Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Egy kereszteződés – öt nap, öt baleset

Makó - Öt nap alatt öt baleset történt abban a makói kereszteződésben, ahol az elkerülő út a rákosi úttal találkozik. Az ott élők aggódnak, mi lesz, ha elkészül a sztráda. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hamarosan bejárást tart, keresi a megoldást.
Balesetveszélyes az a kereszteződés, ahol az M43-as sztrádáról levezető elkerülő út a rákosi utat kettészeli – hívta fel lapunk figyelmét több olvasónk; legutóbb egy mezőgazdasági jármű fel is borult itt. A gondot egyrészt az okozza, hogy – mint a helyszínen járva magunk is meggyőződtünk róla – a kereszteződés egy része nehezen belátható egy erdősáv miatt. De talán még nagyobb baj, hogy hiába a megváltozott forgalmi helyzet – a 30 kilométeres sebességkorlátozást és az elsőbbségadási kötelezettséget jelző táblák –, sokan továbbra is rutinból, elsőbbségadás nélkül hajtanak itt át. Ha elkészül az M43-as teljes szakasza, a forgalom pedig drasztikusan megnő, a helyzet várhatóan még rosszabb lesz.

A kereszteződést nem csak olvasóink találják balesetveszélyesnek. Tuczakov Szilvána, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta: az elkerülő út november 3-i átadása előtt közvetlenül, illetve átadása óta eddig összesen 5 közlekedési baleset volt itt. Szerencse, hogy személyi sérülés eddig nem történt. A makói rendőrkapitányság szóban mindezt már jelezte is az illetékes hatóságoknál. Egyik olvasónk, Fekete János úgy vélte: körforgalmi csomópont kialakításával vagy figyelmeztető lámpák kihelyezésével lehetne biztonságosabbá tenni a kereszteződést.

A problémára a kereszteződés gazdája, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyelőre úgy reagált, hogy a makói üzemmérnökség több és jobban látható elsőbbségadási kötelezettségre figyelmeztető táblát helyez ki. Pécsi Norbert Sándor szóvivő hozzátette: keresik annak lehetőségét, hogyan tehető a lehető legrövidebb időn belül biztonságosabbá a csomópont. Ennek érdekében a megyei igazgatóság forgalomtechnikai szakemberei hamarosan helyszíni bejárást kezdeményeznek közösen a rendőrséggel. Addig arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, ne rutinból hajtsanak itt át.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. exchange 2010. november 22. 08:02
  „24. Szentesen vannak ilyen ilyen mobilkörforgalmak legközelebb a Szentesi Kossuth téren.”
 • 24. mj52, 2010. november 13. 22:34
  „21.-T.exchange "Mobil körforgó" nem tudom, nem vagyok szakember, csak közlekedem, de biztos van valami oka hogy a sok előnye ellenére nincs belőle úton útfélen, mondj egyet a közelben, majd megnézem.”
 • 23. Tony_Soprano 2010. november 11. 09:23
  „A Genertel Biztosítóval ne kössetek kötelező biztosítást, mivel fizetésképtelen, most kaptam az infót. Ha kárt okozol valakinek nem tudják téríteni:(”
 • 22. ozikS 2010. november 10. 21:39
  „6 nap 6 baleset,persze meg amiről nem tudnak.Öcsémék majdnem ott maradtak 2 hete,arról se tud senki.Szépen elvitték a totálkárra tört autóját,amibe egy tatra hajtott bele.”
 • 21. exchange 2010. november 10. 18:49
  „20. ez is igaz. de ez se állapot mi most ott van hogy mindennap egy baleset. Azért is mondtam a mobil körforgót mert sokkal olcsóbb és a aszfaltot se kell felszedni (csak ott ahol a szigetet alakítják ki). sőt még egy érv: a mobil körforgó előre gyártott elemeit kb fél méter magasak így azon nem tudnak az autósok átmenni egyenest mint a hagyományosaknál :D, és még ráadásul ha oda viszik az elemeket kb 2 nap összerakni.”
 • 20. mj52, 2010. november 10. 17:12
  „19,- Ez igy van, és a királyhegyesi úti kereszteződés is ilyen, de nem lehet (legalábbis a közeljövőben) minden kereszteződést körfogóvá tenni mert nincs a viágon az a pénz, de most te jössz valami konstruktivval elő.”
 • 19. exchange 2010. november 10. 15:46
  „"A körforgalom olyan helyeken célszerű ahol közel" Igen de ha oda nem építenek körforgalmat és ha megnyitják az m43-ast akkor a rákosi út felül érkezőknek lehetetlen lesz átjutni (vagy legalábbis olyan mint a 43-as főút a hatos kocsmánál)”
 • 18. almasiweb 2010. november 10. 14:05
  „Kedves fórumozók!

  Nem ide tartozik ezért elnézést kérek, de ezt olvassák a legtöbben.

