Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Cukorcirok lehet a jövő növénye Makón, de a hagyma is marad

Makó - Nem valószínű, hogy a Makó körüli földeken felhagynak a hagymatermesztéssel, ha megépül a város határában Hujber Ottó bioerőműve. Sokan mégis attól félnek, a cukorcirok kiszorítja a hagyományos növényeket.
Több kérdés, köztük a Makó környéki mezőgazdasági hagyományok visszaszorulása is felvetődött Hujber Ottó vállalkozó ajánlata kapcsán, aki szívesen telepítené Makó mellé bioerűművét. Mágori Józsefné jobboldali önkormányzati képviselő, aki maga is hagymakereskedelemmel és -termeléssel foglalkozik, felvetette: érdemes lenne szakértőkkel megvizsgáltatni, hogy a feltehetően kedvező feltételek, amiket a környéken termeléssel foglalkozó gazdáknak kínálnak majd a leendő erőmű üzemeltetői, nem eredményezik-e a hagyományos makói kultúrnövények kiszorulását.

Ismeretes: a térség jellemző növénye a vörös- és fokhagyma, illetve a zöldséggyökér. Ezek termesztése és feldolgozása rendkívül munkaigényes, ám jelentős haszonnal kecsegtet. Ezzel szemben áll az erőmű működtetéséhez szükséges ipari növények igénytelen termesztési módja. Feltehetően felajánlanak majd évekre szóló szerződéseket, amik biztos egzisztenciát nyújthatnak a gazdálkodóknak.

A több évszázados kultúrák – úgy tűnik – nem vesznek el az ipari növények mellett. Fotó: Miskolczi Róbert
A több évszázados kultúrák – úgy tűnik – nem vesznek el az ipari növények mellett.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Jelenleg is foglalkozunk fokhagymatermesztéssel, tapasztalataink szerint nem valószínű, hogy az intenzív művelés eredményeképp betakarított zöldség hasznánál bármelyik ipari növény nagyobb profitot hozhatna – foglalta össze Sirokmán Zoltán, a makói Sirokmán Kft. ügyvezetője.

Hujber: Annyi a füstje, mint 45 családi háznak

– Nem várható, hogy azokat a földterületeket, ahol jelenleg is biztos megélhetést ad a termelőknek a hagyma és a zöldséggyökér, energianövényekkel vetik majd be, ha megvalósul az erőmű. Ám számos, gyengébb minőségű szántó tulajdonosának biztos egzisztenciát jelent majd ez a lehetőség – tudtuk meg Hujber Ottó vállalkozótól, aki még elmondta: az üzem mindössze annyi füstöt bocsát majd ki, mint 40-45 családi ház.

A szakembertől megtudtuk: nagyon jó minőségűek, a zöldségtermesztés számára ideálisnak nevezhetők a Makó környéki földek, ahol néhány rossz esztendőt leszámítva évről évre jó hozamok várhatók. Mindemellett a fokhagyma és a zöldséggyökér piaca bel- és külföldön egyaránt stabilnak mondható, az élelmiszernövények iránt pedig csak nő a kereslet a jövőben. Így kizártnak tartják, hogy a közeljövőben cukorciroknak vagy más energianövénynek adják át a fokhagyma termesztésére alkalmas területeket.

– Ősi hagyománya van a térségben ezeknek a kertkultúráknak, családok nemzedékről nemzedékre adják át a tudásukat. Mindemellett évek óta jó ára is van ezeknek a terményeknek a piacon, így nem hiszem, hogy kiszorítja majd az ipari növénykultúra a hagymát, gyökeret – fogalmazott a Makótól keletre eső szántóján gazdálkodó Nagy Sándor. A gyökértermesztéssel is foglalkozó őstermelő szerint azonban a hagyományos zöldségtermesztő területek megmaradása mellett a gazdák közül sokan nemmel fognak voksolni az erőművel kapcsolatos népszavazáson, hiszen úgy vélik: hasonló kárt okozhat majd az erőmű füstje, mint amitől Medgyesegyházán tartottak, ahol leszavazták a beruházást.

Olvasóink írták

  • 2. greencat 2008. május 01. 22:10
    „Épp tizedik éve, hogy abba hagytam a hagymatermesztést, mert rendkívül költséges volt a művelése, meg a napszámosok is nagyon drágán dolgoztak, na és persze hitványul! Az átvevőkről meg nem is beszélve! Mindig kotorásztak, még a legszebb hagymában is hibát találtak! Hát Én ebbe bele untam! Ha beindulna ez az üzem, az elsők közt szerződnék velük!”
  • 1. triatlonos 2008. április 30. 17:19
    „Mindenki azt termeljen, ami számára gazdaságos. Aki tud gépesiteni a zöldség ágazatban, vagy meg tudja fizetni az egyre gyengébb szinvonalú és egyre drágább élőmunkát az termeljen zöldséget. Aki a kevesebbet, de biztosat akarja, az termeltessen energia növényt. Ennek a termelése telefonon is megoldható, és nem kell emberekkel vesződni. Egy dologban bizonytalan vagyok, hogy hogyan alakul az energia növények termelési költsége és a jövedelmezősége hosszabb távon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón sem könnyű a felzárkóztatás, gondban a tanoda

Makó - A beígért pályázati támogatások késnek a hátrányos helyzetű, főként roma származású tanulók… Tovább olvasom