Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Decemberig eldől a makói kórház sorsa

Makó - 50 ezer ember a megye keleti felén nem maradhat egészségügyi középellátás nélkül: ez a legfőbb érve Makónak a kórház sorsával kapcsolatos tárgyalásokon. Az egyeztetés e hónapban lezajlik. Ha nem sikerül lebeszélni az államtitkárságot az aktív ellátás megszüntetéséről, tüntetés várható.
November 17. és 30. között az egészségügyért felelős államtitkárság minden dél-alföldi kórház ügyében levezényli az egyeztetéseket. Ez idő alatt eldől, mi lesz a makói intézménnyel. Az egészségügyi ellátás átalakításának tervéről már szivárogtak ki információk, arról is, hogy 17 kórházat kivonnának az aktív ellátásból. Azt, hogy az egyik a makói, még nem mondta ki senki, de Orosházán, Szócska Miklós államtitkár fórumán a leendő sürgősségi, a szülészeti és a gyermekgyógyászati ellátásról vetítettek térképet, és egyiken sem szerepelt a makói kórház. A fórumon Buzás Péter makói polgármester kérdésére Szócska Miklós nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy ezt az intézményt „kivennék a rendszerből". Annyit mondott, hogy ez egyelőre terv, és minden érintettel egyeztetni fognak, meg fogják hívni a makói önkormányzatot is.

Az aktív ellátás megszüntetése azt jelenti, hogy az intézményben rehabilitációs, ápoló ellátás folyna. Ezt nem szeretnék Makón, ahol megéltek már hasonló helyzetet: 1996-ban, a Horn-kormány, Szabó György minisztersége idején, amikor a város és térsége tüntetett a bezárás ellen, sikerrel. A demonstráció most is szóba került, de úgy, hogy most nem ez a megoldás. – Ez szakmai ügy, nem rohanunk a forradalomba, nem tüntetni akarunk, hanem a kórházat megmenteni, tehát tárgyalni, egyeztetni szeretnénk. Szerintem elfogadható érvünk az, hogy a térségben élő 50 ezer embernek szüksége van erre az egészségügyi középellátásra, amelynek színvonala folyamatosan fejlődik – nyilatkozta kérdésünkre Buzás Péter polgármester. – El tudjuk fogadni, hogy takarékoskodni kell, és hogy a kihasználtság tükrében az aktív ágyak számát csökkentenék, de azt nem, ha nullára redukálják.

Szemműtét a makói kórházban. Még nem látják a jövőt. Fotó: Szabó Imre
Szemműtét a makói kórházban. Még nem látják a jövőt.
Fotó: Szabó Imre

A polgármester azt mondta, felvette a kapcsolatot Szócska Miklós munkatársaival, és az érdekvédő munkát Magyar Annával, a kórházat fönntartó megyei önkormányzat elnökével és Mágori Józsefné országgyűlési képviselővel összhangban szervezik. Amint lényeges fejlemény történik az ügyben, rendkívüli testületi ülést hívnak össze. Egy kedvezőtlen forgatókönyv esetén viszont a tüntetésben is részt vesz az önkormányzat.

Baráth Lajos igazgató nem nyilatkozik a kórház sorsát érintő kérdésekről. Orvosoktól tudjuk, hogy augusztusban átvilágították a makói kórházat, és a bizottság, amely ezt a munkát végezte, azt állapította meg, hogy jó szakmaiságú, fejlődő, jól vezetett intézményben jártak. A jövőről szóló egyeztetésekre a kórház is készül, vannak fejlesztési elképzelései, tervei ágyszámcsökkentés esetére – a megszüntetésre azonban nincs értelme koncepcióval készülni.

Olvasóink írták

 • 16. Takavaka 2011. november 11. 16:35
  „Az év kórháza szavazáson, szavazataitokkal támogassátok a makói kórházat! Ha az elsők között végezne, talán egyértelműbb lenne a sorsa. Jelenleg is, a klinikák között a nyolcadik.(A megyében.) Az országoson a 76.
  Szavazni lehet:http://www.hazipatika.com/simple/hosp2011

  1. SZTE ÁOK Idegsebészeti Klinika
  2. SZTE ÁOK Sebészeti Klinika
  3. SZTE ÁOK Szemészeti Klinika
  4. SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika
  5. SZTE ÁOK Ortopédiai Klinika
  6. SZTE ÁOK Urológiai Klinika
  7. SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
  8. Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet
  9. SZTE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika
  10. SZTE ÁOK Traumatológiai Klinika

  Az országos lista:

