Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

DK: El a kezekkel Ságváritól!

Makó - Mucsi Tamás szerint a Jobbiknak inkább az utcákon maradt választási plakátjaikat kellene leszedniük.
Ahelyett, hogy Ságvári Endre szobrának múzeumba szállításáért küzd a makói Jobbik, inkább az utcákon maradt választási plakátjaikat kellene leszedniük – javasolta tcsütörtöki sajtótájékoztatóján Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke.

Sajtótájékoztatóját a Kálvária és a Kossuth utca sarkán tartotta, ahol valóban látható egy plakát, de megjegyezte, másutt is vannak. Azt is hangsúlyozta, hogy bár Ságvári megítéléséről folynak viták, véleményük szerint ő kétségtelenül antifasiszta fegyveres ellenálló volt, a makói szoborhoz hasonló pedig kevés van az országban, ezért értéket is képvisel.

A Jobbik közleményben reagált a DK sajtótájékoztatójára

A mondavaló, és program nélküli pártok minden olyan ügynek örülnek, amelyek segítségével a figyelem középpontjába kerülhetnek. A DK a Ságvári-ügyben is ezt teszi.

Képviselőként örömmel tölt el az, hogy két hónappal azt követően, hogy a Ságvári-szobor áthelyezéséről szóló indítványomat beadtam, már a DK-hoz is eljutott a hír. Közleményükre úgy gondolom, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása a megfelelő válasz:


"MTA: Összefoglaló a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető
elnevezésekkel összefüggő szakmai vizsgálatról

Ságvári Endre - Jogász, fővárosi tisztviselő (1913-1944)
Az 1930-as évek második felétől kapcsolódik be az antifasiszta illegális
kommunista mozgalomba. Az Országos Ifjúsági Bizottság egyik vezetője.

1942-től illegalitásba vonult. 1944-ben a Békapárt Béke és Szabadság című lapjának szerkesztője.

Tevékenységét a csendőrség felfedte és letartóztatására tett kísérletekor
fegyveres harcban halálos sebet kapott. Neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi törvény 14 paragrafus (2) bekezdése alapján XX. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható."


Azzal, hogy a szobrot áthelyezzük, semmi mást nem teszünk. mint betartjuk az előbb említett törvényt. Reménykedem benne, hogy sem a DK, sem Mucsi Tamás nem olyan bátor, hogy okosabbnak tartsa magát a Magyar Tudományos Akadémiánál!

Üdvözlettel:
Zeitler Ádám
Önkormányzati képviselő
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornázás az erdészet helyett

Csatornáznak, járdalapokat készítenek, zöldséget termesztenek, palántát nevelnek a következő egy évben a makói közmunkások. Tovább olvasom