Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Dégi visszatérne, Szőnyi inkább pihen

Makó - Van, aki nyugdíjaséveit tölti pihenéssel, más a helyét keresi a civil életben, és a visszatérésre készül, de olyan is akad, aki kerüli a nyilvánosságot, nem nyilatkozik szívesen. Három volt polgármestert kérdeztünk a makói térségből, hogyan alakult az élete a három évvel ezelőtti helyhatósági választás után, amikor is a falu lakói másnak szavaztak bizalmat.
Többnyire olvasással, kirándulással tölti nyugdíjaséveit Makón Szőnyi Erzsébet (64), Maroslele volt polgármestere. A falut 26 éven át irányította, és a legutóbbi választások előtt eredetileg nem is akart már indulni, de rábeszélték – végül a volt makói honatya, Martonosi György nyert. Szőnyi Erzsébet most azt mondja, egyáltalán nem bánja, hogy át kellett adnia a stafétát. Úgy érzi, ideje volt már, hogy pihenjen egy kicsit. Ezt is teszi: sokat olvas, színházba jár, kirándul, a ház körül, a kiskertben foglalatoskodik, és jól érzi magát az amúgy népes, összetartó családban.

Azt mondja, az átállás a nyugdíjasévekre könnyű és gyors volt, megtalálta saját belső harmóniáját. Ugyanúgy Makón lakik, mint annak idején. Azóta, hogy már nem vezeti a falut, egyetlenegyszer járt Maroslelén. Úgy gondolta, még a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy bele akar szólni az új vezetés, a hivatal dolgába, egyáltalán a falu közéletébe. Jó ismerősei, barátai természetesen maradtak Lelén – velük többnyire telefonon tartja a kapcsolatot.

Szőnyi Erzsébet sokat olvas. A szerző felvétele
Szőnyi Erzsébet sokat olvas.
A szerző felvétele

Egészen másként alakult viszont a pitvarosi Dégi György (69) élete, aki olyannyira komolyan gondolta az újrázást, hogy még egy kétéves önkormányzativezető-képző kurzuson is részt vett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az oklevelet épp a választások előtti napokban kapta kézhez, a választóktól azonban nem kapott ilyen jó bizonyítványt – igaz, ő máig azt mondja, nem ellenfele, Dénes László nyert, hanem ő vesztett, mert indult egy olyan korábbi barátja is, aki megosztotta az ő szavazótáborát.

Dégi György nem szakadt el a politikától, hiszen képviselővé választották, a felsőfokú szakképzésnek tehát hasznát veszi, a civil életben viszont keresi a helyét. Kora ellenére nem gondolkozott a pihenésen, tele van tettvággyal, ambícióval. Munkát találni viszont manapság nem könnyű – jegyzi meg csalódottan. Többféle dologgal próbálkozott, most épp az a célja, hogy elnyerjen egy pedagógiai szakértői állást, hiszen minden olyan szakképesítése megvan, ami az általános iskolához megszerezhető. Azt mondta: ha a körülmények megfelelőek lesznek, jövőre mindenképpen ringbe száll újra.

Takács Zoltán nem nyilatkozik

A makói térség falvai közül minden bizonnyal Kövegyen váltottak polgármestert a legkülönösebb körülmények között, Takács Zoltán ellen ugyanis saját menye is indult. Takácsné Hám Hajnalka az após rábeszélésére indult, mert a falut négy ciklus óta irányító Takács Zoltán a visszavonulást fontolgatta, ám az asszony nem lépett vissza azt követően sem, hogy apósa végül meggondolta magát. Végül egyikük sem futott be. Takács Zoltánt hiába kerestük, nem akart nyilatkozni arról sem, mivel tölti most napjait, és arra is hiába voltunk kíváncsiak, fontolgatja-e a visszatérést.

