Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Derült égből csatorna a cigánysorra

Apátfalva - Növekvő ellenszenv kíséri a csatornaépítők munkáját a romák lakta apátfalvi Csokonai utcában. Többen nem engedték beásni portájukon a szivattyús tartályt: megkülönböztetésnek érzik, hogy csak náluk épül ilyen rendszer, máshol a faluban lejtett csövekben folyik el a szenny. Az építtető nekünk már elmagyarázta, mit értenek félre.
Csatornázáskor a lezárt utcák, a por, a sár miatt szoktak panaszkodni a lakók. Apátfalván, a Csokonai utcában más a helyzet. Az itt élő, nyugdíjas Károlyi Sándor korábbi megyei önkormányzati képviselő állítja, amikor falugyűlést tartottak csatornaügyben, szó sem volt arról, hogy az ő utcájukban nem olyan rendszer épül, mint a többiben.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– A legtöbb helyen gravitációs hálózat épül, nálunk viszont minden portán el akarnak helyezni egy két méter mély műanyag tartályt, amelyben villanymotorral működő szivattyú lesz, és akkor kapcsol be, ha a szennyvíz elér egy bizonyos szintet – magyarázza a roma politikus. Az ügyben hamarosan fórumot fognak tartani. Ez még most sem késő, tapasztalatunk szerint az összes felmerült kérdést lehetne – lehetett volna – így tisztázni. A munka azonban addig is zajlik, a helybeliek pedig a munkásoktól érdeklődnek. Ezek a párbeszédek feszült hangnemben zajlanak. – Nem értjük, mi a műszaki magyarázat erre a tartályra – folytatja Károlyi. – A velünk párhuzamos Béke utcában is gravitációs rendszer működik, másutt is. Láttam még a faluban elszórtan ilyen „tartályos" házat, és úgy tudom, Makón, a Honvédban is ilyen épül. Köztudott, ott is romák élnek. Amikor megkérdeztük, miért van ez, és miért a portán belülre kerül ez a tartály, a munkások a talaj szerkezetéről beszéltek, és azt mondták, Heves megyében, ahol az utcán helyezték el a dobozt, döglött állatokat, egyebet dobáltak bele az emberek, így meg majd vigyáznak rá. De hát olyan könnyen lejön a fedele, hogy a játszadozó gyerek fölemelheti, és beleeshet! Azt tudomásul vették az itteniek – nem volt más választásuk –, hogy a csatornatársulat tagjaivá lettek, be kellett fizetniük a 180 ezer forintot. Akik nem fizették, azoktól vonták, a segélyből is. Attól a hetvenéves nénitől is – törvényesen –, aki már nem tudta fizetni az áramot és a gázt, és nincs is bevezetve a víz a portájára. Én és jó páran fizettünk, mert ez új szolgáltatás, komfortosabb lesz tőle a porta. Nekem is csalódás, hogy ezt a tartályt közvetlenül a kerítésen belül akarják beásni, pont oda, ahol a szőlőtőkéim vannak. Nem engedem, csak odébb. Másutt valaki betemette a tartályt. Ez biztos szabálytalan, de nem is fogja használni.

Károlyi Sándor megmutatja, milyen lazán nyílik a műanyag tartály fedele. Balesetveszélyesnek tartják. A szerző felvétele
Balesetveszélyesnek tartják.
A szerző felvétele

A mintegy ötven érintett Csokonai utcai házból négyben van fürdőszoba, vezetékes víz. Pottyantós vécét használ a többség, közkútra jár vízért. Soknál kártyás villanyóra működik. Ha van pénzük, bekapcsolják. – Ha lenne fürdőszobájuk, de villanyuk nem, hogy működne a szivattyú? Elönti a fekália a portát? – kérdezi Károlyi. Visszakérdeztem: azt miért nem veszi számításba, hogy később úgyis bevezetik itt is a vizet, és így a csatornát is használni fogják?

