Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Donorra és májátültetésre vár a 18 éves Szabina

Makó - Almási Szabina, a 18 éves, májtranszplantációra váró makói lány most otthon van, magántanulóként gimnáziumba jár, és a „riadót" várja. Tavasszal még élet és halál között lebegett, május 9-én azonban olyan műtéten esett át, amely stabilizálta az állapotát. Egyelőre.
2007. december közepe óta feküdt Budapesten, a SOTE I. számú belgyógyászati klinikáján a makói Almási Szabina, amikor idén május elején lapunk először bemutatta. Azt írtuk, súlyos májbeteg, egyedül egy új szerv menthetné meg az életét. A májtranszplantációs listára január 29-én vették fel, ma is egy olyan donorra vár, akinek megegyezik a vércsoportja az övével: szintén nulla RH pozitív.

Szabinával akkor csak telefonon beszélhettünk: elmondta, külön szobában ápolják, édesanyja, Almási Pálné – óriási lelki és anyagi áldozatot vállalva – szinte megszakítás nélkül vele van a fővárosban. A hasa, a mája, a gyomra állandóan fáj, háromóránként kap erős fájdalomcsillapítókat. Felkelhetne ugyan az ágyából, de nem tud, annyira gyenge a vérhiány, valamint amiatt, hogy hónapok óta mesterségesen táplálják. 43 kilóra lefogyott.

Szabina újra otthon, szobájában, saját rajzai előtt. Fotó: Karnok Csaba
Szabina újra otthon, szobájában, saját rajzai előtt.
Fotó: Karnok Csaba

Majd május 9-én életmentő műtéten esett át. Kupcsulik Péter sebészprofesszor közölte vele, ha nem próbálkoznak meg a vérzés elállításával, nincsenek esélyei. A korán felnőtté érett Szabina azonnal beleegyezett a műtétbe, holott óriási volt a beavatkozás kockázata.

Donorhiány

Májtranszplantációnál csak agyhalott donorok jöhetnek számításba, az országban azonban kevesen ajánlják fel szerveiket. Ráadásul Magyarország nincs rajta azon a nemzetközi listán, amelynek segítségével külföldi donortól is lehetne májat kapni.

Utána azonban – egy hasnyálmirigy-gyulladást leszámítva – fokozatosan javult a nagylány állapota. Amikor a napokban Makón meglátogattuk, egy immáron 57 kilós, életvidám, ugyanakkor egy felnőtt bölcsességével rendelkező tinit ismerhettünk meg, aki szépen rajzol, angolórára jár, mert nyelvvizsgára készül, és matekra különórákon erősít.

Az ifjú hölgy – aki szobáját 16 éves Petra húgával osztja meg – a József Attila Gimnázium magántanulója, de mindennap bejár az órákra. Miközben várja az újabb „riadót". Idén júniusban ugyanis már találtak számára egy donort, de akkor Szabina éppen lázas betegen feküdt.

A 18 éves Almási Szabinának májátültetésre van szüksége. Most donorra vár. Fotó: Karnok Csaba
A 18 éves Almási Szabinának májátültetésre van szüksége. Most donorra vár.
Fotó: Karnok Csaba

17 éves koráig tünetmentes volt

Szabina fejlődési rendellenességgel, elzárt epeúttal született Makón. Szegeden előbb háromhetes, majd három hónapos korában műtötte meg sikeresen Füzesi Kristóf professzor. Ezt követően 17 évig nem volt semmi problémája. Tavaly október 30-án jelentkeztek az első tünetek, és az orvosok megállapították, portális hipertenzió (a máj működészavara következtében kialakult vénás nyomásfokozódás) lépett fel: s mivel a májban lévő erek nem bírták a túlnyomást, a beteg állandóan vérzett. Szabina először a szegedi gyermekklinikán feküdt két hónapig, majd Budapestre került.

Olvasóink írták

 • 6. XxLolitaDollxX 2009. január 22. 23:07
  „Gyönyörűen rajzolsz! (n_n)/
  Kitartás, meg fogsz gyógyulni!”
 • 5. eperjesigyorgyne 2008. november 20. 07:59
  „eperjesiné papp ildiko hodmezővásárhely éva u 5 2em 5 .hajra szabina.ez a magyar egézség”
 • 4. magyarok 2008. november 19. 13:33
  „Kívánom, hogy mielőbb gyógyulj meg és éld a a korodnak megfelelők életét!
  Gyógyulj meg gyorsan csinos lány... :)”
 • 3. Lutetia 2008. november 19. 13:08
  „Hajrá, Szabina, tarts ki!”
 • 2. Horton 2008. november 19. 08:59
  „Erőt, és egészséget kívánok neked, és mihamarabbi gyógyulást!”
 • 1. wastekiller 2008. november 18. 21:21
  „Kívánok neked teljes gyógyulást, hosszú és boldog életet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teherautót csempészett

Makó - Szombat hajnalban Nagylakon egy lopott kisteherautót akartak Moldáviába csempészni. A moldáv… Tovább olvasom