Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Diákok Pulitzer-díját adták át Makón

Makó - Közismert médiaszemélyiségek részvételével zajlott az a konferencia, amellyel egyben a makói születésű Pulitzer Józsefre is emlékeztek a hagymavárosban tegnap.
Széchenyi téri szobrának megkoszorúzásával, majd a Korona dísztermében megtartott emlékünnepséggel tisztelgett neves szülötte, Pulitzer József sajtócézár előtt tegnap Makó. Mint az ünnepségen Molnár László pedagógus, újságíró, a Pulitzer-hagyományok mentora elmondta, a modern újságírás megteremtőjének a városban emléktáblája és szobra van, nevét viseli a helyi diákotthon – Makónak tehát fontos a Pulitzer-örökség. Az emlékünnepség egyben sajtószakmai konferencia is volt, amelyen olyan előadók gondolatait hallgathatta meg a dísztermet megtöltő közönség, mint Méhes Gábor, lapunk és a Sport Tv munkatársa, D. Tóth Kriszta, az MTV műsorvezető-szerkesztője, Al Ghaoui Hesna, az MTV külpolitikai tudósítója és Haszán Zoltán, az Index főszerkesztő-helyettese.

Ugyanitt adták át a nyerteseknek Pulitzer szülővárosának díját, amelyet az önkormányzat és a kulturális tárca alapított fiatal, tehetséges újságírók elismerésére. A kiírás iránt egyébként idén még a tavalyinál is nagyobb volt az érdeklődés: szerte az országból negyvennyolc jelentkező küldött be összesen kétszázötven írást. A beérkezett pályamunkákat idén is a Pulitzer-emlékbizottság bírálta el Baló György elnökletével; tagja volt még a grémiumnak többek közt Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke, Csillag András Pulitzer-kutató és lapunk főszerkesztője, Szetey András is.

Hrabovszki Rita és Nagy Zsófia vehette át a félmillió forinttal együtt járó diák Pulitzer-díjat, Matey István pedig különdíjas lett. Fotók: Segesvári Csaba

Az első díjat két kategóriában osztották ki. A tizennyolc évesnél fiatalabb pályázók mezőnyéből a békéscsabai Hrabovszki Rita vehette át az elismeréssel járó Kiss Jenő-szobrocskát Buzás Péter polgármestertől, illetve a félmilliós pénzjutalmat Arató Gergelytől, az oktatási tárca államtitkárától – ő a békéscsabai menekülttáborban végzett önkéntes munka során szerzett benyomásairól írt. Hasonló szobrot és összeget vihetett haza a tizennyolc és huszonöt év közötti pályázók legjobbja, a nyíregyházi Nagy Zsófia, aki egy idegen városban átbulizott éjszaka élményeit dolgozta fel. Idén először különdíjat is kiadtak: az ugyancsak nyíregyházi Matey István ötvenezer forintot és könyvjutalmat kapott Kárpátalján töltött gyermekkorát felelevenítő, személyes hangú visszaemlékezéséért. A győztes pályamunkákat később lapunkban is közölni fogjuk.

Olvasóink írták

 • 7. hrarita 2008. december 28. 22:05
  „Kedves kritikusaim!
  Nos igen, Jelenlévőnek van igaza, 14.es vagyok. A rosszmájú és irigy megjegyzéseket pedig köszönöm, nem hatottak:).”
 • 6. gerzson 2008. november 10. 14:53
  „Drágáim!

  Rita ezelőtt 2 évvel írta a nyertes cikket. Ma húsz éves.

  NABUMM!”
 • 5. ...Jelenlévő... 2008. november 04. 15:57
  „Azt hozzátenném, hogy a fiatal kategória az Középiskolásokig szól és van olyan is hogy 14. osztály, lehet hogy ő pont ebbe a kategóriába van és ilyenkor a kor nem számít.”
 • 4. tanyabarbi 2008. október 30. 21:05
  „biztosan aratnék az alsós kategóriában :---D”
 • 3. dymo 2008. október 30. 19:56
  „Tanyabarbi!
  Írj erről egy tényfeltáró riportot, és indulj te is jövőre :-)”
 • 2. 4 2008. október 30. 17:07
  „tanyabarbi, azért kapta 20 éves, mert jól tartja magát és csak 18 évesnek néz ki, de ha kicsit távolabról nézet már csak 17 vagy 16 éves.”
 • 1. tanyabarbi 2008. október 30. 13:38
  „http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=9383787 nem azért a húszfillérért, de a 18 évesnél fiatalabb kategóriát egy 20 éves nyerte meg. csak én érzem úgy, hogy ez etikátlan?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leader-munkaszervezetet alakítottak Makón

Makó - Összeállt a Marosvölgyi Leader Egyesület munkaszervezete, amely a Korona Szállóban működtet… Tovább olvasom