– Ebben az életben? Nem arrafelé haladunk. Kádár Jani bácsi meghalt, a mankó kiesett a romák hóna alól. Innen minden reggel énekelve mentek az emberek dolgozni, én voltam a brigádvezető. Már nyáron megvették a tüzelőt télre, most az erdőben gyűjtenek gallyat. Eszükbe se jut a fürdőszoba.

Balról az utcabeliek, jobbról az építők. Senki sem örül. Fotó: Bakos András
Balról az utcabeliek, jobbról az építők. Senki sem örül.
Fotó: Bakos András

Másutt jól működik

Ugyanilyen tartályos, szivattyús szennyvízhálózat működik 2004 májusa óta Ferencszálláson és Klárafalván. A tartályokat ott is a kapun belül helyezték el. A helybeliek arról számoltak be, hogy a szivattyú naponta néhány percet üzemel, ez pár forinttal növeli csak a villanyszámlát. Olyan a kilenc év alatt egyszer sem fordult elő, hogy áramszünet miatt fölgyülemlett volna a szenny. A szivattyúra viszont kapun belül is vigyázni kell: a vécébe került szilárd tárgy – például barackmag, kinderjáték, felmosórongy – tönkreteheti. És ami forog, az el is romolhat, a két faluban mégse jellemző a gyakori meghibásodás. Vízügyes forrásunk hozzátette: a vert falú, alap nélküli házakat okkal lehet félteni a gravitációs csatornaépítéssel, mélyebb árok ásásával együtt járó vákuumos talajvíz-eltüntetéstől.

Az alap nélküli házak miatt

Az apátfalvi Csokonai utcában és döntő részben a makói Honvéd városrészben is azért nyomás alatti rendszert terveztek és építenek, „mert az ott lévő, jellemzően rossz állagú, megfelelő alap nélküli és így statikai állékonyság nélküli ingatlanokban jelentős károkat okozna a mélyvezetésű gravitációs csatorna építését megelőző vákuumos talajvízszint-süllyesztés" – válaszolta kérdésünkre a csatornaépítést végző társulat projektmenedzsere, Ortutay Miklós. A félreértést tisztázandó hozzátette: „A házi átemelőt tartalmazó tartályokat vagyonvédelmi és üzemelésbiztonsági okokból helyezik el az ingatlanok kerítésén belül, a dögökkel kapcsolatos magyarázat teljességgel ismeretlen előttünk."

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 28. 19:35
  „most is a magyarok dolgoznak rájuk és még ök ugatnak ? ugyanmár”
 • 97. jagoda194 2013. szeptember 17. 11:27
  „A Rend ,a Fegyelem nem minden népcsoport erénye,Apátfalván Károlyi ur munkájára e tekintetben nagy szükség lenne, a felvilágosítást illetően.”
 • 96. Roland1000 2013. szeptember 15. 17:07
  „Minek ezeknek csatorna? Bezzeg ahol meg szívesen vennék, ott nem épül csatorna soha...”
 • 95. Apollo 2013. szeptember 14. 18:30
  „"Cillit_bang"

  Most őszintén,... ezeket a bugyuta kérdéseidet, miért nem válaszolod meg te magadnak ?”
 • 94. Qllancs 2013. szeptember 14. 17:01
  „93. cillit --igazad van !
  Nem is értem ..miért ölte meg a W. Renátó pl. a 72 éves, mindenki álltal szeretet, tisztelt papot ???
  Mert ők mindenek felett állnak, <moderálva> !”
 • 93. Cillit_bang 2013. szeptember 14. 12:05
  „Nem is tudom melyik pártok és kormányok emelték a magyarok fölé ezt a nemzetséget!??
  Nem is értem miért van ennyi probléma.??
  Nem is értem miért van ennyi hozzászólás minden ilyen hasonló cikkhez.??”
 • 92. bambulla 2013. szeptember 14. 09:36
  „már megint a romák?
  mit akarnak még?”
 • 91. myckie 2013. szeptember 13. 16:41
  „89. WSS
  Teljesen életszerű: Olyan munkahelyet keresni, ahol nem érzed, hogy kizsákmányolnak!”
 • 90. Apollo 2013. szeptember 13. 16:17
  „" myckie 87"

