Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Díjcsökkentést kérnek az üzletek bérlői Makón

Makó - Nyílt levélben kéri a képviselő-testületet az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díjának csökkentésére a belvárosi bérlők nevében szószólójuk, Hermann János. A polgármesteri hivatal nem kommentálja a kérést, de a mostani 5,7 százalékos emelés kapcsán emlékeztet: az elmúlt 4 évben nem emelték a díjakat.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
„Az üzletek forgalma a töredékére esett vissza, részben a lakosság számának csökkenése, részben a reálkeresetek csökkenése miatt. A szabadpiacon az ingatlanárak és a bérleti díjak 30 százalékkal csökkentek. Nincs elég üresen álló önkormányzati üzlet, vendéglátóegység, ingatlan Makón?" – olvasható többek között abban a lapunkhoz eljuttatott nyílt levélben, amelyet az egyik főtéri üzlet bérlője, Hermann János a többiek nevében is címzett az önkormányzathoz. Amíg hivatalosan is működött, ő volt az üzletbérlők egyesületének elnöke. A belvárosban egy-két kivételtől eltekintve minden bolt bérelt helyiségben működik – számuk folyamatosan változik a bezárások, ritkábban a nyitások miatt, pillanatnyilag 30-an vannak. Az egyesület a szervezeti forma költségei miatt ma már a múlté, de a levelet megbeszélték, azzal minden bérlő egyetért.

Az üzletek forgalma a töredékére esett vissza – írják az önkormányzatnak címzett levelükben a bérlők. A szerző felvétele
Az üzletek forgalma a töredékére esett vissza – írják az önkormányzatnak címzett levelükben a bérlők.
A szerző felvétele


A levél szerzője 22 éve bérel üzlethelyiséget a Széchenyi téren. Tavaly havi 410 ezret fizetett a műszaki cikkeket árusító bolt után, amely 340 négyzetméteres – ebből 240 négyzetméter az üzleti tér. Azt mondja, az önkormányzat hozzáállása felháborító. A bérleti díjak az idei drágulással együtt – 5,7 százalékos emelésről van szó – kigazdálkodhatatlanok, s várható, hogy miután a többi helyi adónem is emelkedett, a válságnak pedig nincs vége, mind többen fognak bezárni. Hermann János azt mondja, az önkormányzatnak nem a kereskedőket, vállalkozókat kellene sarcolnia, amikor a központi bevételei csökkennek, hiszen az üzleteknek helyet adó ingatlanokra a város amúgy sem költött az elmúlt évtizedekben. A nyílt levelet egyébként hamarosan – amint kézhez veszik a hivatalos tájékoztatót az idei emelésről – egy, a polgármesternek és a képviselőknek küldött személyes levél is követi majd, amelyet valamennyien aláírnak.

A polgármesteri hivatalban nem kommentálták a nyílt levelet, arra azonban felhívták a figyelmünket, hogy 2009 és 2012 között a városban nem volt bérletidíj-emelés. Ez az aktuális inflációt figyelembe véve – a számok zárójelben – 2009-ben (6,1%) 2,6 milliós, 2010-ben (4,2%) 1,8 milliós, 2011-ben (4,9%) 1,9 milliós, 2012-ben (3,9%) pedig 1,6 milliós kiesést jelentett az önkormányzatnak. A helyiségek bérleti díjának kialakításánál az önkormányzat a piaci viszonyokat veszi figyelembe, továbbá évente kikéri ingatlanforgalmi szakértő véleményét is a bérleti díjak mértékére, megállapításának módjára. Az emelés előtt a legalacsonyabb bérleti díj Makón négyzetméterenként 305 forint, a legmagasabb 2226 forint volt – most, az 5,7 százalékos, inflációkövető emelés után ez a két szám 322, illetve 2352 lesz.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a nyílt levelet.

Nyílt levél a makói Polgármester Úrnak és a Képviselőtestületnek!

Üzlethelyiségek bérleti díjának emelése ügyében

A Polgármester Úr arra kért minket bérlőket, hogy zokszó nélkül fogadjuk el a bérleti díjunk emelését. Arra hivatkozott, hogy a város költségvetéséből a kormány elvont és az szűkös. Kérésének nem tudunk eleget tenni, mert nekünk is 2008 óta folyamatosan csökken a bevételünk. Az Önkormányzat bajban van.

A bérlők nincsenek bajban? Sajnos az idén is folytatódik a tendencia, hogy többen kénytelenek lesznek feladni üzletüket. Ahogy a város lakói szegényednek, egyre kevesebb ember engedheti meg magának, hogy a napi megélhetést biztosító cikkeken kívül mást is vásároljon. Az üzletek forgalma ez által a töredékére esett vissza, részben a lakosság számának csökkenése, részben a reálkeresetek csökkenése miatt. A helyi vállalkozások nem lehetnek beszállítók a milliárdos makói beruházásokban. Külső cégek lehetnek csak nyertesek, így a pályázaton megnyert pénz nem Makón kerül körforgásba.

