Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Diétás menüt is kérhetnek

A liszt-, tej- és tojásérzékeny gyermekek számára speciális ételt készítenek január vége óta a Makó közétkeztetéséért felelős központi konyhán. Az óvodák és az iskolák is felmérték az igényeket, de még több diétás megrendelésre számítanak. A többletköltséget a fenntartó kht. nem terheli a szülőkre.
A belvárosi iskola ebédlőjébe már a héten megkezdik a diétás ételek kiszállítását Fotó: Schmidt Andrea
Különleges étrenddel szolgál január vége óta Makó központi konyhája a diétára szoruló óvodások és iskolások számára, hiszen elég sok kisgyermeknek okoz gondot a liszt-, tojás-, vagy tejérzékenység. Korábban az otthonról hozott elemózsiát kellett a kicsiknek elfogyasztaniuk, míg társaik a „normál" ételeket ették, de az is előfordult, hogy a gyermekeknek kellett megválogatniuk: ezt megehetik, azt pedig nem – tudtuk meg Nagyné Zombori Margittól, a Belvárosi Általános Iskola és Művészetek Iskolájának igazgatóhelyettesétől.

Egyelőre két lisztérzékeny kisgyermeknek rendeltek speciális ételt, de további igényekkel is számolnak az intézményben. Tudnak még két idősebb, hetedik-nyolcadikos tanulóról is, aki tej- és tojásérzékenység miatt nem fogyaszthatja azt, amit a többiek, ám szüleik nem igényeltek különleges étrendet – mondta az igazgatóhelyettes, aki hozzátette: a most megrendelt menü kiszállítását a kht. már a héten megkezdi.

Bende Sándor, a konyhát működtető Makói Kommunális és Közbeszerzési Kht. ügyvezetője elmondta: összesen körülbelül nyolcvan adag diétás ételt igényelnek Makón naponta, ez szinte elenyésző mennyiség az átlagosan háromezer adagos napi kapacitás mellett. Persze a konyhának ettől függetlenül meg kell felelnie ezeknek a speciális igényeknek is.

– Elsősorban nem a különleges alapanya-
gok okoznak jelentős többletköltséget, hiszen csak a hagyományos liszttel készült ételek pótlásához kell drágább terméket beszereznünk, hanem a többlet munkaerő, hiszen a hatvan-nyolcvan adagot is épp olyan gondossággal kell megfőzni, mint amennyi odafigyelést a több ezer adagos üstök felügyelete jelent, ezért drágább a diétás étel előállítása. Ennek ellenére a diétás adagért is pontosan ugyanannyit kérünk, mint amennyit a többi óvodás vagy tanuló után kell fizetni, a különbséget a társaságunk gazdálkodja ki – foglalta össze Bende Sándor.

Az igazgatótól még megtudtuk: előzetesen felmérték az igényeket, és aki jelezte, hogy szeretne a speciális ételből rendelni, annak külön ételhordót is biztosítania kell. Erre fel van írva az igénylő neve, és hogy milyen jellegű diétára van szüksége. A különleges étkek egyébként jellegüket tekintve nem térnek el jelentősen a hagyományos módon készítettektől – például ha a menüben rántott hús szerepel, a tojás- vagy lisztérzékenyek részére ugyanolyan körettel, de natúr szeletet tálalnak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltüzelték a közösségi házat

Lényegében már csak a váza van meg annak a Honvéd városrészben álló faháznak, ami éveken át… Tovább olvasom