Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Díszborítás helyett kátránypapír a makói Bérpalotán

Leghamarabb őszre újíthatják fel el a makói Bérpalota kupolájának díszes bádogborítását – a nyári turistaszezonban a város szégyenfoltja marad a klasszicista műemléképület vihar által megrongált csúcsa. A munkálatok elkezdését a biztosítóval folyó vita hátráltatja.
Még január végén rongálta meg a makói főtéren álló, nyolcvanesztendős Bérpalota kupoláját egy szokatlanul erős szélvihar: a míves burkolatba valahol belekapott a szél, majd újabb és újabb darabokat szakított le róla. A domborműves lemezek mintegy húsz méter magasságból hullottak alá. A bádogborítás azóta a városképi védelem alatt álló épület kupolájának mintegy harmadáról hiányzik. A fedést nem sokkal később ideiglenesen, kátránypapírral pótolták, a végleges helyreállítás azonban mindmáig nem történt meg.

Szabó Lajos, a ház lakóközösségének képviselője lapunknak elmondta: úgy számolnak, leghamarabb őszre készülhet el a kupola fémborításának kiegészítése – a szakemberek által javasolt teljes felújításra már gondolni sem mernek a költségek miatt. A szél által letépett darabokat különleges technológiával, állványozás nélkül pótolná a cég. Ennek költsége két és fél, hárommillió forint lesz. A munka elkezdését az hátráltatja, hogy a lakóközösség még mindig vitában áll a biztosítóval, amely a káresemény miatti költségek negyedét-harmadát hajlandó fedezni csupán. Ajánlott pénzt az önkormányzat is, ám csupán az épületben lévő tulajdoni hányada arányában – ez egyharmadnyi. Így, amíg meg nem tudnak egyezni a biztosítóval, nem kezdődhet el a helyreállítás.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a belváros egyik meghatározó műemlék jellegű épületének kupolája a nyári idegenforgalmi szezon idején minden bizonnyal Makó szégyenfoltja marad. A lakóknak csak az újabb beázásoktól nem kell tartaniuk – a felszögezett kátránypapír akár évekig is bírja még.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi hagyományőrző program Makón

Fazekas, tűzzomáckészítő, fémműves, papírmerítő, szövő, papucsos – és több mint kétezer… Tovább olvasom