Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Diplomás romák konferenciája Makón: nehéz elhelyezkedni

Makó - Nehéz elhelyezkedniük a diplomát szerző romáknak, emögött azonban egyszerűen az húzódik meg, hogy manapság minden fiatalnak nehéz az álláskeresés – hangzott el a Roma Diplomások Dél-alföldi Egyesületének hétvégi makói tanácskozásán.
A roma diplomások tavaly ősszel alakult dél-alföldi egyesületének 70 tagja van, ám alig negyedük tudott elhelyezkedni, ugyanakkor úgy tapasztalják, ennek nem a hátrányos megkülönböztetés az oka, hanem egyszerűen az, hogy manapság mindenkinek nehéz állást találnia. Ilyen körülmények között viszont, bár az egyesület egyik célja ez volna, nagyon nehéz továbbtanulásra ösztönözni a tehetséges cigány fiatalokat – hangzott el többek között az egyesület első konferenciáján a makói Korona Szállóban. A tanácskozáson közéleti emberek és szakértők részvételével azt vitatták meg, milyen lehetőségeik vannak a felsőfokú végzettséggel rendelkező cigány fiataloknak, és hogyan lehetne elérni azt, hogy példájukat mind többen kövessék.

Nagy Kitti és Károlyi Pál egyaránt szerény körülmények között nőtt fel, ennek ellenére eljutott a diplomáig. Fotó: Szabó Imre
Nagy Kitti és Károlyi Pál egyaránt szerény körülmények között nőtt fel, ennek ellenére eljutott a diplomáig. Fotó: Szabó Imre

A találkozó egyik résztvevője, az apátfalvi Nagy Kitti egy éve szerzett óvónői diplomát, de egyelőre nem sikerült elhelyezkednie. Szerény körülmények között nőtt fel, a diplomát az elnyert ösztöndíjaknak köszönheti. Ő azt mondja, büszke arra, hogy lediplomázott, de nem pusztán a származása miatt. Úgy gondolja, nem az előítéletek miatt nincs munkája, hiszen egykori évfolyamtársai közül is sokan járnak ugyanebben a cipőben. Amikor beiratkozott az óvónőképzőbe, még nem gondolta, hogy végül ilyen gondjai lesznek. Arra a kérdésre, hogy azokban az óvodákban, amelyekben sok a roma apróság, nem kellene-e hasonló származású óvónőket is alkalmazni, diplomatikus választ adott: szerinte a jó óvodapedagógus bárkivel szót ért, legyen bármilyen származású.

Szécsi Istvánné nyugdíjas óvónő, az egyesület alapítója segíteni szeretne az álláskeresésben. A szerző felvétele
Szécsi Istvánné nyugdíjas óvónő, az egyesület alapítója segíteni szeretne az álláskeresésben. A szerző felvétele

Nagyobb szerencséje volt az elhelyezkedéssel a makói Károlyi Pálnak – ő most az óföldeáki szociális otthon részlegvezetője. Pál korábban tizennyolc évig dolgozott kórházi ápolóként, és munka mellett szerzett diplomát. Vezetőként elfogadták kollégái, és korábban sem igen érte inzultus a bőre színe miatt – előfordult ugyan, hogy kapott sértő megjegyzést valamelyik orvostól, ám az illető később bocsánatot kért, ő pedig elfogadta. Rokoni környezetében senki sem irigykedett az előmenetele miatt, inkább büszkék rá, sőt tapasztalata szerint egyre több roma ismerőse kapott kedvet a továbbtanulásra az ő példája nyomán. Szerinte az egyik legfontosabb tényező, ami miatt ezt mindmáig kevesen teszik meg, az az, hogy otthonról kevés biztatást kap, aki erre az útra lép.

