Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Drew Barrymore állítja: ő is makói

Makó - Anyukám makói családja teljesen kihalt – nyilatkozta néhány éve Drew Barrymore. Mi azóta próbáljuk kideríteni, hol lakhattak a híres színésznő nagyszülei. Hiába fordultunk végül édesanyjához is: nem akart erről beszélni.

„Soha nem voltam még Magyarországon, igaz, okom se nagyon volt a rokonlátogatásra, mert az anyukám makói családja teljesen kihalt. Pedig jó lenne megtalálni a magyar gyökereimet, és ezt nem csak a kedvedért mondom. Hidd el, ahányszor magyarokkal találkozom, az az első szavam, hogy én is magyar vagyok. Amire persze rögtön az a reakció, hogy beszéljünk Magyarországról, én meg csak ülök, és hallgatom őket, mint egy kuka" – vallotta be néhány éve a Nők Lapjának Drew Barrymore. 

 A most 34 éves, Los Angeles-i születésű színésznő már 33 éve van a pályán, 11 hónaposan szerepelt először filmen. Ám az E. T., a földönkívüliben 7 évesen alakított először emlékezeteset, Gertie-ként. A filmet keresztapja, Steven Spielberg rendezte. Drew karrierje olyan, mint a hullámvasút: a siker megviselte, a gimnáziumban kábítószerezett, de az elvonó után sikerült a visszatérés. Azt is elmondta a Nők Lapjának, semmit se csinálna másképp, és épp az a szép ebben a szakmában, hogy az is visszatérhet, akit már leírtak. Eddig több mint harminc filmben játszott, producerként is köze van a Jószomszédi iszonyhoz és a Charlie angyalaihoz, most rendezőként debütál: a Whip it! görkorcsolyásokról szóló vígjáték lesz, játszik is benne. A premiert október 9-én tartják.

Drew Barrymore: az a szép ebben a szakmában, hogy az is visszatérhet, akit már leírtak. Fotó: DV
Drew Barrymore: az a szép ebben a szakmában, hogy az is visszatérhet, akit már leírtak.
Fotó: DV

A magyar származás hírét felkapta egy kereskedelmi televízió is – mi pedig azóta többször megpróbáltunk a makói családi szálat megtalálni. Édesanyja, az ugyancsak színész és producer Jaid Barrymore 1946-ban született a németországi Brannenburgban, egy menekülttáborban, ahová szülei – egy muzsikus házaspár – a második világháború viharai elől menekültek el, valóban Magyarországról. Arra azonban sehol sem találtunk konkrét utalást, hogy éppen Makóról, ám leánykori neve beszédes: Makó Ildikó néven anyakönyvezték.


A kamera mögött ...
A kamera mögött ...

Megkérdeztünk helytörténészeket, olyan embereket, akik már csak a koruk miatt is emlékezhettek volna a színésznő nagyszüleire, érdeklődtünk a levéltárban is, hiába. Szabó Jenő például a kedvünkért régi könyveket, újságokat is fellapozott, de ő sem bukkant nyomukra. Ezt követően Drew Barrymore édesanyjának írtunk egy érdeklődő e-mailt. Ő azt válaszolta, örül, hogy megkerestük, és Magyarország nagyon szép ország, de az ügynöksége javaslatára nem nyilatkozik.

Ezek után próbáltuk elérni – még idén márciusban – magát Drew Barrymore-t, hivatalos internetes oldalán keresztül. Érkezett egy gyors visszaigazolás a www.drewbarrymore.com-ról, hogy megérkezett a levél, és köszönik. A választ azóta várjuk. Ha tényleg fontosak a színésznő számára a gyökerek, talán ő maga is utánanéz annak, honnan jöttek anyai nagyszülei.

... és előtte. A színésznő új filmjének, a Whip it! című komédiának a forgatásán. Eddig csak színész és producer volt – most már rendező is
... és előtte. A színésznő új filmjének, a Whip it! című komédiának a forgatásán.
Eddig csak színész és producer volt – most már rendező is.

Tehetséges és magyar

A 2008 szeptemberében elhunyt kétszeres Oscar-díjas Paul Newmanról magyar életrajzírója derítette ki: édesanyja Makón született, s még a színészt is Pálként anyakönyvezték. Ez persze nem olyan nagy hír Amerikában, ahol köztudott: az 1910-es évektől kezdve a magyar származású emberek meghatározó szerepet töltöttek be a filmiparban. Azóta is közszájon forog, amit a rendező, George Cukor írt ki az ajtajára: „Nem elég, ha magyar vagy, tehetségesnek is kell lenni."

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. ezüst_nyíl 2009. július 31. 00:25
  „Lököttek vagytok, de jot derultem:D”
 • 34. Mignon 2009. július 30. 01:39
  „Azt hiszem, tudom a megoldast!

  A Barrymore (vagy Berrymore) magyarul = több bogyo (eper).
  Na, ha a more-bol Mako-t csinalunk, a neve magyarul:
  Makoi Bogyo.

