Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Csongrád megyéhez csatlakozna Mezőhegyes

Mezőhegyes - Csongrád megyéhez csatlakozna a békési Mezőhegyes – az erről szóló szándéknyilatkozatot a napokban fogadta el a város képviselő-testülete. Ez a jelenleg érvényes jogszabályok szerint nem lehetséges.
– Ha most nem sikerül, akkor valószínűleg soha – nyilatkozta lapunknak Kovácsné Faltin Erzsébet, Mezőhegyes polgármestere arról az elképzelésről, hogy a Békéshez tartozó kisváros csatlakozzon Csongrád megyéhez. A képviselő-testület a napokban, rendkívüli ülésen fogadta el az erről szóló szándéknyilatkozatot, amit már el is küldtek a két megye kormánymegbízottjaihoz. Az 1989-ben városi rangot kapott, 5300 lelkes Mezőhegyes közel van a csongrádi megyehatárhoz – jelenleg egyébként a mezőkovácsházi kistérség része.

A polgármester azt mondja, azért szeretnének Csongrád megyéhez csatlakozni, mert ide mind a mai napig erősebben kötődnek, mint Békéshez. Mezőhegyes egészen az 1950-es megyerendezésig a makói székhelyű Csanád vármegyéhez tartozott. Ezt akkor kettéosztották, és egy részét Csongrádhoz, a többit Békéshez csatolták. Ez a felosztás azonban – hangsúlyozza – nem vette figyelembe a természetesen kialakult vonzáskörzeteket. Ha az ember a térképre néz, úgy tűnik, ebben van is valami, hiszen a Csongrád megyéhez tartozó Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros csak néhány kilométerre van innét – közelebb, mint a legközelebbi békési települések. A polgármester így érvel Mezőhegyes makói, illetve szegedi orientációjával, és azzal, hogy az itteni személyes, családi kapcsolatok is erősebbek Csongrád megye felé.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal szóvivőjétől, Varga Mártától úgy tudjuk, Mezőhegyes megyeváltása a jelenlegi jogszabályok alapján nem lehetséges. Kovácsné Faltin Erzsébet ennek ellenére bízik a sikerben: a közigazgatás szervezetét épp a mostani időszakban alakítják át, és reméli, ebbe az ő kérésük is belefér. Amelyről egyébként egyelőre csak tervezi a személyes egyeztetést a két kormánymegbízottal és Makó polgármesterével. Ha mégsem a mezőhegyesiek elképzelése szerint szabják át a határokat, készek helyi népszavazást indítani, és ha ez sikerrel jár, a Parlament mondja ki a végső szót az átcsatlakozásról.

