Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Egy fa miatt írták át a rendeletet Makón

Makó - Nincs pénze Makónak arra, hogy a magánterületen álló védett fákat is gondozza. A polgármester szerint ezért kellett kivenni ezeket a növényeket a környezetvédelmi rendeletből. A módosítást nem írta alá a környezetvédelmi tanácsnok, akinek a portáján egy 3 milliót érő, 120 éves kocsányos tölgy áll.
Kihúzta a védett fák listájából a makói képviselő-testület a magánterületen álló növényeket. Az előterjesztés múlt szerdai tárgyalásakor kurta-furcsa vita tanúi lehettek az ülés résztvevői. Toldi János képviselő azt kérdezte, nem lesz-e abból gond, hogy a rendeletmódosításon nem szerepel a környezetvédelmi tanácsnok aláírása. Buzás Péter polgármester ingerülten azt válaszolta: nem kell köntörfalazni, ki kell mondani, azért készült ez a javaslat, mert az egyik önkormányzati képviselőnek az udvarán is áll egy védett fa, és tartanak tőle a hivatal munkatársai, mert zaklatja őket a hulló ágak miatt.

Kovács Sándor tölgyfája. Egészséges, de így is vannak száraz ágai. Fotó: Szabó Imre
Kovács Sándor tölgyfája. Egészséges, de így is vannak száraz ágai. Fotó: Szabó Imre
A városnak azonban nincs pénze arra, hogy magánterületen álló fákat is gondozzon, ezért született az a megoldás, hogy ezeket kiveszik a védettség alól, így a tulajdonos felelőssége, mit kezd velük. Erre felállt az érintett, Kovács Sándor: az ő portáján áll a fa, és ő a környezetvédelmi tanácsnok is. Visszautasította, hogy zaklatta volna a hivatal dolgozóit a fa miatt. Az önkormányzatnak eddig két alkalommal volt dolga az ő fájuk körül, neki viszont tényleg keletkezett kára a lehulló ágak miatt.

– Azt gondolom a rendeletről, hogy miután jó néhány magánterületen álló védett fát kivágott a gazdája, és olyan is van, amely már nem egészséges, célszerű lenne szakértőkkel felméretni mindegyiket, és a tulajdonosokkal egyeztetve kiválasztani közülük az igazán értékeseket, védendőket. Ezt én a bizottság ülésén el is mondtam – válaszolta érdeklődésünkre Kovács Sándor. – Azért álltam fel a testületi ülésen, hogy legyen világos, rólam beszélt a polgármester úr. Igaztalanul bántott: én nem tehetek arról, hogy az a fa a mi portánkon áll. Valamikor itt volt a püspök kertje és a temető is, akkoriban ültethették. Százhúsz éves kocsányos tölgy, szakértők szerint az eszmei értéke hárommillió forint. Gyönyörű, a törzsét ketten sem érjük át, és vagy hat-nyolc méter hosszan nyílegyenes a törzse. Egészséges, de így is vannak rajta száraz ágak, amelyeket le kell szedni. Ez nem egyszerű művelet: az elmúlt tíz évben egyszer alpinisták voltak fenn, aztán kosaras autóból, a szomszéd portáról átnyúlva vágták el a beteg részeket, mert a mi udvarunkból nem lehet felérni a tetejére. Nem hiszem, hogy ez a két alkalom együtt többe került volna az önkormányzatnak százezer forintnál. A fa alatt nekünk egy drótüveg tetejű színünk van, amelyre időnként hullottak az ágak. Most a hét üveglapból hatot kicseréltem, ez viszont sokba kerül. Amikor hullik a levél, folyton takarítjuk, de ez természetes. Megdolgozom azért a fáért, büszke is vagyok rá. Tény, hogy ha most, a rendeletmódosítás után kivágatnám, az szintén sokba kerülne, viszont ez több száz mázsa fa, hat évig elég lenne tüzelőnek.

A képviselőnek nem ez a szándéka. Fenntartja, ésszerűen ki lehetne választani a hat-nyolc legértékesebb magánterületi növénymatuzsálemet Makón, és ezekre rá lehetne költeni azt a néhány tízezer forintot évente. Nem hiszi, hogy ez a pénz hiányzik a város költségvetéséből, amikor harmincmillióért hozat az önkormányzat a Makovecz térre felnőtt, nagy fákat.