  Vilagos.”
 • 33. horvathi 2009. július 29. 21:29
  „Makóról lévén szó, a kutatást a helyi zsidó hitközsség nyilvántartásaiban kellene kezdeni. A makói zsidók alijázása előtt ugyanis Makót kis-Jeruzsálemnek is nevezték.”
 • 32. Rappen 2009. július 29. 21:10
  „Ne vesződjön az ősök kutatásával. én feláldozom magam: örökbe fogadom.Így rögtön meglenne a makói gyökér... Nem néz ki rosszul, no meg Spielberg bácsi a keresztapja. Lehet már a következő filmjében szerepet is kapnék... Rögtön írok is neki!”
 • 31. seggempartja 2009. július 29. 19:58
  „23.) Klárika
  Rilex, plíz! Mégis mi értelmeset lehetne írni erre? És hol láttál Te fikázást? Több lazaságot, az életet nem vigyázzmenetben kell átvészelni! Písz!
  Ui.: Fikázás az lenne, ha elkezdeném fejtegetni, hogy Bródy miért Sárikát nevezte butának Klárika helyett. De én ilyet nem teszek. Nem bizony. Én nem. Soha”
 • 30. napiszar 2009. július 29. 18:45
  „Hú ha nem nyilatkozott a lapnak azonnal be kell perelni a Délmagyart mert össze ollózták a cikket,azért volt nekem ismerős,hát szabad ilyet csinálni!”
 • 29. garbon 2009. július 29. 18:23
  „Az anyja nem valami jó lelkű volt szegény lány fejjel szülte meg.”
 • 28. besenyo 2009. július 29. 18:18
  „Ismerjók a régi népi mondást:
  "Nem az a lényeg, hogy ki kakasa csinálta, az a lényeg, hogya mi tyúkunk tojta"”
 • 27. theseus 2009. július 29. 18:06
  „Az is erős túlzás, hogy makói, de az is, hogy magyar, hiszen már az anyja sem itt született, és valószínűleg egy szót sem tud magyarul, még csak nem is járt M.o.-on.
  Ha valaki makói, az egyébként azt jelenti, hogy ott született, vagy ott él. Drew azonban nem is nyilatkozott a lapnak.
  Ez egészen más eset, mint azok az amerikai magyar filmesek vagy tudósok, akik többnyire még a tanulmányaikat is itt végezték, és még Amerikában is magyarul beszéltek egymással.”
 • 26. theseus 2009. július 29. 17:53
  „Uborkaszezon. Persze még inkább ő, mint Győzike legyen a vezércikk témája.”
 • 25. napiszar 2009. július 29. 16:26
  „Most így a képeket elnézve,a rendező meg iszonyatosan hasonlít a Bogárzói csőszre!nem rokona neki véletlen,nagyon határeset!:)”
 • 24. napiszar 2009. július 29. 16:24
  „Klárika erre a baromságra mi értelmest tudnának írni a fórumozok!Szerinted?!”
 • 23. Klárika 2009. július 29. 16:09
  „#21: "Mi van a te fejedben rakományként agyvelő helyett?"
  #20: detto

  A többiről nem is írok.
  Mi lenne ha végre fikázás helyett valaki valami értelmeset is írna?”
 • 22. IVY 2009. július 29. 15:21
  „21. Sükííííí! :) :) :)”
 • 21. seggempartja 2009. július 29. 15:12
  „Szerintem Drew nem azt mondta, hogy "Makó", hanem azt, hogy "my cow", csak félrefordították. Tehát igazából azt mondta, hogy az ősei marhapásztorok voltak, és a nagyanyukájának is volt egy tehene, ezért mondta mindig, hogy "my cow".”
 • 20. antikos 2009. július 29. 14:23
  „Hagymafejű....:)”
 • 19. Luckatosh 2009. július 29. 14:02
  „Olyan makoi feje is van nekie”
 • 18. IVY 2009. július 29. 14:01
  „17. Ezzel 1et értek.:)
  Miért? Tudsz jó (mai) hollywood-i színésznőt? Csak mert én, nem.
  A régiek. Azok viszik a pálmát. 100x szívesebben megnézek egy ´40-es években készült filmet, mint a mai kékszemű-szöszinyuszis baromságokat.”
 • 17. miniszterelnok 2009. július 29. 13:56
  „14. Amúgy tényleg nagyon jó ízlésem van, mindenki azt mondja. Pl. Angelina az aztán egy sz@r színésznő!!:)”
 • 16. napiszar 2009. július 29. 13:47
  „Hát ez ... nagy hír,sőt két személy kellett a megírásához,pedig minden bulvárlap tele van vele,egyébként tényleg Makói sőt nekem rokonom az ő dédnagyanyja és az én ángyikám nagyon rendes asszonyok voltak,sőt egyszerre néztek ki délben az ablakon!Tudom hogy távoli rokonság dehát csak az!Szerintem a fürdő végett valja magát Makóinak ,figyeljétek meg holnap ez fog le jönni a Délmagyarban!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgó István örökre búcsút intett Makónak

Makó - Makó tanácselnöke, múltjának kutatója, a város díszpolgára volt a 86 esztendősen a napokban… Tovább olvasom