg a polgármestertől, Fekete Józseftől. Kaptak részletfizetési kedvezményt, és az összeg több mint felét már törlesztették. Mivel tartozásuk van, nem pályázhatnak. A 66 milliós költségvetésben 25 milliós forráshiánnyal számolnak, emiatt nem is gondolkodhatnak fejlesztésekre.

Havi 270 ezres villanyszámla

Mivel Klárafalvát átszeli a 43-as, kiemelt fontosságú nemzetközi főút, a belterületen lévő 1,3 kilométeres szakaszt speciális lámpatestekkel kell megvilágítani. A berendezés a Démász tulajdona, de az áramszámlát a falu fizeti, amely ősszel, télen 230–250 ezer forint. Egy nyomógombos rendőrlámpát is kértek és kaptak  a főútra. Üröm az örömben, hogy ez a berendezés sem az övék, de nekik jön a havi villanyszámlája, 20 ezer forint körüli összeg.

– Két évvel ezelőtt be kellett zárnunk az alsó tagozatos iskolánkat, idén októberben pedig a Ferencszállással közösen üzemeltett konyhánkat szüntettük meg, leépítések voltak a körjegyzőségünknél is – sorolta a falu vezetője.

Az önkormányzat 2005 óta működési hitelkeretből gazdálkodik, amelynek összege 13 millió forint. Mivel ennek fedezete a befolyt iparűzési adó volt, így nagyon kicsi az esélye, hogy a bank jövőre is ekkora keretet biztosít.
Igényelték az Önkormányzati Minisztériumtól az úgynevezett működésképtelen helyi önkormányzatok támogatását. Ezen a címen 2009 elején 3 milliót kaptak, ezt nem kell visszafizetni. Nemrég újabb 5 millió érkezett, de ezt 2010 májusáig vissza kell adni.

Próbálkoztak az „önhikis" segítséggel is, de ez nem sokat jelentett, első körben 1,4 milliót, a másodikban pedig csupán 960 ezret ítéltek oda nekik. Fekete József szerint csak görgetik maguk előtt ezt a problémát. A megoldást az jelentené, ha elengednék a megemelt kamatos szja-kiegészítés visszafizetését.

Olvasóink írták

 • 5. pihe25 2009. december 21. 21:10
  „Gyerekek az iskola még azelőtt bezárt ,hogy a Német Toll tönkrement.Akkor sem volt elég pénz mikor még adták az iparűzési adót,és ez már régóta így van.Nem változott itt semmi a 29 év alatt mióta én itt élek,nem fura ez egy kicsit?!”
 • 4. Franziee 2009. december 10. 21:01
  „Még azt nem vágom, hogy egy falu hogy megy csődbe azáltal, ha a peremén álló cég csődbe megy!?!? Egy magáncég azt csinál, amit akar. Ha nem megy, -vagy úgy tesz, mintha nem menne...- akkor nincs árbevétel, ami után nem fizet iparűzési adót. Ez egyébként is sarc, ha a tanács nem kapja meg, legfeljebb elesik valami extra bevételtől. Az alapköltségvetésnek ettől még meg kellene lennie. Nézhetne más bevétel után, ha állam bá´ nem ad eleget. Átmegy ott napi 3000 szabálytalan gyorshajtó rumunyin, azoktól kellene beszedni valami zsét. Pölö. Vagy kitalálni némi pézhozó rendezvény(eke)t. Van Maros, töttés, puszta, stb. Csináljanak valamit, és ne hápogjanak olyanért, ami csak opcionális...

  asdiob: 100% igazad van”
 • 3. mosómasa 2009. december 08. 20:06
  „Sajnos a közeljövőben más önkormányzatok is e sorsra fognak jutni.”
 • 2. asdiob 2009. december 08. 10:53
  „Minek kell egy 530 fős településnek saját önkormányzatot üzemeltetni???
  Teljesen felesleges. Ki kellene alakítani a kistérségi önkormányzati rendszert. Sokat lehet vele megtakarítani.
  Természetesen ezzel nem azt akarom sugallni, hogy a kialakult helyzet normális. Abszolút nem az. Ha az állam ragaszkodik a több, mint 3200 önkormányzatához, akkor tegyen is érte anyagilag is!!! Csoprtosítson át az állami vállalatok végkielégítésére előirányzott pénzalapból. Ott van pénz bőven.”
 • 1. achilleus 2009. december 08. 10:33
  „Érdemes ezeket a számokat összevetni a BKV-s nőszemély 100 millás végkielégítésével, esetleg a továbbdolgozásért kapott havi 4 millióval. De ugye Hagyó, Bajnai és egyéb elvtársak szerint minden a legnagyobb rendben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyes bárányikrek Csanádalbertin

Csanádalberti - Négyes ikrei születtek nemrégiben egy báránynak Csanádalbertin. Ez rendkívül ritka.… Tovább olvasom