Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Egy helyben járó magyar agrár-környezetgazdák

Makó - Három év után már működni látszik a környezetkímélő módszereket alkalmazó agrár-környezetgazdálkodás rendszere: a támogatások már nem akadoznak úgy, mint egy-két éve, ugyanakkor hiába volnának, új érdeklődők nem csatlakozhatnak a mozgalomhoz. Makó térségében a teljes termőterület húsz-harminc százalékán gazdálkodnak így a földművelők.
Makón két évvel ezelőtt negyven taggal alakult meg az az egyesület, amely a környezetet kímélő, egyúttal garantáltan egészséges élelmiszereket előállító gazdálkodást tűzte ki céljául – állami támogatással, mert ez pluszköltségekkel jár: aki ezt vállalja, annak nem mindegy például, milyen vegyszert, illetve műtrágyát használ és mennyit, milyen talajművelési módszert alkalmaz, illetve milyen növényeket termeszt a vetésforgóban. A mozgalomnak országos szervezete is van, és mivel ezen belül jelenleg a makói csoport a legaktívabb, a napokban itt tartották meg a Magyar Agrár-környezetgazdálkodók Egyesületének első országos konferenciáját. A makói térség egyébként – ugyanezért – a dél-alföldi regionális szervezet központja is egyben – tudtuk meg a helyi elnöktől, Nagy-György Józseftől.

Amikor legutóbb, egy évvel ezelőtt a makói agrár-környezetgazdákról írtunk, arról kellett beszámolnunk, hogy sok érintett nehéz helyzetbe került. Ez a művelési mód ugyanis hosszú távú gondolkodást igényel, és ennek megfelelően az agrárhivatal a csatlakozni szándékozókkal előre kötött több évre szóló szerződést, amiben vállalniuk kellett, hogy ezen ideig nem hagynak fel ezzel a költséges technológiával – ugyanakkor a támogatások kifizetése késett, akadozott. A termelők ennek ellenére sem merték megkockáztatni, hogy visszatérnek a hagyományos termelési módhoz, mert így visszamenőleg is elestek volna a kilátásba helyezett támogatástól. Nagy-György József most úgy tájékoztatta lapunkat: a rendszer immár működik, és azok a gazdák, akiknek a pályázatával nincs probléma, rendszeresen hozzájutnak a nekik járó összegekhez. A gond most már inkább az, hogy hiába lennének további érdeklődők, jelentkezők, az állam nem ír ki új pályázatokat, nem köt új szerződéseket. Erre a mostani konferencián sem kaptak ígéretet a mozgalom vezetői, pedig – mint fogalmazott – ez lenne a jövő gazdálkodása.

Makó térségében egyébként a becslések szerint négy-hat ezer hektáron művelik a földet természetbarát technológiával. Ez a teljes termőterület húsz-harminc százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos versenyt nyert a makói nótaénekes

Makó - Országos nótaversenyt nyert a Makón élő Varga Anna, aki továbbra is lelkesen koncertezik – legutóbb a Vajdaságban és Romániában is énekelt. Tovább olvasom