Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Díjnyertes borok Sarró Mihálytól

Makó - Hagymája mellett akár borairól is újra híres lehetne Makó – vallja Sarró Mihály, aki nedűivel megyei és országos versenyeken is indul nem csekély sikerrel. Azt mondja: ahhoz, hogy a tölgyfahordóban érő bor finom legyen, többet kell vele foglalkozni, mint az asszonnyal.
Makó valaha neves szőlőtermesztő vidék volt, borairól legalább annyira ismert, mint most a hagymájáról – mesélik az öregek. Ám hiába a Maros-part tápanyagban gazdag talaja, a sok napsütés, a fáma szerint az itteni gazdák egy szőlőtőkéket pusztító járvány után feladták, inkább a vöröshagymát választották. Az évszázadokkal ezelőtti hagyományokat alig néhányan folytatják már csak – a négy-öt utolsó komoly borász egyike Sarró Mihály, aki épp a közelmúltban nyert bronzérmet egy megyei borversenyen.

Korábban a tejiparban dolgozott, most szakácskodik, a borászattal pedig 15 esztendeje foglalkozik. A sóshalmi Takács Ferenc és a makói Török Alajos ismertette meg vele a borkészítés fortélyait, és szőlőt is termesztett 4 láncon Szugolyban és Goszpodiban. Idén viszont vennie kell majd az alapanyagot, mert a jég nála is elvert mindent. A jó borhoz – mondja – mindenekelőtt friss, üde, zöldmentes szőlő kell, amit tisztán kell kezelni. Ő tölgyfahordóban érlel, onnan fejti üvegbe vagy fémtartályba a nemes italt. Hozzáteszi: amíg érik, mindennap figyelni kell rá, olykor kezelést, máskor utántöltést igényel. – Többet kell törődni vele, mint az asszonnyal – tréfálkozik, és ezen jót mosolyog a felesége is, aki egyáltalán nem bánja, hogy férje ilyen hobbit választott. Egyébként csak száraz bort készít, amit szerinte a legkevésbé sem vétek fröccsként fogyasztani. Az éves bormennyiség nála nagyjából 1200 liter, amit a szomszédokkal, barátokkal fogyasztanak el.

Sarró Mihály örülne, ha fiatalok is kedvet kapnának a borászathoz Makón. A szerző felvétele
Sarró Mihály örülne, ha fiatalok is kedvet kapnának a borászathoz Makón. A szerző felvétele

Miközben Sarró Mihály díjnyertes zöld veltelinijéből tölt egy pohárkával, büszkén mutatja a falon sorakozó díszes okleveleket a legkülönfélébb országos és megyei versenyekről. Szerinte Makó újra híres lehetne borairól, hiszen a körülmények kedvezőek a termesztéshez, csak a fiatalok hiányoznak hozzá, akiknek az öregek átadhatnák tapasztalataikat, tudásukat. Pedig nincs jobb érzés annál, amikor az ember a maga készítette nedűből azzal a jó érzéssel kortyol, hogy ezért a zamatért, illatért megdolgozott. Ennél már csak a jóféle házibor melletti baráti beszélgetések jobbak – mondja a makói borász.

Olvasóink írták

 • 4. Tony_Soprano 2010. július 15. 15:00
  „T:scott1
  Na,na ez azért nem így van, én ismerek olyat akinek több 10-ezer liter terem évente Makón, és mind többfajta díjnyertes, kommandós bor, két pohár után megtámadod az oroszlánt gondolkozás nélkül!:):D”
 • 3. scott1 2010. július 15. 12:25
  „"itteni gazdák egy szőlőtőkéket pusztító járvány után feladták, inkább a vöröshagymát választották" :)))
  Egész pontosan a Makó környéki szőlőtermesztés a török hódoltság idején élte fénykorát, és valóban egy pusztító járvány hatására szűnt meg. A temesvári béke aláírását (törökök kivonulása a Maros túl oldalára) követően, a Bécs által idetelepített dalmát őrezred, HORVÁT katonái honosították meg helyben a hagymatermesztést a MAGYAR földművesek körében is, amit a későbbiekben a városban megtelepülő ZSIDÓ kereskedők, a kereskedelmi kapcsolataiknak köszönhetően tettek európai hírűvé - HUNGARICUMMÁ...”
 • 2. sziszka1 2010. július 15. 11:30
  „1. hozzászólás brill1 2010.07.15. 10:28

  a Csongrádi borvidék sem kamu! Nagyon hasonlóak a természeti feltételek! Tehát ne csodálkozz, hogy itt is volt borkészítés!”
 • 1. brill1 2010. július 15. 10:28
  „makó borvidék mi ez a hülyeség már !!:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszersegély a rászorulóknak

Apátfalva - Idén 800 rászoruló család kap azokból az alapélelmezési cikkekből (liszt, tésztafélék és… Tovább olvasom