Olvasóink írták

 • 20. scott1 2011. augusztus 26. 18:07
  „Pierre_Quatre!
  Ezt a hozzászólásomat, körülbelül annyira kell komolyan venni, mint a szalontai kárpótlást, vagy azokat akik az alkotmány tervezet előtt a feudális viszonyok visszahozása miatt kongattak vészharangot, illetve annyival talán még komolyabban is, hogy velük ellentétbe én nem riogattam a pitvarosi kistérség lakóit egyházi tizeddel, az első éjszaka jogának visszaállításával, röghöz kötéssel, vagy helyi kiskirályok trónra emelésével - akkor nem csak az elnevezés mint történelmi fogalom elleni töltetről volt szó! Csupán azért aposztrofáltam vissza a pár hónappal ezelőtti "gondolatokra", mivel a - nagy nyilvánosság mellett "polgártalanított" - városvezetés a vármegye hagyományaira hivatkozva jönne vissza az "övéihez"... ugyanakkor az elmúlt időszak történéseit figyelembe véve, nehezen tudom elképzelni, hogy az illetékesek ne mint pártpolitikai ügyre tekintsenek a kérésre.”
 • 19. Pierre_Quatre 2011. augusztus 26. 16:39
  „scott1: ne keverjük a szezont a fazonnal, a királyi, majd később nemesi vármegyék egy történelmi fogalmat definiálnak amiket mára túlhaladtunk (nincs már se nemesség, se király, de még vár se), az ispánozás pedig speciel pont a fidesztől ered, lévén az egyik képviselőjük nyilatkozta valamelyik médiumnak, hogy a kormányhivatalok élére kinevezett fideszeseket a pártszlengben csak "ispánoknak" hívják. A megye/kistérség határok változtatása ugyanakkor teljesen hétköznapi dolog (minden évben darabolnak fel vagy olvasztanak össze kistérségeket, legutóbb pl. épp a kolontári tragédia kapcsán), és ha gazdasági érdek is társul a történelmi hagyomány mellé, jól meg lehet támogatni egy ilyen javaslatot. A kommunista Kiss Imre polgármesteről kezdve a kisgazda Sántán át a jobbikos Torockait is beleértve a keresztényértelmiségi Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgatóig elég sokan fejezték ki szimpátiájukat már az ilyen vagy olyan Csanádi megyerestaurációval (névváltoztatás, területbővítés, kiválás, stb) kapcsolatban, szerintem ez nem pártpolitikai ügy.”
 • 18. scott1 2011. augusztus 26. 12:43
  „Akár mennyire is ésszerű döntés lenne Mezőhegyes Makó járáshoz történő csatlakozása, azt nem szabad, hogy támogassa a kormány. Emlékezhet mindenki, hogy az alkotmány tervezetekor micsoda baloldali felzúdulás övezte már azt a kósza ötletet is, hogy esetleg vármegyének hívják a megyéket... heteken keresztül ment a fórumon az "Ispánozás". Nyílt provokációnak és a régi vármegye visszaállítására történő próbálkozásnak tekinthetnék, ezért a társadalmi béke miatt maradni kell mindennek a régiben! A baloldali véleményeket ismerve a makói és a megyeszékhely vezetése ezt a "feudalista berendezkedés visszaállítására való törekvésnek" egy "elavult és megbukott közigazgatási szerkezet" rejtett visszaállítási kísérletének fogja tekinteni a mezőhegyesi "naccságos asszony" részéről!!!”
 • 17. Pierre_Quatre 2011. augusztus 26. 11:20
  „Ezt legutóbb még Rákosi cseszte el 1950-ben az átkozott megyerendezésével, illetve azok az önjelölt noname döntéshozók a Csongrád megyei Tanácsban, akik az alakuló ülésen még az akkori makói polgármester érveit is lesöpörve az asztalról nevében sem őrizték meg az ezeréves Csanád vármegyét. Sánta a rendszerváltás után egész tudatos kampányt indított a néhai megye újbóli létrehozásáért, de az egész kezdeményezés vérszegény volt, ráadásul ´90-ben az eleki parasztbácsika rohadtul nem értette, miért lenne neki jobb egy másik megyében. Makót és környékét nagyon kevés dolog köti Csongrádhoz, nem csoda h nem találja helyét Trianon óta, nem csak piacát + vonzáskörzetét vesztette el, de Rákosiék még közigazgatási központi funkciójából is kiforgatták. Legalább annyi eszük legyen, hogy ha buherálják a határokat hozzányúlnak a névhez is, és Cs-Cs-T lesz az új címke (Toroczkainak nagy volt a szája a kampány idején, lassan eltelt egy év az önkorm. választás óta, és semmi hírt se hallok a fene nagy lobbimunkádról...)”
 • 16. TELSTAR 2011. augusztus 25. 15:10
  „Battonya soha nem tartozott Romániához, Mezőhegyes meg pláne nem.”
 • 15. tótkomlósi 2011. augusztus 25. 12:07
  „14. dodoko 2011.08.24. 21:40

  Csakhogy csongrád nem kér belőle!
  Nézz utána!”
 • 14. dodoko 2011. augusztus 24. 21:40
  „Mezőhegyes város képviselő testületének döntése abszolút reális! A kezdeményezésnek épp most van itt az ideje. Ezt elszalasztani nagy felelősség lenne! Mezőhegyes Csongrád megyéhez csatolásával nemcsak Mezőhegyes tarthatja meg majorjai kiszolgálásának feltételeit, de rajtunk is sokat segíthet. Mi itt Csongrád megye Békés megyei szélén mint valami kiárusítás előtti árukészlet, úgy vagyunk. Csak vagyunk. Marakodunk egymással, mert egyikőnk sem tud a másikon segíteni. Mezőhegyesen most minden adott. Rendszeresen odajárunk okmányozni. Amikor szociális vonalon kértük a segítségüket, azonnal segítettek. Körjegyzőséget sajnos nem alakíthatunk vele, mert a megyehatár miatt nem lehet. Az új államszervezeti rendszer kialakításánál figyelembe kell venni Mezőhegyes felszereltségét, kiépített igazgatási struktúráját és intézményrendszerét. Azzal, hogy Mezőhegyest átcsatolják Csongrád megyébe, segít Tótkomlósnak, Mezőkovácsházának és Battonyának is. Már csak hármójuk közül dől el, hogy melyik lesz az a kettő, amelyik megtarthatja jelenlegi körzetközponti szerepkörét az új elnevezéssel! Mezőhegyesnek Csongrád megyében a helye! Jól ismerték fel a város vezetői!”
 • 13. üzbég 2011. augusztus 24. 20:28
  „szeged csatlakozzon dubaihoz, és akkor a celeb gádzsig majd ide járnak dubajozni,sőt botka kérhetné o.vikit, hogy szegedet csatolják felcsúthoz, röhögni fogtok mert lehet, hogy az mlmp meg is szavazná...”
 • 12. tótkomlósi 2011. augusztus 24. 13:02
  „Valamikor mezőhegyes és ha jól tudom battonya is egy darabig romániához tartozott. Ez nem lenne jobb?

