Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Dobra verik a makói cipőgyárat

Makó - Május végén elárverezik a makói cipőgyár épületegyüttesét, 160 millió a kikiáltási ára. A volt dolgozók többsége információink szerint már megkapta elmaradt járandóságait.
Elárverezi a felszámoló az egykori makói cipőgyár, azaz a Maroscipő Ipari Kft. épületeit. Összesen 3 ingatlanról van szó, amelyek mind az Eötvös utcában, egymás szomszédságában vannak; a legkisebb 899, a legnagyobb 1123 négyzetméter alapterületű. A felszámolást végző Horizont Holding Zrt. egyben szeretné ezeket értékesíteni, a komplexum értékét 160 millió forintra becsülik. A felszámolóbiztos, Budai Zoltán lapunknak azt mondta: nem tudja megbecsülni, lesz-e érdeklődő rá ezen az áron.

A nagy múltú társaságnak, amelynek jogelődjét, a Cipő és Csizma Kisipari Szövetkezetet helybéli suszterek alapították 1949-ben, évek óta voltak gondjai. Többször is írtunk arról, hogy a könnyűipar általános válsága és a kínai tömegáruk térhódítása miatt a főként német piacra, bérmunkában termelő vállalat egyre kevesebb megrendelést kapott. Fénykorában, amikor a szovjet piacra termelt, volt, hogy 200 embert is foglalkoztatott, tavaly tavaszra viszont felmondott az utolsó 30 alkalmazott is, mert a bérfizetés bizonytalanná vált. Igaz, ekkorra kifizetetlen számlák miatt már akkor sem gyárthatott volna semmit a társaság, ha marad dolgozója – az áramot ugyanis kikapcsolták.

A vállalkozás végelszámolása idén februárban fordult át felszámolásba, a volt dolgozók többsége ennek során kapta meg elmaradt járandóságait a bérgarancia alapból – korábbi becslések szerint a cég 10 millió körüli összeggel tartozott az embereknek. Volt köztük, aki bíróság elé is vitte követelését, és meg is nyerte a pert. A Maroscipőnek egyébként 100 milliósra becsülhető a teljes adósságállománya. Az összeg nagy része banki tartozás, de vannak követelései az adóhatóságnak és a közüzemi szolgáltatóknak is.

Olvasóink írták

 • 4. klauka20 2010. május 26. 09:38
  „Hát igen egyrésze megkapta a pénzt csak érdekes hogy azok akik álományba maradtak ök nem kaptak még semmit. Szerintem azokat kellett volna elöször kifizetni. Amugy meg most is csak hitegetik öket hogy ekkor meg akkor lesz a pénz.”
 • 3. Fót 2010. május 14. 22:16
  „Akkor Nacsáné boldog lehet, megint nagy pénzt tett el! Mint mindig!”
 • 2. zolibá 2010. május 14. 18:11
  „A DM munkatársának figyelmébe ajánlom a zöld újság április 30-án megjelent számát, ahol az önkormányzat pályázatot hirdet közművesített építési telek hasznosítására visszatérintendő formában. Alatta írja, hogy elidegenít négy telket, melyet a Velnök utcán kíván kialakítani.
  Akkor most ki van alakítva? Közművesítve van a még nem létező telek? A felépített házzal együtt kell visszatéríteni a telket?
  Vajon emiatt kellett csak egy rendőr házaspárnak az ajánlat, mivel Ők nem tudják mire vállalkoznak?”
 • 1. hajosinas 2010. május 14. 13:59
  „Hát ebben az országban,így itt kis városunkban is mindent csak eladni tudnak ?
  Kétlem, hogy a szürkeállományunk, nekünk Magyaroknak csak ennyire képes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától makói expó

Makó - Nemzetközi vidékfejlesztési konferenciával kezdődik ma 9-kor a Korona szolgáltatóközpontban a… Tovább olvasom