Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Drága a saját befőtt, de finomabb is

A nyár a befőzés időszaka – tartja a legtöbb háziasszony. A makói piacon jártunk, hogy megtudjuk, milyen gyümölcsök kerülnek az üvegekbe, és megéri-e a lekvárral, befőttel bajlódni.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.
– Terem nálunk meggy, abból már főztem lekvárt és befőttet, most a sárgabaracknak van szezonja, ezért jöttem ki a piacra, hogy még a héten eltehessem – fogalmaz Szilágyi Istvánné. A makói asszony szinte minden gyümölcsöt felhasznál, amit csak tud, hisz ki tudja, mi terem meg jövőre. Harminc kiló barackból főz lekvárt, az sokáig elég, de ebből jut bőven a család minden tagjának is. Készít ivólevet is, sőt a kertjükben terem szeder is, amit lefagyaszt télire a gyümölcsleveshez. Szilágyiné úgy véli, idén jó árban van a gyümölcs, ennek ellenére nem biztos, hogy megéri eltenni. Manapság már a boltokban is kedvező áron juthat hozzá ezekhez a termékekhez, de a szülei receptje alapján készített házit még mindig jobbnak találja.

A makói piacon jártunk, hogy megtudjuk, milyen gyümölcsök kerülnek az üvegekbe.
A makói piacon jártunk, hogy megtudjuk, milyen gyümölcsök kerülnek az üvegekbe.

Megkérdeztünk egy árust is, hogy viszik portékáját. Sisák Tibor egy különleges Bébigold nevű sárgabarackot árul, amelynek ismertetőjegye, hogy nem magvaváló, ezért gumibaracknak is nevezik. Mint mondja, sokan kifejezetten ezt a fajtát keresik; szép a színe, jó az íze és ez kifejezetten befőzésre való. Az árus úgy véli, idén jó piaca van, sokan keresik nála a barackot. Ezt misem bizonyít jobban, mint hogy ott jártunkkor többen érdeklődtek nála más fajták érkezése iránt is. Gruberné pont magvaváló, Elberta barackot vásárolt, ő évente negyven kilót főz be.

A barack ára a piacon 150-270 Forint körül mozog. Az árus szerint nem feltétlenül éri meg otthon befőzni, hisz az rengeteg időt és energiát elvesz. Úgy látja, csak az főz otthon lekvárt, befőttet, akinek ideje van rá. Anyagilag nem olcsóbb a házi készítésű: az áruházakban is jó minőségű, olcsó befőtt, lekvár kapható, ám a saját ízt semmi nem múlja felül, hisz azt a családi receptek, a hagyományok teszik igazivá.

Olvasóink írták

 • 9. Slenkra 2013. augusztus 14. 09:59
  „8.Qllancs

  Szerinted mikor készült volna? A vívó VB estéjén mikor mindenki otthon izgult a vívókért? Menj ki a piacra, hogy megtapasztald, alig van piacos(még piacos napon is)!!

  Mellesleg a cikk nem arról szól, hogy ledegradálja a piacos házi lekvárt, mert ahogy nézem itt mindenki azt hiszi.. Vannak olyanok akik fiatal háziasszonyok és kíváncsiak ezekre az információkra vagy olyan aki nem is jár piacra és azt se tudja mit lehet ott venni, nem mindenki rak el befőttet 60-70 éve a kissufniban mint Önök.”
 • 8. Qllancs 2013. augusztus 11. 17:48
  „Vajon a kép MIKOR készült ??? mert nem piacos napon..az biztos ! Mert akkor rengeteg árúsvan. Itt meg csak 1-2.
  A barack több hete már leért !
  Most a körte..öszibarack érik, na meg a dinnye. Nektarin: 200--350 ft ig.Körte : 2--300.- Egy szál gyökérzöldség : 100.- / db. Kukorica: 60-80.- /db. NEM mondanám olcsónak. Bár ez relatív dolog. Kinek mennyi a lóvéja.

  A bolti lekvár max: 25-30 % gyümölcs..a többi adalék !A házit MEG SE közelíti.”
 • 7. placcs 2013. augusztus 11. 15:25
  „Aranea, engedelmeddel akkor röhögés van”
 • 6. állatbarát3 2013. augusztus 11. 14:35
  „Nem rég kóstoltam meg a gumibarackot, eddig még soha nem ettem.Hát az íze ?
  Inkább nem minősíteném.”
 • 5. lukrecia 2013. augusztus 11. 13:45
  „No igen , a cikk kisse elobb irodott??? Mar lecsengett kb egy ket hete a sargabarack.. :))
  Mar szilva ideny van”
 • 4. Aranea 2013. augusztus 11. 13:09
  „Lehet rajtam röhögni, de sokkal jobban szeretem a bolti őszibarackbefőttet, sárgabaracklekvárt, meggybefőttet és csemegeuborkát - mint a házit. Pedig házin nőttem fel, mindig mindenből tett el a család.”
 • 3. Mária21 2013. augusztus 11. 12:27
  „Áruházban lehet venni olcsót, de a minősége..... meglehet nézni a cimkét , hogy mennyi az igazi gyümölcs benne és mennyi a tartósító. Piacon nagyon jó áron lehet venni szép gyümölcsöt, amiből IGAZI befőttet lehet csinálni. Sőt, szomszédoknak ha sok terem valamiből szinte féláron odaadja, mintsem kidobja. Az összehasonlítás pedig vicc kategória. ( bolti - házi )”
 • 2. bertife 2013. augusztus 11. 10:31
  „Nehogy már összehasonlítsuk a bolti lekvárt-befőttet a házilag eltettel!
  Hiába olcsó a bolti, az 1 műkaja -pár % gyümölccsel,tele különféle adalékokkal.”
 • 1. karaly 2013. augusztus 11. 09:49
  „Nem annyira frisss ez a cikk, mert a sárgabarack szezon már lecsengett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos döntőt rendeznek Csanádpalotán

Komoly elismerés a csanádpalotai horgászok számára, hogy tavukon ma és holnap országos horgászversenyt rendeznek. Tovább olvasom