Sajnos úgy néz ki, hogy csak a bérleti díjunkra /a H-Elektrománia esetében 410.000.-Ft/hó/ és az adóforintjainkra van szükség. Az építményadó,a kommunális adó,és az „iparelűzési" adó is növekszik. Az ilyen kölcsönös viszonyra alakult ki az a mondás, hogy: ÉLNI és ÉLNI hagyni!!!!!Amennyiben ilyen egyoldalúan kezelik ezt a viszonyt,eljuthatunk odáig,hogy nem lesz aki bérelje ezeket az önkormányzati ingatlanokat. A szabadpiacon az ingatlan árak és a bérleti díjak 30%-kal csökkentek. Más városokban nem emelték, hanem csökkentették a bérleti díjakat. Nincs elég üresen álló önkormányzati üzlet, vendéglátóegység, ingatlan Makón? Nem ezek hasznosításával kellene plusz bevételi forráshoz jutni?A fürdőváros főterén nem szükségesek az üzletek ,a vendéglátóegységek,a szolgáltatók?A bérleti díjemelésből éves szinten 2,5millió Ft az önkormányzat kiesése. Ez egy fa ára a fürdő előtti téren. Az üzletek bérlőinek pedig a vállalkozásuk életben maradása a tét.

A jó gazda tudja, hogy a birkát nem csak nyírni, hanem etetni is kell. A tulajdonos önkormányzat nem tett értéknövelő beruházást, illetve korszerűsítést az ingatlanjai vonatkozásában. Az üzletek 50 évvel ezelőtt épültek, azóta ugyanabban az állapotban vannak. Úgy gondoljuk sikeres város, csak sikeres polgárokra épülhet. Légvárat épít az, aki a gazdaság megfojtásával akar túlélni és sikert aratni. Azt szeretnénk, hogy a lokálpatriotizmus ne csak választási szöveg legyen, hanem a saját bőrünkön is érezzük a hétköznapokban. Ennek a kézzelfogható jeleit szeretnénk látni a szavazó gombok nyomásánál is, és nem csak a kopogtatócédula begyűjtésekor kedves képviselők.
Köszönettel:

                                                                      Hermann János
                                                                    A helyiség bérlők nevében

Makó, 2013.02.25.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. kgb696 2013. március 09. 08:29
  „Buzás meg ne hivatkozzon, arra, hogy azért emel adót mert az elmúlt 5 évben nem emelt! Az elmúlt 5 évben a béreket sem emelték és egyre szegényebbek a szegények! Igaz a kormánynak köszönhetően a gazdagok legalább gazdagabbak!”
 • 29. kgb696 2013. március 09. 08:02
  „Amíg ebben az országban recesszió van, márpedig idén is az lesz, addig folyamatosan csökkenteni kell a díjakat nem emelni, majd ha egyszer beindul a gazdaság, úgy 2030 körül akkor lehet emelni, addig tilos!”
 • 28. Pierre_Quatre 2013. március 08. 17:47
  „25: Mágorinén még a Fidesz is keresztül néz, nem a város, annyi respektje nincs a pártjában, hogy a márc 15-i fideszes banzájon a Petőfi parkban fölszólalhasson, helyette Lézert és Hendét küldik...”
 • 27. papika56 2013. március 08. 13:43
  „20. --21.
  Vásárhely ügyeit is lázárjani intézi.. nem a pogimester !!!”
 • 26. Egyolvasó 2013. március 08. 12:53
  „25. Francois 2013.03.07. 18:12

  Neked az fáj, hogy én szeretek seggeket nyalni? :))”
 • 25. Francois 2013. március 07. 18:12
  „24. Egyolvasó 2013.03.07. 17:50 Tudom te nagyon okos ember vagy! Nem tudod hol lehet azt a fajta telefont venni ami Döbröginek meg a slepjének is a füléhez van ragadva vezetés közben és nem büntet érte a rendőr?! T-mobilnál nincs! Lehet a panonnál?! Holnap megkérdezem!Jut eszembe 24. Egyolvasó 2013.03.07. 17:50 Még jó hogy van aki mer szólni mint én, és nem a seggeket nyalom! :) 23. czindi 2013.03.07. 17:15 Szépen írtad más város, tudod hogy Mágoriné valamit tudjon tenni az orrára is kellene valamit kötni! De ugye itt makóról beszélünk. Szegény képviselőt egyszerűen lenézik keresztül néznek rajta! Kíváncsi vagyok a mai lakossági fórumon 1% igazság jut e a lakosságnak mert 99% hazugság igen! Hajrá Makó n így szeretlek! Aktum paktum! :)”
 • 24. Egyolvasó 2013. március 07. 17:50
  „23. czindi 2013.03.07. 17:15

