Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

CT-t kapott a makói kórház

Makó - Új komputertomográfot, ultrahang-berendezést és EKG-t, valamint egy telediagnosztikai központot avattak fel kedden a makói kórházban – a magyar–román közös pályázatból megvalósított beruházás költségvetése 135 milliós. Az intézmény további fejlesztéseket tervez, bár integrációjának részletei a vásárhelyi kórházzal még nem tisztázottak.
Déja vu érzése volt a makói polgármesternek, Buzás Péternek kedden, amikor a makói kórházban új komputertomográfot avattak. Azért, mert egy hasonló berendezést egyszer, 2001-ben térségi összefogással már kapott az intézmény – az összefogás előzménye az volt, hogy híre ment: bezárják a kórházat. Emiatt 7-8 ezres tüntetést is tartottak akkor Makó főterén. A város polgármestere azonban azt is elmondta az avatáskor, ez a nap nem a borúlátás, hanem az ünneplés ideje, s bízik abban: az intézmény szakmai önállóságát megőrizve hosszú távon is szolgálni fogja a térség lakóit.

Az új CT-nek mindenki örül. A szerző felvétele
Az új CT-nek mindenki örül. A szerző felvétele

Az átadás alkalmából Mágori Józsefné parlamenti képviselő és Magyar Anna megyei közgyűlési elnök felkérésére beszédet mondott a megyei alelnök, Vízhányó Ferenc és Olariu Teodora, az Arad megyei Sürgősségi Kórház igazgatója is. Utóbbi azért, mert az új CT, valamint vele együtt egy ultrahang-berendezés, egy terheléses EKG és a több partner együttműködésével kiépített telediagnosztikai rendszer egy magyar–román közös uniós pályázat révén érkezhetett Makóra. Mint elhangzott, a korszerű képalkotó diagnosztikai berendezésektől gyorsabb, jobb vizsgálati eredmények várhatók, a telediagnosztikai rendszertől pedig az, hogy a közeli településeken élőknek nem kell Makóra utazniuk – a leleteiket küldik el és értékelik a kórházban. Ez utóbbihoz a magyar oldalon eddig csanádpalotai, maroslelei, mórahalmi, kisteleki és szegedi rendelők csatlakoztak, de a rendszer nyitott. A fejlesztés Makóra eső költsége 135 millió forint.

A makói kórház közben már készül az újabb fejlesztésekre. Szintén magyar–román közös pályázatból, összesen 420 ezer euróból újítják fel a rendelőintézetet, ezenkívül képzésre, illetve az Egészséges Vásárhely program ihletésére megalkotott, ahhoz hasonló makói program megvalósítására is kérnek 125 millió forintot, s előkészítés alatt áll a régi főépület, benne a műtők, kórtermek felújítását célzó anyag is – ennek keretösszege 1,5 milliárdos. Ugyanakkor információink szerint továbbra sem tisztázottak még az integráció részletei a hódmezővásárhelyi kórházzal.

Olvasóink írták

 • 5. aplikation 2012. október 08. 08:30
  „Örülök az új berendezésnek ! kérdezni szeretném akkor most mennyit kell várni egy CT vizsgálatra ami jelenleg 3 hónap addig vagy meg gyógyul vagy megunja és ha tud elmegy magán rendelésre...vagy a fene eszi meg a szerencsétlen beteget”
 • 4. scott1 2012. október 03. 13:28
  „3.: de, nem a fideszes kormányzat akarta bezárni a makói kórházat, de, nem is a fideszes kormányzat hajtotta végre az eddigi legnagyobb szabású osztálybezárásokat, gondold csak végig mennyi osztályt is zártak be, ha már akkor nem éreztél késztetést arra, hogy számba vedd úgy, mint ahogy most tetted. A gyerekosztály "bezárása" annyit jelent, hogy átlagban naponta 2 azaz kettő gyerek más kórházba kap 24 órás ellátást. És igen, az Európai Unió ezzel szemben nem a város pártállását, hanem fekvését és ellátási területét nézte, és a cikkben olvasható berendezéseket juttatta Makónak és Aradnak. Legalább ezt már érted.”
 • 3. Pierre_Quatre 2012. október 02. 21:36
  „1.: de, a fideszes kormányzat hozzácsatolta a kórházat a vásárhelyihez, de, a fideszes kormányzat megszüntette a gyermekosztályt, de, fölszámolta a neurológiát, de, a Fidesz-KDNP kormány csak 8 ágyas krónikus ellátást hagyott a városban, és de, a finanszírozást a makói újszülöttek után a vásárhelyi kapja meg a kormányrendelet értelmében. És igen, az Európai Unió ezzel szemben nem a város pártállását, hanem fekvését és ellátási területét nézte, és a cikkben olvasható berendezéseket juttatta Makónak és Aradnak. Remélem így már érted.”
 • 2. pardon 2012. október 02. 20:07
  „de minek is?nincs rá kezelő személyzet!!az ultrahangra is várni köll 3 hónapot!!de délelőtt ki nem nyílik az ajtó!!majd délután a magánrendelésen!!majd akkor!!ha megfizeted!!”
 • 1. grafika88 2012. október 02. 16:31
  „MI VAAN ??? Hiszen a makói korházat összevonták a Vásárhelyivel ! v. nem ???? bezárták az osztályokat ! v. NEM ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton lomtalanítás lesz Csanádpalotán

A Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. és a csanádpalotai önkormányzat október 6-án… Tovább olvasom