Mit lehet ebben a helyzetben tenni? Az egyesületet megalapító nyugdíjas óvónőtől, Szécsi Istvánnétól megtudtuk: az első találkozó után szeretnének több hasonlót szervezni a tapasztalatcsere jegyében, ezenkívül szeretnének segítséget kérni az érintett polgármesterektől, intézményvezetőktől az álláskeresésben.

A megye is segít

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke a tanácskozáson bejelentette: idén öt roma diák felsőfokú tanulását támogatják havi 10 ezer forintos ösztöndíjjal, jövőre pedig tíz diákét fogják. A tanulmányaik végén járó hallgatóknak nyelvtanfolyamot is szerveznek, hogy az amúgy drága nyelvvizsga ne lehessen akadálya a diploma megszerzésének.

Olvasóink írták

 • 7. béka2 2008. július 11. 18:46
  „És nagyon jó lenne, ha sikerülne is megmaradni annak, akinek sikerült kitörnie. Bizonyára ismerik néhányan Farkas Sándor egykori tanár úr szomorú történetét.”
 • 6. egyszeru polgar 2008. július 03. 19:45
  „Kedves roma szarmazasu diplomasok. Minden tiszteletem es elismeresem az onoke, mert tudom , micsoda erofeszites kell ahhoz, hogy valaki legyozze a visszahuzo erot. Nekem is voltak es vannak roma barataim , sot egy leanykat neveltunk fel, aki azota is csaladunk tagja. Nagyon buszke vagyok ora is, szinten diplomas lett.Velemenyem szerint igenis nagy feladat varna onokre a romak szeles korenek felemeleseben: eletmod es szemlelet kialakitas, csaladtervezes es gyermekgondozas, iskolai es tarsadalmi beilleszkedesi gondok temakoreiben . En azt tapasztaltam, a romak jobban elfogadjak egy masik roma velemenyet, s ezt en termeszetesnek is tartom.
  Nagyon fontosnak tartanam a falujarast /a helyi onkormanyzat tamogatasaval/ elo eloadasok biztositasaval. Nem egynapos talalkozora gondolok / kozvetlen legkor ilyen rovid ido alatt nem alakulhat ki/, hanem hosszabb tavra tervezett es szervezett programokra. Akar az onkormanyzat a segely egyik feltetelenek is kikothetne a telepules lakoinak reszvetelet.”
 • 5. Hmm 2008. július 02. 04:10
  „Gratulálok Kittinek, és legyen mielőbb munkája,mert családja is nagyon rendes.Gyuri meg,mint diplomás ápolóként kíváló!
  Sok síkert a mostani munkájához,és kitartást!”
 • 4. realista 2008. július 01. 22:27
  „Annácska Asszony!
  Szorgosan gyűjtögeti a voksokat.....
  Hamarab utolérni azt a bizonyos embert....”
 • 3. nagypappa 2008. július 01. 04:54
  „Tisztelem őket a kitartásukért.
  Volt egy cigány barátom, igen a BARÁTOM! láttam az élet minden területén naponta kellett bizonyítania.
  Ami számomra természetes volt, neki meg kellett küzdeni érte. A barátom, balesetben meghalt, a Kisfia az egyik Minisztériumban osztályvezetőként dolgozik. Nagyon büszke lenne a fiára.
  Biztos, hogy iszonyúan nehéz.
  Sajnos, azt az előítéletet ami bennünk van ők váltották ki. SŐT! a kis unokám aki itthon soha nem hallott semmi rosszat a cigányságról az iskolából hozta haza a kisebbségi megkülönböztetést. Van egy osztály társa és annak viselkedése motíválta.”
 • 2. A cimmel kapcsolatban 2008. július 01. 00:39
  „Van ilyen?! Hol???”
 • 1. Mastercard 2008. június 30. 13:37
  „Kitti gyönyörű Nő vagy...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám falunap Magyarcsanádon

Magyarcsanád - Hangulatos falunapot tartottak vasárnap a soknemzetiségű kultúrájáról híres… Tovább olvasom