  Létrehoztam egy Makó és Térsége közösségi oldalt. Ez elsősorban a Makó és
  Térségeiknek szól de természetesen bárki regisztrálhat. Kérnék mindenkit hogy aki
  teheti regisztráljon (Most már jó rajta regisztráció,) http://almasiweb.hu/mako/ . Előre is köszönöm.”
 • 17. triatlonos 2010. november 10. 13:05
  „Makón sajátos szabályok működnek, annak van elsőbbsége, akinek megadják. Sok autó felhajt a dűlüről köröltekintés nélkül, csupán azért, mert a múltkor is igy csinálta, és nem jött senki. Ez a kereszteződés az erdősáv miatt nem látható be, és az elkerülőn nagy sebességgel közlekedők miatt veszélyes. Ennek a megállapitásához nem kell bizottság meg bejárás meg "szakértősdi", csupán "józan paraszt ész", de azt nem az illetékeseknél kell keresni.”
 • 16. scott1 2010. november 10. 12:23
  „Makón már több mint 6 évtizede elsőbbsége van a rákosi útnak, ezért is hihetik azt sokan, hogy ez az út még mindig elsőbbséget nyújt minden más úttal szemben, pedig a nemzetközi forgalom csak egyre fokozódik...”
 • 15. makóigirl 2010. november 10. 10:50
  „6 nap hat baleset, körforgalom minek így olcsóbb”
 • 14. szunyi50 2010. november 10. 07:52
  „Plusz egy strigula, reggel is volt ott valami.
  Egy autót láttam az árokban plusz egy kamion állt még ott.”
 • 13. mj52, 2010. november 09. 22:12
  „T. Tony_ Nem is lennél azonos magaddal ha ebbe az egyszerű közlekedési vitába nem kevernéd bele a politikát és a szocikat.
  A körforgalom olyan helyeken célszerű ahol közel azonos a minden irányból beérkező forgalom, és egyik út sem fonosabb mint a másik, itt az elkerülő forgalma sztem lényegesen nagyobb lesz mint a rákosi úté, a körforgó feleslegesen fogná meg az elkerülő tempóját.”
 • 12. simontemplar 2010. november 09. 21:07
  „Tábla lessz a vége nem más lámpa, körforgalom drága.”
 • 11. exchange 2010. november 09. 20:42
  „9. "Mindenki pénzből éll." Mellesleg szentesen a mobil körforgalom 6 milla. És ez nem Makói pénzből lenne mert ez a 2 út a Magyar Közút Nomprofit Zrt.-hez tartozik.

  Rázató az nem biztos hogy kéne mert aki megy a rákosi úton annak elég rázós már így is a kátyúk miatt :D Akár csak a maroslelei út.”
 • 10. troy 2010. november 09. 19:14
  „Ha már így sikerült kialakítani a kereszteződést, legalább stop táblát kellett volna oda rakni, mert így valóban iszonyú balesetveszélyes, főleg azok számára akik már rutinból közlekednek a rákosi úton. Sokat autózom arrafelé, de mióta átadták borzalmasan kell figyelni, még annak is, aki felkészülve érkezik oda. Nem egy esetben tapasztaltam, hogy szinte fékezés és körültekintés nélkül hajtanák át az összekötő úton. Legalább több figyelemfelkeltő vagy veszélyes kereszteződésre való felhívó táblát kellene előtte kihelyezni.”
 • 9. Tony_Soprano 2010. november 09. 19:08
  „T:mj52,
  Egy mobil körforgalom egy átlagos városban 5 milla, Makón ez durván 8:) mert ugye pénzből él az ember, főleg a szocik:) De rengeteg baleset elkerülhető lenne, mint írta itt valaki megszokásból vezetnek, pedig tábla kint nem igaz hogy nem látják. Ja és nem utolsósorban belehetne virággal ültetni:):D”
 • 8. mj52, 2010. november 09. 18:44
  „Mert az a kereszteződés már régóta megvan, és a rákosi úton közlekedők megszokták hogy nincs kinek elsőbbséget adni, rázató szerintem is segitene eszmélni.
  Körforgalom az nem olcsó, oda nem biztos hogy indokolt lenne.”
 • 7. Egyolvasó 2010. november 09. 17:38
  „Fekvő rendőrt miért nem lehetne oda építeni, Hatásosos is mint a Révész utcánál lévők, csavarral vannak rögzítve az aszfalthoz és hatásos is, ha gyorsabban megy neki az autóval valaki garantált a tengelytörés még a traktoroknak is.
  Aki nem hiszi látogassa meg.”
 • 6. Atkusz 2010. november 09. 16:51
  „Kíváncsi lennék hogy ha ténylegesen beindul ott a forgalom, akkor egy lovaskocsi, vagy mamika a biciklivel hogy fog áthajtani?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltört egy autót, miután a kocsmában már nem szolgálták ki

Makó - A makói térfigyelő kamerák buktattak le egy erősen ittas fiatalembert a hétvégén, aki éppen… Tovább olvasom