Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Czibolya fiai minden díjat elhoztak

Makó - Fél éve távozott a makói városi televízió éléről Czibolya Kálmán. Most videósként dolgozik, emellett tovább vezeti azt az alkotóműhelyt, amelynek tagjai egy országos filmfesztiválról szinte minden díjat elhoztak.
Fél évvel azután, hogy felállt a makói köztelevízió vezetői székéből, nem tévézik sehol Czibolya Kálmán, de azt mondja, megtalálta a helyét. A városi tévé egyik alapítója – aki korábban többek között a Duna Televíziónak is rendszeresen forgatott – most a szegedi Kortárs Balettel dolgozik együtt Juronics Tamás felkérésére: Bálint Nagy Csaba kollégájával és a vezetése alatt működő Makói Videó- és Művészeti Műhely fiatal alkotógárdájával együtt ő készíti az előadások vizuális hátterét. Mint fogalmaz, mindig is kereste az új feladatokat, ez pedig nagy kihívás, izgalmas munka.

A másik munka, ami a színházi közreműködés mellett kitölti az életét, az a jövőre tizenöt esztendős műhely irányítása. A televíziótól mindenekelőtt azért kellett eljönnie, mert nem volt hajlandó feladni az utánpótlás-nevelő munkát – mindmáig úgy véli, nem bánta meg, hogy ez utóbbit választotta. Az elmúlt években hazai és nemzetközi díjak sorozatát begyűjtő, Európa-szerte elismert műhely éppen mostanában érte el történetének talán legnagyobb sikerét, mert a Budapesten most első ízben megrendezett Gyerekszem Fesztiválon valóságos díjeső hullott alkotóira. Balázs István Balázs egy 15 éves korában forgatott filmjéért, a Másik világért az Öregszem kategória első díját kapta meg, emellett három különdíjat is kaptak a kategóriában a makóiak. A gyermek kategóriában a legjobb dokumentumfilm, a legjobb kisjátékfilm díját kapták meg, valamint a diákzsűri két különdíját, emellett a fesztivál abszolút különdíját is a műhely egyik alkotója, Ferge Roland kapta a Cigája és a Magam című opuszokért.

Czibolya Kálmán egyébként a műhely elismertségének köszönhetően egy különleges felkérést is kapott idén: egy ideig taníthatott Dél-Korea legnagyobb filmes egyetemén.

Olvasóink írták

 • 7. szikveeez 2007. december 09. 17:54
  „Kedves iiii!

  Foglalkoztál már filmezéssel? Lehet azt angol nyelv tudása nélkül is oktatni, egyébként meg van a műhelyben egy-két ember, aki elég jól beszél angolul... Először talán jobban meg kellene ismerkedni a csapattal, s csak utána beszólni...”
 • 6. triatlonos 2007. december 05. 18:22
  „Már látom, hogy egyedül maradok , fogadatlan prókátorként Kálmán védelmében annak ellenére, hogy Ő nem szorul rá erre. Reményeim szerint "iiiii" nem ppisisi és downstyle irói álnéven ir. Valóban elfogadok minden pongyola fogalmazásból származó birálatot, tehát az olvasási készség alatt azt értem, hogy folyamatosan olvas 10 éves korra - nem úgy mint a jelenlegi középiskolások -, annak értelmezésén pedig azt értem, hogy érti is, hogy mit olvasott - nem ugy mint a liberális iskolában nevelkedett középiskolások .
  De ebben a fórumban nem formai hibák miatt támadják Kálmánt, hanem tartalmi okok miatt! Erre az a válaszom, hogy szabad utána csinálni. Amennyiben 7 évvel ezelőtt készitett filmmel nyer B I B nemzetközi versenyt, az számomra azt jelenti, hogy 7 évvel megelőzi a korát, tehát jó.
  Kálmán is -mint minden ilyen megszállott ember -egy kicsit elvarázsolt, és hisz abban, amit csinál, és ezért rengeteg energiát beleől a munkába. Bizonyára, ha tudta volna, hogy idáig jut, akkor fiatalon profi módon megtanult volna angolul.
  Magam is ilyen megszállott voltam, és amikor a világbajnok sportolóimnak évente 40000 /azaz negyvenezer/ forintot adott a város, az egy kicsit zavart, de főleg akkor, amikor nemsokára a gördeszkásokra 5000000 /azaz öt millió/ jutott, nem értettem, hogy miért? Ma már tudom, hogy miért. De nem érdekel!”
 • 5. downstyle 2007. december 05. 15:29
  „"A fiatal filmes nem 15 éves filmmel indult a fesztiválon, hanem a film készitésekor volt 15 éves!"

  B.I.B. /Makó, 24-08-1985/
  15 évesen készítette a filmet --> azaz 1999/2000-ben (ha jól számolok)

  Azaz 7 évvel ezelőtt...

  tényleg nem 15 éve...”
 • 4. downstyle 2007. december 05. 15:23
  „"A pedgógiai szakirodalom szerint az olvasási készség, és annak értelmezése 10 éves korra alakul ki!"

  az olvasási készség értelmezése???

  A pedgógiai szakirodalom szerint az olvasási készség, és az olvasott szöveg értelmezésének képessége 10 éves korra alakul ki! - szerintem így lenne helyes (értelmes) a mondat...”
 • 3. ppisisi 2007. december 04. 09:58
  „Hol is ez a műhely?Én is szeretnék jelentkezni....egy magát kereső fiúcska, a klubból....

  ;-)”
 • 2. triatlonos 2007. december 03. 15:52
  „Bizonyára Kálmán nem annyira profi angolból, mint egyes hozzászólók. De a cikkből számomra az jött le, hogy nem is angol nyelvet ment tanitani a koreaiaknak, hanem filmezést! Abban viszont jó, mert az alapokat a makói "HARVARDON" tanulta abban a kis emeleti fotó laborban. Ő legalább azt csinálja, amihez ért, és ezt a tudását szeretné átadni másoknak is. Bár a legismertebb - és legvitattabb személyiségű - politukusunk is azt csinálná, akkor nem itt tartana az ország!
  A fiatal filmes nem 15 éves filmmel indult a fesztiválon, hanem a film készitésekor volt 15 éves! A pedgógiai szakirodalom szerint az olvasási készség, és annak értelmezése 10 éves korra alakul ki! Persze vannak később érő tipusok is. Én is gratulálok!”
 • 1. iiiii 2007. december 03. 10:46
  „Nuilla angol nyelvtudással Koreában taítani?15 éves filmmel díjat nyerni?
  Gratula”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét súlyos baleset történt a 43-as halálúton

Makó - Két személykocsi ütközött tegnap délután a 43-as főúton, ketten könnyebben sérültek, de a… Tovább olvasom