  Ne ereszkedjen le a szintjére, mert legyőzi a rutinjával.”
 • 23. czindi 2013. március 07. 17:15
  „21. Francois, Te komolyan gondolod, hogy egy orsz. gyűlési képviselőnek nincs beleszólása egy város életébe? Nézz már egy kicsit Makón túlra is...”
 • 22. scott1 2013. március 07. 15:58
  „Na, mi ez a nagy elvándorlási kedv? Amikor évekkel ezelőtt egy-két fórumozótársammal leírtuk, hogy mi lesz itt pár év múlva, mindenek voltunk csak rendes emberek nem! Ezek után illő volna maradni talán! Főleg, hogy a felvállalt véleményük miatt még csak munkanélküliek sem lettek, az csak a "pofázásért" járt... nem hiszem, hogy egyetlen egy is lett volna, akit úgy löktek utcára, hogy közölték vele, hogy ha jót akarnak magának még a megyéből is költözzön el!”
 • 21. Francois 2013. március 07. 12:52
  „20. czindi 2013.03.06. 17:10 Mellékesen Mágorinénak mi köze ahoz hogy Buzás 15-év óta minden évben emeli a díjakat?! Naaaaaaaaaaaaaaaaa?! Szerintem semmi! Egyedül amit zokon vehetnénk tőle, hogy ígéretéhez híven a fürdő felelősök még nem lettek elszámoltatva!”
 • 20. czindi 2013. március 06. 17:10
  „Egen. El kell azon gondolkodni, hogy kevesebbért kiadom, vagy nem lesz bérlő, és fizethetem az őrző-védő szolgálatot, meg a rezsit?! ( ami akkor is van, ha nincs fogyasztás.)
  Persze azon is lehet gondolkodni, hogy a városnak tervezni kell a költségvetést, és az nem lehet negatív...
  És azon is, hogy van ennek a városnak ( és a térségnek?! ) egy országgyűlési képviselője...”
 • 19. Francois 2013. március 06. 06:13
  „Én például nagyon hiányolom kakukkfű építő jellegű hozzászólását a cikkhez! :) Miért is emelnek, mert tudják a vállalkozók nem tudják Kövegyre vagy Palotára kivinni az üzletüket, mellékesen ezek az üzletek a 70-es évek óta így néznek ki, de én megfejtettem turisztikailag szellemvárost akarnak Döbrögiék csinálni a városból! Üres fürdő, szétbombázott utcák, milyen szépen fog kinézni egy kopasz üres üzletsor! :) Hajrá így tovább! Bár lehet a retro stilus végett emelnek bérleti díjat, hisz ezek az üzletek a 70-es évekbe repítenek bennünket vissza he megnézzük a falakat, burkolatokat! :) Ezt viszont meg kell fizetni! :)”
 • 18. Anyádlóháton2 2013. március 05. 22:08
  „Herman Úrnak és a bérlőknek teljes mértékben igaza van. A városnak előbb adni kellene, hogy később legyen miből elvennie. Sajnos a város vezetése nem éri fel ésszel!
  12. Lokálpatrióta gondolatai szintén teljes mértékben helytállóak, mind a város egyszemélyű "hallhatatlan" vezetőjével kapcsolatosan, mind a megélhetést illetően.”
 • 17. Francois 2013. március 05. 19:09
  „Áljunk mög egy szóra makó fürdőváros, röngeteg túristával, csak dől a pénz napi 1600-1700 vendég a fürdőben, rengeteg munkahely! Világ szinvonal. Na akadékoskodjunk már a bérleti díjon embörök! Ez egy sikör város, azért ennyi a díj aktum paktum! Makó én így szöretlek! :)”
 • 16. barátfüle 2013. március 05. 17:33
  „6. paprika56
  "De 22 év alatt jóóól megszedte magát,miért nem vett saját üzletett amikor szaladt a szekér."
  Egy kis helyesírás. magát után pont, új mondat nagybetű, üzletet 1t, amikor előtt vessző, kérdő mondat végére kérdőjel.
  Most egy kis gazdaságtan: Azért, kedves irigy hozzászóló, mert a főtéren nem lehet üzletet venni, mert mind az önkormányzaté. Az önkormányzattól pedig hiába kérték, nem adta el. Forgalom itt van. Egy sarokkal hátrébb, vagy egy utcával távolabb már nem keresik a vevők. De ami késik, nem múlik.”
 • 15. Tibi71 2013. március 05. 17:31
  „A német és szlovák rendszámos hirtelen meggazdult tisztességes polgárokat vegyék rá a tisztességes adó megfizetésére.
  Ez az ország azért nem jut előbbre mert sajnos sok az ilyen ember,csak a bérből és fizetésből élőket sanyargatják.”
 • 14. KamuNeni 2013. március 05. 14:29
  „Hat a berleti dij nem eri meg a helyiseget. ha a berlo biztonsagosan meg tudna elni belole akkor igen. De avval a penzzel ami makon van es avval a forgalommal a berek gyalazatosan magasak. Nem szabadna realisztikusan tobb mint talan 50 ezer forint havonta.