Olvasóink írták

 • 11. Egyolvasó 2012. december 30. 08:07
  „10. booo 2012.12.28. 18:16

  Tudod ez olyan, mint a házad előtt lévő terület, ha oda valamit leteszel akkor a KÖZÖSRE teszed le és azért fizetni kell, ha télen nem takarítod le előtted a havat akkor megbüntetnek, mert nem gondoskodtál a TERÜLETED hó és síkosságmentesítéséről.
  Ha pedig, úgy alakulna, hogy képviselővé választanak akkor pedig megjelenik - ami a tiéd, az az enyém is, ami pedig az enyém ahhoz neked semmi közöd.- Sajnos ez a mai Magyar valóság.l”
 • 10. booo 2012. december 28. 18:16
  „A magánterületen lévő fákat miért is a városnak (közösnek) kell gondoznia!? Nem értem!
  Tessenek védetté nyilvánítani és a terület gazdája legyen a felelős a fáért! Ha kivágja, vagy nem gondozza, viselje a kemény büntetéseket!
  Bezzeg, amikor a gyümölcsöt kell szedni a fáról, az rögtön a terület tulajdonosáé!”
 • 9. patito 2012. december 27. 19:46
  „A madarakat meg ki kel lőni mert letojhatnak oszt <moderálva>os lesz tőle az ember!Tipikus van kalapja nincs kalapja!”
 • 8. makovaros 2012. december 27. 18:26
  „"tartanak tőle a hivatal munkatársai, mert zaklatja őket a hulló ágak miatt." Ezek úgy néz ki hogy minden kérést zaklatásnak vesznek, legalábbis többször halottam már ezt a véleményt másoktól.”
 • 7. gerizdesi 2012. december 27. 17:47
  „Ha képviselő leszek akkor nekem is kivágják a négy platánfát a házam elől? :) Addig is kérem, hogy jöjjenek el a közmunkások és vigyék el az önkormányzat tulajdonát képező platánfa levelet! Mert ha nem viszik el esküszöm ellopom!”
 • 6. cindi 2012. december 27. 16:32
  „A gerizdesi platánfákat ki kellene vágni és helyettük valamilyen gömb tipusú fát kellene ültetni. Veszélyesek,kinőtték a terüket,bármennyire sajnálom őket.”
 • 5. DAVIDMAKO 2012. december 27. 14:50
  „Ami jó ideje megy már Makón, az egy kész színház. Ezek pedig már csak apró szurkálódások, ami persze teljesen gyerekes, főleg egy olyan "úrtól", mint Buzás Péter. Amikor ezt a gyönyörű tölgyfát ültették, polgármesterünk még a tervben sem volt véve. Makó értelmiségei (püspökök) ültették, valóban senki sem tehet arról, hogy kinek a portáján van. A régiségeinket óvni kell, hisz a Földet is csak kölcsönbe kaptuk dédijeinktől!! Át kell adni azt majd az unokáinknak is!!

  S igaza van a képviselőnek, miszerint erre nincs pénz, viszont a Makovecz térre méregdrága fákra van, amelyeket nyugatról, ki tudja honnan hoznak. Ha már annyira gyönyörű a Maros partunk, miért nem onnan telepítettünk át fákat? Hisz tudjuk, a Maros vidéke gyönyörű, ezért is építjük meg a lombkorona sétányt 200 millió forintból! Ezt nevezem! A Hagymatikum már egy lefutott téma, de azért azt sem szabad elfelednünk. Reméljük Nándival jobban fog menni a fürdő, bár aki makói, az mostanában megtapasztalhatta, mostanában nincs ok az optimizmusra. Vajon a csatornaépítés mikor fejeződik be? Mikor fogunk újra tiszta utcákon járkálni, s nem sárban, piszokban?!

  Ez az ügy személyes ellentétből alakult, ebben biztos vagyok, de az biztos, a polgármester úr járja a rövidebbet, mert ez nem egy szimpatikus, erkölcsi húzás volt tőle.....”
 • 4. klj-54 2012. december 27. 13:22
  „Szégyen!”
 • 3. szilencium 2012. december 27. 10:34
  „De jó !

  Nálam az udvarban is van egy ,ugyan ilyen paraméterekkel rendelkező tölgy.Nagyon szeretem,de most,hogy kormányunk és önkormányzatunk megszorít,a nehezedő anyagi helyzetem miatt,bármikor pénzzé tehetem!Ez a rendelet, király gondolat a városvezetéstől!Természetesen ültetni fogok helyette másikat,ha addig nem lesz világvége,akkor az unokáim,öregkorukra,szintén hozzányúlhatnak,tartalék gyanánt!Tényleg érték a fa!Most látom csak igazán!”
 • 2. gerizdesi 2012. december 27. 09:51
  „Az önkormányzat a Lisztes, Platán, Kökmény, Harmat, Kertész utcán lévő platán fák kérdését sem rendezte már évek óta. A tisztelt helyi képviselő a kampányában ígéretett tett a fák sorsának rendezéséről azonban természetesen ez is mint sok más elmaradt. A Gerizdesen élő makóiaknak ez egy kiemelt problámája de nem akar erről senki tudomást venni. Természetesen én is érintett vagyok a dologban és megkerestem az önkormányzatnál az illetékes munkatársat azonban azt a választ kaptam, hogy a fakivágás kérelem beadása az ablakon kidobott pénz mivel azt úgyis elutasítják. A platánfákról letörő ágak a viharban életveszélyesek, amelyek már több házban, kerítésben és az utcán parkoló autókban kárt okoztak. A tisztelt főkertész ebben az évben meglátogatta környékünket és 2 es fokozatban járművével el is gurult a platánsorok mellett de nem szállt ki a járműből hiszen akkor beszélni kellett volna a lakókkal.”
 • 1. pog 2012. december 27. 08:34
  „Arra bezzeg van pénz,hogy német országból fákat hozassanak,jutalmakat osszanak, veszteséges vállalkozásokat pénzel táplálják...Kovács úr egy hentesnek igazán találó tanácsnoki beosztás...csak épp holt sötét hozzá...jobb lenne a kétarcoskodás önnek is feladni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerelmes fiú barátja a neten keresi Henit

A kreatív üzenetet máris többet osztották, a makóiak szorítanak a párnak, hogy egymásra találjanak. Tovább olvasom