Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Durva helyszíni bírság lovasoknak

Klárafalva - Akár 10 ezer forintra is megbüntethetik egy új törvény szerint azt a lovast, aki nem a kijelölt úton halad az erdőben. A túralovaglásból élő vállalkozásokat ez felháborította, de mivel a rendőr már igazoltat is, muszáj megoldást keresni. A klárafalvi farm gazdája saját tereputat engedélyeztetett. Vásárhelyen még várnak.

- Egy ló jóval kisebb környezeti károkat okoz az erdőben, a növényzetben, mint egy motor vagy egy autó, de azért is igazságtalan ez a szigorítás, mert közben mindenfelé azt lehet hallani, hogy fejleszteni kell a lovas turizmust – halljuk az új erdőtörvény kapcsán Peredi Viktóriától, a vásárhelyi Dél-alföldi Lovasudvar lovardavezetőjétől. A jogszabály gyakorlatilag egy kategóriába sorolja a lovast a járművekkel, s nagyjából a büntetés is azonos, ha a lovasember letér az útról.

Vásárhelyen évek óta foglalkoznak terep- és terápiás lovaglással is, utóbbi sérült gyerekek gyógyítását, készségeik fejlesztését szolgálja.

– Még tavasszal, levélben kértük az illetékes erdészetet, hogy jelöljön ki számunkra lovasútvonalat a területén. A mai napig nem kaptunk választ – folytatta a lovardavezető.

Peredi Viktória elmondta: ezért inkább nem is mennek be az erdőbe. Szerinte nem lenne bonyolult, hogy a gyalogutakhoz hasonlóan lovasutak is legyenek a fák között. Ezeket pedig a lovasok maguk tartanák rendbe, mert ez a saját érdekük is.

Lovasok Vásárhely határában. Július előtt még semmi sem korlátozta az erdei lovaglást. Fotó: Tésik Attila
Lovasok Vásárhely határában. Július előtt még semmi sem korlátozta az erdei lovaglást.
Fotó: Tésik Attila

Kazai Károly, a klárafalvi lovasfarm tulajdonosa is ismeri ezt az új törvényt, de őket véleménye szerint alig érinti ez a szigorítás. Ugyanis saját útvonalon – egy nyolc és egy tizenkét kilométeres körön – viszik a hozzájuk betérőket.

– A ferencszállási és a klárafalvi önkormányzattal közösen tartjuk rendben ezeket az utakat. Emellett mindig megy egy kísérő a vendégeinkkel, így nem térnek le a kijelölt útról – tette hozzá.

Tereplovaglás során már a rendőrök is ellenőrizték őket: nem hagyták el a saját körüket, így nem követtek el semmiféle kihágást.

Nem lóvasút: lovasút

 Idén júliusban hozták azt az új erdőtörvényt, amely szerint tilos az erdőkben csak úgy bárhol lovagolni. Aki ezt megszegi, azt akár 10 ezer forinttal is büntethetik. A lovasok csak azokat az utakat használhatják, amelyeket a hatóság jelöl ki a számukra. Ezek száma azonban ma még elenyésző. A tervek szerint az állami erdőkben az egész országot lefedő lovasúthálózatot alakítanának ki. A magánerdők esetében pedig a tulajdonossal kell arról megegyezni, bemehetnek-e a lovasok vagy sem.

Olvasóink írták

 • 20. Thybyke 2009. november 10. 22:27
  „Valamibol ki kell fizetni a lotto szelvenyeket. nem?”
 • 19. SztrogofMihály 2009. november 10. 19:35
  „Engem is felháborít ez a "magyarok" fórumozó,tán valami sege végetek kedves moderátor,vállalja fel magát nem törölgetni kell!”
 • 18. flexfarka 2009. november 10. 17:15
  „DrBalogh állom a hirdetés költségét!!!!!:):):):)”
 • 17. DrBalogh 2009. november 10. 17:03
  „Hé -Hé moderátor,állítsd már le magad ha magyarokról van szó egyből le törlöd,ha még egyszer megteszed be rakatatom valamelyik hirdetési újságba,ő fikázhat barátom kapj már a fejedhez!”
 • 16. napiszar 2009. november 06. 16:42
  „Magánterületen egyébként mit keresett a rendőr,semmi joga igazoltatni,mért nem zavarták el !9349779 ki van itt még Ferenc rajtam kívül,köszi előre is!”
 • 15. kgb666 2009. november 06. 05:15
  „moderálva”
 • 14. KamuNeni 2009. november 05. 22:57
  „idiota torveny. dehat minden idiota ami abbol az orszagbol jon ujabban.”
 • 13. CID 2009. november 05. 21:51
  „Azért, ezért az úri sportért nem keveset fizetnek az emberek, a vállalkozók, is fizessenek, adózzanak, ennyi.”
 • 12. kekeczke 2009. november 05. 20:42
  „helyszíni bírság nem húszezerig van ? ? ?”
 • 11. NTK 2009. november 05. 19:30
  „7-hez:

  Teljesen egyetértek! Aki nem hiszi tényleg menjen ki a Kása erdőbe és nézze meg a saját szemével, hogy mit is hagynak maguk után a lovasok. Gyalog végigmenni egy lovak által szétjárt úton szinte lehetetlen. Egy ismerősöm is mondta, hogy a lovasok nem az aszfaltúton közlekednek hanem mellette a padkán, amit már olyan mértékben fellazítottak, hogy az esővíz egyszerűen leviszi a homokot az erdőbe.”
 • 10. flexsnake 2009. november 05. 19:29
  „Legyen vizsga a lóra és legyen forgalmija is! Ez is jármű!”
 • 9. flexsnake 2009. november 05. 19:28
  „Azért a túrázók sem örülnek ha belelépnek a szarba. Német turista első élménye a szemét majd a szar. Magyarország én úgy utállak!”
 • 8. rozator 2009. november 05. 19:20
  „Maga itt lovagol? Nem, én lovon születtem!”
 • 7. Filctoll 2009. november 05. 18:15
  „Be lehet járni a vásárhelyi Kása erdőt! Nem csak a sportbringások, cross motorosok tapossák össze az utakat hanem a lovasok is.
  Ha esetleg a Ti vetéseteket járkálnák össze, nem tudom ugyanigy támogatnátok-e őket?
  Véleményem szerint a törvényt nem véletlenül alkották.
  A lovasudvar is a sérült gyerekeket hozza fel, csak nehogy azt irják le hogy a sérült gyerekeket kint lovagoltatják a karámon kivül mert azt nem hiszem el. Itt csakis a tereplovaglásról szól a dolog ami lehet olyan káros a környezetre akár csak a motor vagy a quad.
  A lovasok oldaláról nézve a helyzetet, megértem a felháborodásukat. Eddig lehetett ezután nem annyira lehet vagy legalábbis a tereplovaglás kijelölt útvonalhoz lesz kötve. Netán a törvényhozó útvonalhasználati dijat is akar szedni? Idővel kiforr a dolog, bölcs a vásárhelyi döntés hogy várnak még egy kicsit !”
 • 6. klj_54 2009. november 05. 17:44
  „Elmebeteg a törvényhozó!
  Ahogy jönnek a választások, úgy próbálnak mindenféle jöttment agyamentek helyi jogszabályokat hozni a " köz érdekében". Csak az a gond, hogy az ilyen bürokrata a lótól az erdőtől és a friss levegőtől is fél:(”
 • 5. vki-vki 2009. november 05. 15:56
  „jah, mégmielőtt valaki kritizálna, nem tartozom a lovasok közé, még lovon sem ültem csak egyszer kicsi koromban, de lassan oda jutunk , hogy a levegőért is fizetni kell!!”
 • 4. vki-vki 2009. november 05. 15:55
  „antikos!

  Azért az mégiscsak felháborító, hogy most már ezért is büntetnek! Legközelebb azért szabnak ki bírságot, ha eltaposok a járdán egy falevelet, ami lehullott a fáról???? Undorító, hogy mindenért fizetni kell, mert valaki kitalálta , aki 8 általánossal ül egy székben és épp unatkozik!”
 • 3. antikos 2009. november 05. 15:49
  „Nagy ügy. Az autósok 30 alatt nem is próbálkozhatnak. Mi is az a tízes az úri sport kedvelőinek. Mert csóró panelproli nem lovagolhat...”
 • 2. triebswetter 2009. november 05. 13:59
  „Azért a lócitrom jobban hozzátartozik egy erdőhöz, mint egy quad...”
 • 1. cibuka 2009. november 05. 13:46
  „A lócitromot mikor kell majd összeszedniük????Na megyek quadozni az erdőbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszeli igen a makói csatornára

Kezdődhet a 14,1 milliárdos makói szennyvízcsatorna-építés: az Európai Bizottság tegnap jóváhagyta a beruházást. Tovább olvasom