  Ha a varos emeli aberleti dijakat akkor az araknak is fel kell menniuk ami ugye egy felelotlen cselkves lessz a varos reszerol, mert meg jobban rontja a helyzetet.

  De mako szerintem fel van keszulve az ures boltokra es mar gyakorlatuk is van a kezelesukben. Igy aztan nem csoda hogy meg tobbet akarnak.

  Az arakat inkabb csokkenteni kellene minimum a felevel ebben az evben es legalabb 10%-al az elkovetkezo ot evben ahhoz hogy a varos fotere legalabb tartalmazzon valami boltokat.

  Gagyi vegigmenni rajta es latni azokat a szanalmas bolt tulajdonosokat ucsorogni az ures boltjaikban. Egyik se mosolyog, mindegyik azon gondolkozik honnan vegyen kolcsont hogy meg egy honapot nyitva tudja tartani.

  Szanalmas latvany.”
 • 13. papika56 2013. március 05. 13:46
  „Emberek ! Na ma kiakadtam !
  Ma de. hozták az ez évi adókat tartalmazó borítékot.
  A ház adó ..nekem 50 % a részem...annyi mint tavaj az egész házé. Sőt még 10 000.- büntetési adót ??? is külön csekken ?????De az 1 féléves csekk nincs !! csak 1 évre összesen ??? MIÉRT nem 2 részletben ??????

  Megküldték az éves súlyadót ...1 csekken a 2 félévest !!!!!!! + még + 1 csekk :145.-késedelmi kamatról ???? ELŐRE ..honnan tudják ,hogy késni fogok?? és nem idő előtt fizetem ki ???
  Miért 1 csekken van a 2 féléves adó ???? Hogyan lehet befizetni 2 X ????????
  V.”
 • 12. Lokálpatrióta 2013. március 05. 12:40
  „Teljesen egyetértek Hermann Jancsiékkal: az általa leírtakat azt hiszem tökéletesen alátámasztja a sok üresen tátongó üzlethelyiség a városban. Ha valami drága, akkor azt nem veszik, nem bérlik...
  A városvezetsen már évek óta látszik, hogy teljesen elrugaszkodtak a valóságtól, mondhatni burokban élnek - fogalmuk sincs, hogy a sűrű fillér jobb, mint a ritka forint...
  Van egy ember - nevezzük őt polgármesternek - akin évek óta az látszik, hogy önmaga szerint kiváló, 20 éves munkásságának méltó emlékeket állítson örök mementóul a város számára, hogy ő bizony itt volt és ő volt az aki naggyá tette a várost. Ezen törekvései közben mindent ezeknek a megalomán terveknek rendel alá, ha törik, ha szakad, akkor is meg kell / kellett épülni ezeknek a monumentális (valójában jelenleg teljesen haszontalan) emlékeknek, amik az ő nagyságát hirdetik. Várom mikor javalosja majd Molnár <moderálva> László, hogy állítsanak szobrot neki mondjuk a Pulitzer szobor helyére. Ez az ember és az őt körülvevő slepp egyre kilátástalanabb helyzetbe hozza az országos politika miatt már amúgy is nyomorgó lakosságot. Remélem a lakosok nem felejtik majd ezt el, és jövőre a virágok, nyugdíjas napi ingyen sütik / pörköltek ellenére is ez ellen az ember ellen szavaznak majd!
  Sajnos mi is a költözés gondolatával foglalkozunk a családommal, ami ismét 4 fővel csökkentené az amúgy is fogyó városka lélekszámát. Komolyan mondom, hogy utálom azt, amikor arra kényszerítenek, hogy elhagyjam azt a helyet ahol születtem, amikor azon kell agyalnom, hogy vajon a gyermekeimnek nem lenne e jobb, ha külföldön nőnének fel. Imádok itt élni, és pont ezért gyűlölöm az ilyen önző, hazug politikusokat, akiknek a saját önös érdekei miatt családok százainak kell elmenekülni innen csak azért, hogy ne haljanak éhen, azért hogy valahol boldoguljanak...”
 • 11. NoComment- 2013. március 05. 12:20
  „2.Egyolvasó.
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszéd kertjét is rendben tartja a 97 éves néni

Erdélyben született, 8 éve Makón él az az idős asszony, akinek mozgékonyságára és életerejére szomszédai is a csodájára járnak. Tovább olvasom