  Megérteném, ha nagyobb lenne a támogatottsága azoknak a településeknek. De nem!
  Munka sincs több.

  Ez mind a politikai hisztiről szól, semmi másról.
  Oda kell húzódni, ahol az érdekeim jobban érvényesülnek.

  Ezzől még mezőhegyesen nem lesz több munkahely. nem fog csökkenni a munkanélküliség.

  Majd járhattok mindenért makóra.

  Arra sokkal jobb a közlekedés is.

  De hajrá!”
 • 11. scott1 2011. augusztus 24. 12:25
  „Miért Csiga, Te New York épületeiből is látod a békési településeket? :)”
 • 10. vasi 2011. augusztus 24. 11:25
  „Ne álljunk meg itt! Magyarország csatlakozzon pl. Svájchoz. :D”
 • 9. gavallér 2011. augusztus 24. 11:20
  „Abba igaza van, hogy Békés megye keleti részének szegedi, Csongrád megyei kötődése tényleg erős.”
 • 8. Csiga 2011. augusztus 24. 11:11
  „2. scott1
  Szalonta? Come on! New York!!! Ezt mindenki tudja, hogy a new york-iak családi kapcsolatai erősebbek Mezőhegyes felé.”
 • 7. scott1 2011. augusztus 24. 10:59
  „tótkomlósi!
  A "hiszti" elsődleges oka talán az elmúlt időszak városban történt politikai csatái... de ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor is jóval több érv szól a váltás mellett mint a maradás oldalán, tótkomlósiként csodálkozom ha ezt nem látod.”
 • 6. 3évesférfi 2011. augusztus 24. 10:23
  „4. tótkomlósi: Mind a három említett település messzebb van, mint a Csongrád megyeiek.
  Azt én sem értem pontosan, miért lesz nekik jobb, de ha így akarják, miért is ne?”
 • 5. SzaboImre 2011. augusztus 24. 10:22
  „Ahogy a térképet nézem, Végegyháza vagy Tótkomlós jó kétszer olyan messze van Mezőhegyestől, mint mondjuk Pitvaros. Battonya meg majdnem háromszor... De lehet, hogy a térkép sem ismeri ezeket a településeket.”
 • 4. tótkomlósi 2011. augusztus 24. 09:51
  „A pógármester asszony nem ismeri Battonyát, Tótkomlóst, Végegyházát?
  Pedig tótkomlóson még dolgozott is!
  Ezek sincsenek messzebb, mint az említett települések!

  Semmivel se lesz jobb nekik. Semmivel sem nagyobb a munkalehetőség az emlegetett térségben!
  Tehát, nem értem az újabb hiszti okát.”
 • 3. Krampampuli 2011. augusztus 24. 08:58
  „Já, így kell ezt csinálni!!!”
 • 2. scott1 2011. augusztus 24. 08:34
  „Kárpótlás gyanánt Nagyszalontát csatolhatnák Békés megyéhez, mert oda mind a mai napig erősebben kötődnek, a város egészen az 1920-as "területrendezésig" ide is tartozott. A felosztás azonban nem vette figyelembe a természetesen kialakult vonzáskörzeteket se, ha az ember a térképre néz, úgy tűnik, ebben van is valami, hiszen a Békés megyéhez tartozó Kötegyán, Sarkadkeresztúr csak néhány kilométerre van, közelebb, mint egy-két közelebbi saját megyei települése. Szalonta gyulai, illetve békéscsabai orientációja indokolt, és a személyes, családi kapcsolatok is erősebbek Békés megye felé :)))”
 • 1. Jozsoci 2011. augusztus 24. 06:59
  „Sok sikert, Böbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a legidősebb makói biciklit

Makó - Kiderül, kié a város legidősebb, még működőképes kerékpárja, hogy melyik iskolába járnak a… Tovább olvasom