  69. Komlói Egészségcentrum Kft.
  7300 Komló, Majális tér 1. 4.5000
  73. Fővárosi Önkormányzat Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő
  2026 Visegrád, Gizella-telep 4.4933
  74. Önkormányzati Kórház Sárvár
  9600 Sárvár, Rákóczi u. 30. 4.4875
  75. DEOEC Ortopédiai Klinika
  4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. 4.4857
  76. Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet
  6900 Makó, Kórház u. 2.
  4.4788
  77. Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet
  5600 Békéscsaba, Gyulai út 18.
  4.4778
  78. Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ
  1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8-20. 4.4722
  79. SZTE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika
  6720 Szeged, Korányi fasor 8-10. 4.4667
  80. PTE KK II sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centr”
 • 15. XVIII 2011. november 11. 15:00
  „Bocsánat a hozzászólóktól! Nem értem, semmi sincs eldöntve, tény és való, hogy szükség van a makói kórházra, de a jelenlegi egészségügyi ellátás, struktúra nem megfelelő. Nyugat Európában magasabb színvonalon működnek a kórházak, ott a befizetett egészségbiztosításodból finanszíroznak, akinek pedig nincs tb-je az megkapja az ellátást, de közkórházban, amit az állam tart fenn, minimális költségen, minimális színvonalon.
  Felesleges búzásozni, mágorinézni, egyik sem tud semmit sem tenni. A kérdés eldöntött. Néhány jó képességű aktakukac a minisztériumban már döntött. A kórház színvonaláról nyilatkozni nem tudok, mert talán 10 évesen vették ki a mandulámat, azóta már nem is élek Makón, így nem tudom, milyen.”
 • 14. Pupets 2011. november 11. 08:52
  „Nem kell itt spórolni!Pétör megmondta, hogy micsoda bevétel lesz majd a fűrdőből! Abból lehet finanszírozni!Ha meg mégsem, hát hazudott! Már megint!”
 • 13. vadruca 2011. november 11. 07:41
  „Néhány évvel ezelőtt milliárdokért újjáépített részlegeket építettek, modern európai színvonalra fejlesztették, most meg dobnák a szemétre. Ilyen gazdagok vagyunk ?”
 • 12. palotai- 2011. november 10. 15:06
  „A térség lakosságának egyik része "buzásozik",a másik "mágorinézik".Ne féljetek,megmarad a kórház.Az lesz belőle,amire a legnagyobb szükség van:PSZICHIÁTRIA.(Attól tartok,hogy egy kórház kevés lenne.)”
 • 11. makovaros 2011. november 10. 14:52
  „2. Akkor vásárhelyen se lenne kórház, mert ott sincs jelhogy városi kórház.

  10. hát igen, kellet eza magyarnak ez a 2/3-adoskormány, mikor először hatalmon voltak akkor is rosz volt. erre a magyarok még több hatalmat adnak, csak gratulálok nekik. Mondjuk magyarországon ez természetes. Ellenben a kórházért kikell állni. Ha esetleg tüntetés lez akkor számít a kórház minden térségi emberre.”
 • 10. cibuka 2011. november 10. 14:10
  „Ki milyet szakit,olyat szagol!Tessék 2/3 -mad lehet tapsolni a vezéreiteknek.”
 • 9. KamuNeni 2011. november 10. 13:51
  „Persze akinek nincs esze az ugy dintene hogy megszunteti. Aki meg egy kicsit is intelligens az epp az ellenkezojet tenne.

  Nem lehet egy egesz orszagreszt korhaz nelkul hagyni. Ki volt az a barom aki egyaltalan kigondolta ezt??? Mas nevet nem lehet neki adni.”
 • 8. Silvio_Dante 2011. november 10. 12:12
  „Hm, előkerültek a narancsosok! Úgy gondolom, ha valaki lobbizik a kórházért az nem Mágoriné. Miért? Mert semmi hozzáértése, lobbiereje, tekintélye nincs. Vele a kórház semmit nem fog elérni, hiszen egy "pártkatonáról" van szó, aki a parancsnok szavára csak igennel felelhet! Minden makóinak harcolnia kell azért, hogy egy ilyen őrült döntés ne jusson el a megvalósításig.”
 • 7. papika56 2011. november 10. 12:07
  „Gondolom Mágoriné kisfia --mint megyei önkormányzati képviselő -- teszi a dolgát ???”
 • 6. papika56 2011. november 10. 12:05
  „Na Mágoriné --lehet dolgozni !!!!!!!
  Miért zárnák be .amikor olyan nagy szükség van rá ! A régi 43, és az új M43 --autópályán ha megint karambol lesz --mindd Szegedre viszik ??? Ott meg kiírják : MEGTELT !
  Kedves ov. és bandája MIÉRT kell a már meglévő, jól bevált, szükséges dolgokat megszüntetni ????tönkrevágni ?????????
  Ez a fityesz--csak rombolni tud ???????Húzzanak már el a vadlibákkal !!!”
 • 5. kelemenyke 2011. november 10. 11:48
  „Nem kellene mindjárt rosszindulatból megnyilvánulni!!!
  Biztos vagyok benne, sőt tudom, hogy Andrea mindent megtesz, és megtett eddig is ennek érdekében!!!!!”
 • 4. bakosandras 2011. november 10. 10:21
  „Azért ne képzelje azt senki, hogy akad olyan helyi politikus, aki azért dolgozna, hogy leépítsék a kórházakat. DMonlájn, biztos lehetsz benne, hogy Andrea mindent elkövet, amit lehet, és ez a helyzet most összehozza az ellenfeleket is.”
 • 3. dmonlájn 2011. november 10. 09:33
  „Andrea most hol van, hogy lobbizon a térségért, mint a térség országgyűlési képviselője?????”
 • 2. klj_54 2011. november 10. 09:31
  „Még a képen lévő helyzet a kormány álláspontja!

  http://hetivalasz.hu/data/cikk/4/25/79/cikk_42579/baleseti2_jav.jpg”
 • 1. terezanyu55 2011. november 10. 09:11
  „Szeretném már hallani,hogy megyei önkormányzati képviselőnk mit tett a kórház,és úgy általában a város érdekében!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gitárral verte be a bank ablakait

Egy kiszombori férfi nem tudott kiflit venni, ezért betörte a József Attila utcai pénzintézet három nagy ablaküvegét. Tovább olvasom