  Bizony-bizony...tehát ott a pont ! :)”
 • 89. WSS 2013. szeptember 13. 16:04
  „87. myckie
  Olyan munkahelyet kell keresni ahol nem érzed, hogy kizsákmányolnak vagy előre a lenini úton!
  A kormányokat pedig meg is lehet dönteni nem csak panaszkodni! Ha kell tettekkel vagy a szavazó fülkében ikszelve, de a fotel előtt a tévét nézve biztosan nem illetve a számítógép előtt a monitort bámulva! :) :-(”
 • 88. Apollo 2013. szeptember 13. 13:23
  „"kontrapista"

  Pista Bácsi !

  A mellékelt ábra hibás, vagyis a szóban forgó a cikkben is kifogásolt, műanyag aknatető és a képen látható fém szerkezetű aknatető nem egy és ugyanaz...röviden rossz a kép :):)”
 • 87. myckie 2013. szeptember 13. 13:20
  „81. WSS
  Miért nem folytatod?
  pl.:
  6. A gazdagok a szegények kizsákmányolásából szerzik vagyonukat!
  7. Ha nem kapsz valamit, amiért megdolgoztál és ehhez a kormány tevékenysége is hozzájárul, akkor elszegényedsz!
  Ha pedig többet kapsz, mint amiért megdolgoztál és ehhez a kormány tevékenysége is hozzájárul, akkor meggazdagodsz!
  8. Ha annyira elszegényedsz (más /kormány, kizsákmányoló gazdag/ tevékenysége ill. tétlensége, hozzá nem értése miatt), hogy nem tudod saját alapvető létfenntartásodat legálisan finanszírozni, akkor más alternatívákat keresel!
  9. Ha a felső tízezer azt gondolja, hogy a többség elnyomásával, kizsákmányolásával, nyomorba döntésével a saját gazdagságát növelheti (valameddig), akkor téved!
  stb.....”
 • 86. Lacusch69 2013. szeptember 13. 11:47
  „81. Ott a pont!”
 • 85. Lacusch69 2013. szeptember 13. 11:46
  „80. Ahhoz képest elég jól eljutott Apolló a MACIKA-tanoncokhoz.
  Az egész inkább hangulatkeltés. Furcsa, hogy mindenkire vonatkoznak a törvények?
  Annyit hozzátennék, hogy bárcsak nálunk a Szegedi utcán lenne ilyen járda... Csak mi nem picsogunk...”
 • 84. Lacusch69 2013. szeptember 13. 11:43
  „79. Segítek: Honvéd pl. kb. 2m.rel mélyebben van Makó nyugati részénél, ott azért lesz (van?) szivattyús megoldás.
  Ilyesmire gondoltam...”
 • 83. rózsakert 2013. szeptember 13. 11:33
  „81. WSS 2013.09.13. 10:56
  Ez tanulságos történet!

  Nagyon igaz !
  A hajléktalanok és más "rászorultak " értelmetlen folyamatos segítése csak megerősíti őket abban a tudatban, hogy ha nem tesznek semmit sem--EZ AKKOR IS JÁR NEKIK.

  Racionális segítségnyújtásra természetesen szükség van, de ALANYI jogon a többség rovására élő......ni.( na majdnem leírtam-szóval semmit sem tenni !!! ) ...hát????????????????????????????????”
 • 82. kontrapista 2013. szeptember 13. 11:28
  „77.a polloska
  " Remélem segítettem "
  Igen, de kérek még egy segítséget , mint " önképesített szakembertől ":
  A képen látható aknatető öntöttvas vagy műagyag ?”
 • 81. WSS 2013. szeptember 13. 10:56
  „Ez tanulságos történet!