Olvasóink írták

 • 11. triatlonos 2009. április 23. 20:34
  „Tisztelt Magdi 1970!
  Bár nem illik kétszer egymásután hozzászólni, mégis megteszem, mert fontosnak tartom elmondani, hogy "hősünk" a korszerű családi gazdálkodás alapjait a Rákócziban szerezte meg! Amikor vetette a dughagymát, megkérdeztem, hogy: mennyit vetsz? Erre Ő: nem úgy van az komám, majd ha elfogy a mag, akkor leszúrjuk a karót! A mai politikusaink is annak köszönhetik sikereiket, hogy jók az alapok.”
 • 10. triatlonos 2009. április 23. 20:10
  „Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, még azt kellene kideriteni, hogyan közlekedik? Ennyien csak összehozzuk.”
 • 9. magdi1970 2009. április 23. 19:14
  „triatlonos tudjuk hol a telephelye azt is mennyiért vette sokan azt is mit iszik!!!!:):):)”
 • 8. triatlonos 2009. április 23. 11:01
  „Tisztelt 6.!
  A cikkben Dégi GYÖRGY-ről van szó, mig Ön Dégi ZOLI-t emliti. Az előbbi pitvarosi polgármester volt, mig Zoli makói alpolgármester, akinek a Csülök névre hallgató vendéglátóipari objektum közelében van a telephelye, és a földjei is, ezért érthető ha néha beugrik egy kávéra, vagy egy üditőre. Ez a tevékenység a nyugdijas évek szerves része, amit talán azért kifogásol, mert Ön még nem érte el ezt a kort.”
 • 7. greencat 2009. április 22. 20:18
  „Én annak örülök leginkább, hogy 26 év után végre!! Maroslele tudott váltani!!:)”
 • 6. napiszar 2009. április 22. 15:34
  „Ja én két dolgot nem értek kinek 45-ezer a nyugdíja mert szerintem mind hármuknak töbszöröse ennek,kettő minek ezeknek a faluknak polgármester plusz alkalmazottak ezt sose értettem,egyébként Takács Zoltán a Szegedi utcán lakik Dégi Zolit meg megtalálná az újságíró a birtokain valamelyiken Bogárzó környékén,esetleg Rákos Csülök büfé!!!:):):):)”
 • 5. swedo 2009. április 22. 09:15
  „Polgármesteri állás után szerintem nem 45.000 Ft a nyugdíj...”
 • 4. redstar 2009. április 22. 08:54
  „bo, nekem sikerült!!!Megvan a 45.000.- /többször is/ és megélek!!!És jól!!!!!!!”
 • 3. triatlonos 2009. április 21. 20:51
  „Minden tiszteletem és elismerésem Dégi Györgyé, de azt gondolom, hogy néhány dolgot nem jól lát, ezek:
  1. Örüljön annak,hogy nyugdijba tudott menni, mert ez egyre nehezebb lesz.
  2. Demokratikus választáson vesztett, három független jelölt közül 2. lett. Pitvaros olyan polgármestert választott, amilyet megérdemelt.
  3. Dicséretes hogy képezi magát, de a megszerzett tudást a helyi fiataloknak kellene átadni, felajánlani a polgármester és a képviselők számára.
  4. A pedagógiai szakértői elképzeléséről is le kell mondania, mert a dolgok leegyszerűsödtek a "mai fiatalok" számára, három dolog kell: 1. UV-szűrős napcsi
  2. Fényképezős telcsi
  3. Lemosható tetkó”
 • 2. bo 2009. április 21. 18:02
  „1. Próbálj meg 40 év tisztességes munka után 45eFt nyugdíjból megélni, szólj, ha sikerült!”
 • 1. Szirilli 2009. április 21. 16:36
  „"...Dégi György (69) élete, aki olyannyira komolyan gondolta az újrázást, hogy még egy kétéves önkormányzativezető-képző kurzuson is részt vett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen...."

  komolyan mondom, ennek elgurult a gyógyszere.

  Ideje lenne már, ha a nyugdíjasok végre tényleg nyugdíjasok lennének, és nem akarnák elvenni az amúgy is egyre kevesebb munkalehetőséget a fiatalabbak elöl.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárdos beruházás Palotán

Csanádpalota - Uniós támogatással szennyvízcsatorna- és -tisztítótelep épül Csanádpalotán. A projekt… Tovább olvasom