Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Egy csalás volt a legérdekesebb ügy

Makó - A bíróság talán legérdekesebb, jogerősen lezárt ügye egy csalássorozat volt 2008-ban. Egyébként csak a határ közelsége miatt találkoznak a bírák az átlagostól eltérő ügyekkel. A Megyeház utcai épületre ráférne a felújítás – lépésekben haladnak is vele.
Nem szűnt meg Románia uniós csatlakozása óta az a gyakorlat, hogy vannak, akik cigarettát és más jövedéki termékeket próbálnak illegálisan Magyarországra hozni. Változatlanul előfordul az embercsempészet is – mondja a makói bíróság elmúlt évének egyik összegző tapasztalataként az elnök, Szentandrássy Ildikó. Ezeket leszámítva a makói bíróságon is hasonló ügyek folynak, mint szerte a megyében. A makói bíróságon egyébként – polgári és büntető ügyekben – összesen öten ítélkeznek. Az elnök szerint a létszám elegendő, inkább írnokból van kevés, mióta jelenlétük a büntetőtárgyalásokon kötelező. Ami miatt mégis elhúzódnak egyes eljárások, az inkább amiatt van, hogy az érintettek, kihasználva a jog kínálta lehetőségeket, igyekeznek minél későbbre tolni az ítélet időpontját.

Mi jellemző a makói perekre? Például az, hogy az elmúlt évben kevesebb büntetőügy indul, a polgári ügyek száma is stagnál – utóbbiból például 621 indult –, ugyanakkor drasztikusan megnövekedett az úgynevezett peren kívüli, fizetési meghagyások kibocsátása miatt indult eljárások száma.

A tavalyi év Makón jogerősen lezárt ügyei közül a legérdekesebb talán egy csalássorozat volt: megbíztak néhány amúgy lecsúszott egzisztenciájú embert, hogy néhány tízezer forintért vásároljanak részletre nagy értékű műszaki cikkeket, amelyek részleteit később természetesen nem törlesztették, megbízójuk pedig aztán ezeket olcsón eladta. Még hamis munkáltatói igazolásokkal is ellátta őket.

Az épületről hullik a vakolat

A makói bíróságnak – és az ügyészségnek – otthont adó, 1895-ben épült, eklektikus stílusú épületre ráférne az alapos felújítás, de ez csak kis lépésekben tudják megvalósítani. Tavaly felújították a teljes fűtési rendszert és a vizesblokkokat, idén pedig az ajtókat-ablakokat cserélik ki, ám a homlokzati felújításra például biztosan várni kell még. Addig a helyükön maradnak a vakolathullás veszélyére az épület falán figyelmeztető táblák. A megyében egyébként Szentesen és Makón vár felújításra a törvényház, Csongrádon és Hódmezővásárhelyen ez már megtörtént.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújuló játszóterek

Makó - Százmillió forintot költ uniós támogatással a makói önkormányzat játszóterek felújítására. Közülük több mint húsz újul meg, tizennégyet grunddá alakítanak. Tovább olvasom