  Egy okos Amerikai közgazdasági professzor egyszer kijelentette, hogy Ő
  soha nem buktatott meg egy hallgatót sem , de a közel múltban
  megbuktatott egy egész osztályt .

  Miért? Azért mert az osztály kitartott amellett, hogy az "Obama care"
  szociális program nagyon is jól működik. Nem lesz tovább szegény , sem
  gazdag , sőt mindenki egyenlő alapon fog élni és fogja érezni majd magát.
  A professzor azt mondta , OK , próbáljuk ki a tervet és majd
  meglátjuk kinek lesz igaza. Mától fogva mindenkinek az osztályzatát
  csak összeadjuk és egy átlag osztályzatot fog kapni mindenki a
  végén. Jó?
  Így majd meglátjuk kinek lesz igaza a végén. Mindenki az osztályban
  bele egyezett. A legjobb az 5-ös és a legrosszabb az 1-es osztályzat lesz.
  Az első teszt után mindenki 4-est kapott. Így azok akik tudtak, mert
  sokat tanultak , reklamáltak, viszont aki kevesebbet tanult az meg
  örült az osztályzatnak.
  A második teszt alkalmával a hallgatók akik az első esetben keveset
  tanultak , még kevesebbet tanultak , és akik először sokat tanultak
  ,ugy gondolták hogy akkor ők minek igyekezzenek es Ők is kevesebbet
  tanultak. Így a második teszt eredménye csak egy elégséges 2-es lett.
  A harmadik teszt után mindenki elégedetlen volt, mert mindenki
  kevesebbet tanult és mindegyik a másikakat okolta az alacsony
  eredményekért . Tehát senki nem volt megelégedve és mindenki megbukott.
  Ekkor a professzor azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyan ilyen
  módon alapszik és azért fog az is megbukni . Mert ha a jutalom elég
  nagy, a szorgalom is nagyobb, hogy valaki sikeres legyen. De ha egy
  kormány elveszi a jutalmat az igyekvőktől , hogy a lusta is jól járjon, senki nem fogja törni magát , ha Ő azért kevesebbet kap.
  Itt van még 5 nagyon tanulságos mondat:
  1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod.
  2. Ha kapsz valamit amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész biztos valaki másnak kellett megdolgozni.
  3. A kormány nem tud adni senkinek semmit, addig amíg azt valaki mástól el nem veszi először.
  4. Semmit nem tudsz megsokszorosítani úgy, hogy először elosztod.
  5. Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni mert a
  másik fele úgyis eltartja. És mikor a másik fél rájön arra, hogy akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét arra költi állandóan aki nem csinál semmit. Ez a kezdete annak, hogy az a nemzet a bukás felé halad.

  Te mit gondolsz hová haladunk???”
 • 80. myckie 2013. szeptember 13. 10:20
  „78. Lacusch69
  Gratula! Mi a téma? Te se értetted meg a cikket! A helyi c.. romák - mivel tájékozatlanok - azt hiszik (ebben az építkezésen dolgozó munkások, akarva-akaratlanul meg is erősítik őket), hogy a más rendszerű csatorna berendezést az ő másságuk miatt alkalmazzák ebben az utcában! Ez a téma! A műszaki megoldások helyességét - az arra hivatottak - nem blogokban szokták megvitatni!”
 • 79. Apollo 2013. szeptember 13. 10:03
  „"Lacusch69"

  Visszakérdezek, ha megengeded : Szerinted itt hányan írtak a konkrét téma kapcsán ? Szorgalmi feladatkén légy szíves számold össze, de előre bocsátom, hogy nem sok kommentet fogsz találni a témához kapcsolódva ami kritikai vagy építőjellegű lenne....úgy hogy erről ennyit.

  Egyébként témával kezdtem ( 5. hsz-t olvasd el !) de ha tovább olvasod láthatod, hogy nem volt rá vevő...”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig készült el 10 év alatt a sváb ház

Egy évtized alatt sem ért véget a pitvarosi sváb ház kálváriája, a felújítás befejezésére még várni kell. Tovább olvasom