Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Csökkentek a bérleti díjak

Makó - Régi vágya teljesült a makói önkormányzattól üzlethelyiséget bérlőknek: a testület nemrég 20 százalékos díjcsökkentésről döntött. Ilyenre korábban nem volt példa a városban, pedig előfordult, hogy aláírásgyűjtéssel követelték.
– A közel 200 négyzetméteres gyógyszertár havi bérleti díja, beleértve a bérleti jog díját is, 402 ezer forint. A díjcsökkentéssel havi 70 ezret spórolunk meg, amiből itt tudunk tartani egy makói embert – összesen egyébként 6-an dolgoznak itt –, esetleg fel tudjuk használni a pénzt valamilyen pályázat önrészeként – mondta lapunknak Kómár Mária, a Bérpalotában működő Kígyó gyógyszertár vezetője a képviselő-testület friss döntéséről. Ötödével lesz kevesebb márciustól a nem lakáscélú önkormányzati ingatlanok bérleti díja. A kedvezményt ugyanakkor csak azok kapják meg, akik nem halmoztak fel díjtartozást és nem fizetnek már eleve valamilyen kedvezményes tarifa szerint.

A makói Kígyó patikában is örülnek a díjcsökkentésnek. Fotó: Karnok Csaba
A makói Kígyó patikában is örülnek a díjcsökkentésnek. Fotó: Karnok Csaba

A bérleti díj az elmúlt években többször volt parázs vitatéma Makón. Emlékezetes: tavaly nem emeltek a tarifán, egy esztendővel korábban viszont, többéves moratórium után 5,7 százalékkal drágultak a díjtételek.

A kereskedők ez ellen nyílt levélben tiltakoztak, és egyenesen díjcsökkentést követeltek arra hivatkozva, hogy a szabadpiaci bérleti díjak is csökkentek a válság óta mintegy 30 százalékkal. A petíciót 30-an írták alá, de a kérést a testület akkor nem méltányolta. A legalacsonyabb bérleti díj Makón most négyzetméterenként 322, a legmagasabb 2352 forint.

Nyilatkozatpárbaj

Makón szinte hagyomány, hogy a testületi ülések után nyilatkozatpárbajt vív a Demokratikus Koalíció és a Fidesz. Most a DK, miközben kifejezte aggodalmát a fürdőért, üdvözölte a bérletidíj-csökkentést, mire a Fidesz közleményében azt kérdezte: hol voltak akkor, amikor több helyi vállalkozó is kérelmezte a bérleti díjak csökkentését, és arra az akkori, Buzás Péter vezette városvezetés több mint 5 százalékos díjemeléssel válaszolt. A DK reakciója: „Nem sértésnek szántuk, hogy támogatjuk a bérleti díjak csökkentését! Erre többször javaslatot is tett a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöksége."

Kómár Mária örül a díjcsökkentésnek – korábban, mint megírtuk, ő is kérte ezt különböző indokokkal –, de úgy gondolja, érdemes volna az egész bérletidíj-rendszert is felülvizsgálni. Szerinte figyelembe kellene venni, hogy az adott ingatlan milyen állapotú, és azt is, milyen szolgáltatást nyújt a bérlő. A patikák például egészségügyit, és az is méltánylást érdemlő szempont lehetne, hogy ingyen teljesítenek ügyeleti szolgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy gázpalack is felrobbant Földeákon

Kigyulladt és teljesen leégett egy melléképület szerdán Földeákon – négy gázpalack felrobbant,… Tovább olvasom